LBF generalinis sekretorius: „Gazprom“ pinigais maitinamas boksas rizikuoja olimpine naryste – tragedija ne už kalnų

Prieš 1 metus 83

Nors Lietuvos boksininkai skina aukščiausio lygio pergales tarptautiniuose ringuose ir verčia naujus bokso istorijos puslapius, mėgėjų ir olimpinis boksas susiduria su rimtomis problemomis, kurios verčia mąstyti apie išlikimą. Lietuvos bokso federacijos (LBF) generalinis sekretorius Donatas Mačianskas LRT RADIJO laidai „Čempionų pietūs“ sako, kad Rusija sportą ir toliau išnaudoja kaip geopolitinį instrumentą. Anot jo, rusiškais pinigais dotuojamai federacijai piešiama liūdnai miglota ateitis.

Nepaisant to, kad pastaruoju metu Lietuvos boksininkai skina vienas iš didžiausių visų laikų Lietuvos bokso istorijos pergalių, tokias kaip Eimanto Stanionio tapimas profesionalų bokso pasaulio čempionu ir Gabrielės Stonkutės tapimas moterų mėgėjų pasaulio čempione, pats bokso pasaulis yra atsidūręs nežinioje. Ypač mėgėjų.


Tarptautinę bokso federaciją (IBA) vis dar krečia skandalai, susiję su teisėjavimu, finansais bei pasitikėjimu iš Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK). Visai neseniai pasidarė aišku, kad IBA negalės organizuoti Paryžiaus olimpinių žaidynių bokso turnyro ir jo atrankos. Neseniai vykusiuose IBA rinkimuose dalyvavo iš esmės tik vienas kandidatas, mat olandas Borisas van der Vorstas buvo išmestas iš rinkimų dėl, kaip buvo nustatyta, tam tikrų rinkiminių taisyklių pažeidimo.

Taigi, rinkimai, iš esmės, vyko iš vieno žmogaus – tai dabartinio prezidento ruso Umaro Kremliovo, sako LBF generalinis sekretorius D. Mačianskas. Anot jo, olandas buvo pašalintas dėl nereikšmingų pažeidimų, kokių, beje, padarė ir prezidentu tapęs U. Kremliovas.

„IBA juntamas stiprus susiskaldymas į provakarietišką ir tokią Rytų stovyklas. Lietuva yra provakarietiškoje pusėje, – pasakoja D. Mačianskas.

Dar vienas neraminantis klausimas yra federacijos finansavimas. Jis vis dar nėra toks stabilus, kad tenkintų Tarptautinį olimpinį komitetą. IBA skelbia, kad visas savo skolas, kurias turėjo prieš tai, yra atidavusi. Tačiau skolų grąžinimo šaltinis yra Kremliaus valdomas dujų tiekėjas „Gazprom“, kuris būtent šiame kontekste, kai Rusija kariauja prieš Ukrainą, yra mažų mažiausiai kontroversiškas ir, tikriausiai, liepia susimastyti apie moralinę pusę.

D. Mačianskas sako, kad glumina ir pats IBA generalinis rėmėjas, kuris jau dvejus metus yra vėlgi tas pats „Gazprom“. Pagal tarptautinės federacijos žodinius pasakymus „Gazprom“ yra parėmęs, investavęs į federaciją 50 milijonų dolerių, padengė skolas, tačiau pasigirsta kalbų, kad iš tiesų Kremliaus valdoma Rusijos dujų kompanija tų skolų neapmokėjo.

„Kompanija „Gazprom“ vykdo daug programų. Įsteigti priziniai fondai, tikrai niekada negirdėti, kur pasaulio čempionė, dabar Gabrielė Stonkutė tapo, gavo šimtą tūkstančių dolerių piniginį prizą, – tikina LBF generalinis sekretorius. – Nacionalines federacijas glumina tokie dalykai, kad nėra aiškios jokios kontrakto sąlygos. Taip pat mes neturime jokių ataskaitų apie oficialiai įneštus pinigus į federaciją. Viskas apsiriboja žodiniais pareiškimais.

Toks argumentas, kad jeigu jūs turite kažką geriau, atveskite ir dirbsime su jūsų rėmėjais, tai toksai populizmas yra labiau būdingas Rytams. Yra paskleistas mitas, kad visos skolos, kurios siekia, berods, apie 15 milijonų dolerių, dar nuo prieš tai buvusio prezidento laikų, yra grąžintos. Tačiau mes turime informacijos, aš nežinau, ar tai yra oficiali informacija, kad šios skolos nėra grąžintos – jos apskųstos teismams, dėl tų dalykų yra bylinėjimąsi, tačiau jos, vis dėlto, nėra likviduotos, kaip kad mums yra sakoma ir teigiama.“

Lietuva buvo pirmoji, kuri po Rusijos plataus masto įsiveržimo į Ukrainą kreipėsi į tarptautinę federaciją, prašydama paaiškinti, ar ir toliau pagrindiniu finansuotoju išliks Rusijos dujų kompanija, mūsų šalies poziciją pabrėžia D. Mačianskas.

