Lenkijoje už važiavimą apsnigtu automobiliu gresia iki 650 eurų bauda – o kaip Lietuvoje?

Prieš 1 metus 69

Žiema daugeliui vairuotojų yra košmaras ne tik dėl prastesnių eismo sąlygų. Kasdienis sniego valymas ir priekinių stiklų grandymas esant minusinei temperatūrai taip pat nekelia optimizmo. Žiemą diena būna gerokai trumpesnė, o prastesnis matomumas daro didelę įtaką vairavimo saugumui. Be to, sniegas ar lijundra daro tiesioginę įtaką vairavimo komfortui.

Gatvėse galima pastebėti, kad dalis vairuotojų prieš keliones tinkamai nepasirūpina savo automobiliu: prastai nuvalytas priekinis stiklas mažina matomumą, o ant stogo esantis sniegas stabdant gali nuslysti ant priekio arba trukdyti važiuojantiems iš paskos.

Štai Lenkija neseniai pradėjo kovoti su „žiemos kelių piratais“. Šiuo atveju Kelių eismo taisyklės buvo iš dalies pakeistos ir sugriežtintos. Už netinkamą sniego valymą nuo automobilio gresia bauda iki 3 000 zlotų (652 eurų). Praėjusiais metais ji buvo 500 zlotų (108 eurai).

Vairuotojams svarbių taisyklių yra ir daugiau. Už apsnigtus valstybinio numerio ženklus galima gauti iki 500 zlotų (108 eurų) baudą; už apsnigtus priekinius žibintus – 300 zlotų (65 eurų) baudą ir 8 baudos taškus; už sniego valymą nuo automobilio su įjungtu varikliu – iki 300 zlotų (65 eurų) baudą; dygliuotų padangų naudojimas – 100 zlotų (21 euras) bauda; valstybinio numerio ženklo uždengimas – 500 zlotų (108 eurai) bauda bei 8 baudos taškai; padangų su grandinėmis naudojimas ant neapsnigto kelio – 100 zlotų (21 euras) bauda; važiavimas rogutėmis, prikabintomis prie automobilio – 500 zlotų (108 eurai) bauda.

Sniego nenuvalymas nuo automobilių Lietuvoje

Kelių eismo taisyklės Lietuvoje kol kas nenumato baudų už tai, kad važiuojama automobiliu, kai nuo šio nėra nuvalytas sniegas.

„Mūsų dokumentuose (nenuvalytas automobilis – red. pastaba) nėra klasifikuojamas kaip pažeidimas. Kelių policija baudų už nenuvalytą sniegą didinti neplanuoja. Taip pat neturime statistikos apie avarijas, įvykusias dėl tokio vairuotojo neatsargumo“, – LRT.lt komentavo Vilniaus rajono policijos komisariato atstovė spaudai Julija Samorokovskaja.

Praėjusiais metais visame pasaulyje eismo įvykiuose žuvo beveik 1 355 000 žmonių, apie 3700 žmonių per dieną. 2021 m. Lenkijoje įvyko beveik 23 000 eismo įvykių, kuriuose žuvo 2 245 žmonės, o prieš metus mūsų šalyje žuvo 147 žmonės.

Skaityti visą pranešimą