Lenkija uždraudė ukrainietiškų grūdų importą, siekdama apginti vietos ūkius

Prieš 1 metus 75

Lenkija šeštadienį uždraudė grūdų ir kito maisto importą iš Ukrainos, siekdama apginti vietos ūkininkus, pareiškė valdančiosios partijos lyderis Jaroslawas Kaczynski.

Ukrainos eksportuojami grūdai per Europos Sąjungą (ES) į kitas šalis gabenami nuo tada, kai karinę invaziją į Ukrainą pradėjusi Rusija blokavo tradicinius ukrainietiškų grūdų eksporto Juodąja jūra maršrutus.

Tačiau dėl logistikos kliūčių tranzito šalyse susikaupė dideli ukrainietiškų grūdų kiekiai, o tai smukdo grūdų kainas vietos rinkose. Lenkijoje dėl to kilo ūkininkų protestų ir atsistatydino šalies žemės ūkio ministras.

„Šiandien vyriausybė priėmė sprendimą dėl reglamento, pagal kurį bus uždrausta į Lenkiją įvežti, importuoti grūdus, taip pat dešimčių kitų rūšių maisto produktus“, – pareiškė J. Kaczynski Lisės kaime Lenkijos šiaurės rytuose.

Priešingu atveju „kiltų didelio masto krizė Lenkijos žemės ūkio sektoriuje... Turime apginti Lenkijos žemės ūkį“, pridūrė jis.

Valdančiosios dešiniojo sparno partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) suvažiavime kalbėjęs J. Kaczynski pabrėžė, kad Lenkija tebėra tvirta kaimyninės Ukrainos rėmėja.

„Tebesame Ukrainos draugai ir sąjungininkai, tai nesikeičia“, – pareiškė jis.

J. Kaczynski taip pat pažymėjo, kad į uždraustų prekių sąrašą, be kita ko, įtraukti grūdai ir medus.

Ukrainos agrarinės politikos ministerija šeštadienį pareiškė „apgailestaujanti dėl Lenkijos kolegų sprendimo“.

„Lenkijos ūkininkai yra atsidūrę sudėtingoje padėtyje, bet mes pabrėžiame, kad Ukrainos ūkininkai dėl karo yra atsidūrę sudėtingiausioje padėtyje“, – pridūrė ministerija.

Ministerija pasiūlė dviem šalims artimiausiomis dienomis pasiekti naują susitarimą, kuris tenkintų ir Lenkiją, ir Ukrainą.

Lenkija ir keturios kitos Vidurio Europos šalys praėjusį mėnesį paprašė Europos Sąjungos pagalbos siekiant atlaikyti pigių ukrainietiškų grūdų poveikį.

Skaityti visą pranešimą