„Lietuvos federacija buvo pirmoji, kuri prašė paaiškinti tarptautinės federacijos, kiek galioja sutartis, ar ir toliau bus imami pinigai iš Rusijos. Tiesiog buvo prašymas paaiškinti santykį su generaliniu rėmėju. Mes gavome tokį lakonišką atsakymą, kad „mes žinome, mes įsigilinę į jūsų politinę situaciją Lietuvoje“ ir kad šie klausimai yra sprendžiami. Tačiau oficialiai mums niekas jokių detalių nepateikė. Kongrese, vėliau matėme, irgi buvo užduoti tokie klausimai, tačiau į juos irgi nebuvo sulaukta konkrečių atsakymų.“

IBA, sureaguodama į Tarptautinio olimpinio komiteto pareiškimą, kad neleis organizuoti tiek turnyro, tiek ir atrankos į Paryžiaus olimpines žaidynes, šauks nepaprastąjį kongresą rugsėjo pabaigoje-spalio pradžioje, kuriame vėlgi bus svarstomi įvairūs klausimai, tarp jų – ir nauji prezidento rinkimai. Jeigu sutiks Kongresas – tuomet jie bus surengti. Visgi Paryžiaus olimpinėse žaidynėse boksas bus jau kitų žmonių rankose.

„Žiūrėkime realistiškai, o realistinis scenarijus, deja, yra juodas ir pesimistinis, – apmaudo neslepia D. Mačianskas. – Jeigu taip ir toliau tarptautinė federacija nesugebės rasti sprendimo, nesugebės pasikeisti iš vidaus, be jokio išorinio įsikišimo, tartum įsidrąsins, tai neatmestinas dalykas ir, galbūt, realus visas scenarijus, kad boksas kuriam laikui gali būti pašalintas iš olimpinių žaidynių programos.“

Pašnekovas neslepia, kad tokio scenarijaus pasekmės būtų labai skaudžios visai bokso sporto šakai. „Jos būtų labai skaudžios ir labai aiškios, nes nelikus bokso olimpinėje šeimoje, jisai nacionalinėse visų valstybių federacijose tiesiog nustos būti dotuojamas iš nacionalinių olimpinių komitetų. Taip pat jis nustos būti dotuojamas iš nacionalinių valstybių. Lietuvoje dar veikia biudžetinių mokyklų sistema. Ji po truputį pradės nykti, nes valstybės, bet kokiu atveju, yra orientuotos į olimpinį sportą. Tai yra prestižinis reikalas.

Daug kas sako, kad štai vis tiek yra profesionalai, kurie yra tokiame aukštame lygyje ir kad vis tiek boksas išliks, nes ten viskas pastatyta ant tų keturių profesionalių federacijų, kurios išlaikys, bet neturėdama to olimpinio sporto fundamento, tai bus, iš tikrųjų kritinis smukimas šiai sporto šakai. Jis bus be galo skaudus. Šiuo keliu mes ir einame. Blogiausia yra tai, kad, galbūt, esate matę paskutinį Leonardo DiCaprio filmą „Don‘t look up“. Tai taip dabar jaučiasi kai kurių nacionalinių federacijų atstovai, kurie mato, kad, iš tikrųjų, tragedija yra ne už kalnų, ir kad mes link to einame sąmoningai“, – prognozuoja ir nusivylimą toliau reiškia LBF generalinis sekretorius.

Anot D. Mačiansko, nepaslaptis, kad sportas yra vienas geopolitinių Rusijos instrumentų. Pasak Lietuvos bokso federacijos generalinio sekretoriaus, naivu tikėtis, kad dėl bokso sporto šakos šviesesnės ateities Kremliui artimas žmogus trauktųsi iš IBA prezidento posto.

„Labiausiai žlugdo tai, kada tu nuvažiuoji į tarptautinį kongresą, susirenka trečiųjų šalių nacionalinių federacijų atstovai, o jie labai trumparegiškai žiūri. Jie, iš esmės, nesigilina, jiems yra gerai šiandien, galbūt bus gerai dar ir rytoj ir, galbūt, dar ir šiuos metus bus gerai. Ir jiems to užtenka. Jie palaiko, jie agituoja. Tai labai liūdnas vaizdas. TOK yra pasakęs, kad kaip jūs (IBA – LRT.lt) nuspręsite, tai taip ir bus. Yra Vakarų Europa, kuri mąsto blaiviai, žiūri į priekį, turi aiškias strategijas, matymą, o tarptautinė federacija, kaip sakant, tuo naudojasi, ir aš manau, kad čia yra tiesiog, na, galbūt, man asmeniškai, o ir daug kam tai nėra paslaptis, kad sportas yra vienas iš geopolitinių instrumentų Kremliui. Jaučiasi, kad tuo Rusija naudojasi.

Tikėtis, kad dabartinis prezidentas pasitrauks dėl bokso labo yra labai naivu. Mes matome, kokios priemonės po šiai dienai vykdomos, kas liečia Borisą, jo suspendavimą ir pašalinimą. Matome, kokią informaciją federacija šiuo metu skleidžia – suprask, kad viskas yra gerai, kad mes dirbame, rezultatas bus, mes būsime olimpinėje šeimoje. Girdime Kremliovo pasisakymus, kad 2021 metų olimpinės žaidynės buvo niekas, palyginti su pasaulio čempionatu Serbijoje, kur bus dalinamas didelis prizinis fondas. Na...mes einame tokiu keliu ir tiesiog yra liūdna. Yra liūdna dėl to, kad tiesiog nieko negali per daug padaryti ir kažkaip to proceso kitaip nulemti“, – sako LBF generalinis sekretorius Donatas Mačianskas.

Išsamiau apie kylančius iššūkius tarptautinėje mėgėjų bokso federacijoje, dėl jų kylančias grėsmes ir tai, kaip lietuvių pergales galima būtų paversti naujomis galimybėmis – radiotekos įraše.

Parengė Vismantas Žuklevičius.


Skaityti visą pranešimą