Lenkijos aktyvistės surengė protestą prie valdančiųjų lyderio namų

Prieš 1 metus 57

Lenkijos moterų teisių judėjimas „Nacionalinis moterų streikas“ organizuoja virtinę protestų keliuose Lenkijos miestuose, skelbia šalies leidinys „Gazeta.pl“. Pirmoji protesto akcija įvyko pirmadienio vakare prie valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderio Jaroslawo Kaczynskio, garsėjančio itin konservatyviomis pažiūromis, namų.

Protesto akcijos organizuojamos po to, kai J. Kaczynskis sukėlė Lenkijos visuomenėje pasipiktinimą pareiškęs, kad dėl mažo gimstamumo šalyje yra kaltos alkoholį vartojančios moterys.

„Jei, pavyzdžiui, ir toliau tęsis situacija, kai merginos, jaunos moterys iki 25 metų amžiaus geria tiek pat, kiek ir jų bendraamžiai vyrai, tuomet vaikų nebus“, – prieš kelias savaites buvo pareiškęs J. Kaczynskis.

Protesto akcijos planuojamos ne vien Varšuvoje, bet ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose.

Streiko data pasirinkta neatsitiktinai – tą pačią dieną yra minimos 104-osios metinės nuo tada, kai Lenkijos moterims buvo suteikta balso teisė.

Nors komentaras apie alkoholį tuo metu papiktino daugelį, panašu, kad pasipiktinimas atslūgo, nes protestas buvo daug mažesnis nei kai kurios pernykštės „Moterų streiko“ vadovautos demonstracijos, surinkusios itin gausias minias.

Kai kurie žmonės J. Kaczynskį, 73-ejų viengungį, kaltina praradus ryšį su tikrove ir nesuprantant visų priežasčių, dėl kurių moterims šiandien sunku apsispręsti turėti vaikų.

„Moterų streikas“ teigia, kad mažą gimstamumą šalyje lemia daug priežasčių, įskaitant Lenkijoje faktiškai uždraustus abortus, nepakankamą lytinio švietimo ir in vitro apvaisinimo procedūrų prieinamumą, didelę infliaciją, apgyvendinimo problemas ir vaikų dienos centrų trūkumą.

Prieš demonstracijas įvykusioje spaudos konferencijoje J. Kaczynskis sakė nesuprantąs, kodėl mitinguotojai pasirinko protestuoti prie jo namų, „nes visada buvau visiškos moterų lygybės šalininkas“.

Skaityti visą pranešimą