Lazdynų baseino prioritetas – sportininkai, bet Vilniaus savivaldybė sako, kad neliks nuskriausti ir miestiečiai

Prieš 1 metus 84

Didysis vandenį pamilusių vilniečių laukimas baigėsi – jau kitą savaitę, vasario 15 d., duris atvers naujai pastatytas Lazdynų baseinas. Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas džiaugiasi įgyvendinęs daug iššūkių pamėtėjusį projektą, tačiau neslepia – Lazdynų baseinas neišspręs visų 615 tūkst. gyventojų turinčios sostinės problemų.

2017 metais nugriautas ir tik šią žiemą statyti baigtas Lazdynų baseinas Vilniaus miesto valdžiai kėlė ne mažesnį galvos skausmą nei Nacionalinio stadiono projektas. Su statybas pradėjusiais rangovais Vilniaus miesto savivaldybei iki šiol tenka varstyti teismo duris, o statybas perėmus kitiems rangovams, jų kaina išaugo nuo 21,7 mln. iki 35 mln. eurų.

Dėl užsitęsusių Lazdyno baseino statybų geriausiems Vilniaus miesto plaukikams alternatyvų teko ieškoti kituose miestuose arba rinktis Fabijoniškių baseiną ir treniruotes 25 metrų ilgio plaukimo takelyje. Tokios problemos sostinėje nebeliks – Lazdynai sportininkus pasitiks su dešimt takelių turinčiu 50 metrų baseinu.

Šalia olimpinio 50 metrų baseino stovi ir 25 metrų ilgio 8 takelių plaukimo baseinas, kuriame treniruosis ne tik plaukikai, bet ir šuolininkai į vandenį.

Tačiau ar net dvi atskiras plaukimo zonas turintis Lazdynų baseinas iš tikrųjų išspręs baseinų trūkumą Vilniuje, abejoja ir V. Benkunskas.

„Ši sporto bazė baseinų trūkumo problemą spręs tik iš dalies. Dėl šios priežasties artimiausiu metu planuojamos investicijos ir į kitus sostinės baseinus“, – LRT.lt teigė Vilniaus vicemeras.

Lazdynų baseino prioritetas – sportininkai

Po to, kai tuomet dar tik kylanti Lietuvos plaukimo žvaigždė vilnietė Kotryna Teterevkova Kazanėje surengtose varžybose gerino vieną rekordą po kito, jos treneris Michailas Romanovskis sakė, kad didžiausiu iššūkiu kopiant karjeros laiptais tapo olimpinio baseino neturėjimas Vilniuje.

Europos čempionato bronzos medalio laimėtoją iki šiol buvo galima išvysti besitreniruojančią Fabijoniškių baseine. Jis patenkina didelės dalies vilniečių poreikius, bet profesionaliems sportininkams tinka tik tam tikrais etapais.

„Sportininkai – plaukikai, šuolininkai į vandenį, vandensvydininkai, penkiakovininkai, triatletai – yra vienas svarbiausių mūsų prioritetų“, – tikino V. Benkunskas.

Vilniaus savivaldybės skaičiavimais, Lazdynų baseine nuolatos treniruosis per 300 atletų, o mokymosi plaukti grupėse turėtų susirinkti apie 1 000 vaikų. Jau nuo pirmų dienų Lazdynų baseine tikimasi didelio užimtumo.

„Piko metu Lazdynų baseine tikimės maksimalaus užimtumo. Pastate turime 584 persirengimo spinteles ir 8 komandines rūbines, tad vienu metu komplekse gali lankytis apie 700 įvairių lankytojų“, – sakė vicemeras.

Savivaldybės skaičiavimais, šiuo metu vandens sportu sostinės baseinuose užsiima daugiau nei 2 000 sportininkų ir vaikų: 1 000 treniruoja Vilniaus miesto moksleivių sveikatos centras, 830 lanko Sostinės vaikų ir jaunimo centrą, kuris užsiima plaukimu, meniniu ir povandeniniu plaukimu bei šuoliais į vandenį, dar 530 auklėtinių su skirtingomis sporto šakomis (plaukimas, šuoliai į vandenį, vandensvydis, povandeninis plaukimas, triatlonas, – LRT.lt) turi Sostinės sporto centras.

Kas laukia lankytojų?

Lankantis Vilniaus baseinuose jau nebuvo staigmena gretimame takelyje sutikti besitreniruojančią Europos bronzos medalio laimėtoją K. Teterevkovą. Dabar Vilniaus miesto vicemeras aiškiai nurodė, kad Lazdynų baseino prioritetas yra sportininkai. Ar tai reiškia, kad kitiems vilniečiams bus sunkiau patekti į Lazdynų baseiną? Tikrai ne, bet gali būti, kad bus sunkiau rasti laisvą takelį minėtame baseine, nes juo naudosis profesionalūs sportininkai ir besitreniruojantys moksleiviai.

Pirmiausia, Vilniuje pagaliau galės vykti aukšto lygio plaukimo varžybos, nes Lazdynuose išdygo ne tik 50 metrų ilgio baseinas, bet ir jį supančios tribūnos, į kurias galės susėsti 1 000 žiūrovų. Antra, Lietuvos plaukimo federacija norėtų, kad Lazdynų baseinas taptų jų pagrindine treniruočių baze, todėl jame bus galima išvysti ne tik sostinės, bet ir kitų miestų plaukikus, kaip kad Daną Rapšį, Rūtą Meilutytę ir kitus.

„Dar tik deramasi, bet federacija tikrai mato rinktinės narių poreikį plaukti olimpinių matmenų baseine. Dabar tiesiog bendraujame su „Active Vilnius“ ir Vilniaus savivaldybe, kalbame apie tai, kokias sąlygas galime gauti, nenorime pakenkti sostinei, suprantame, kad poreikis dabar yra didžiulis, bet taip pat norime, kad rinktinės nariai pakliūtų į šį baseiną. Kalbame ne tik apie rinktinės narių treniruotes, bet ir apie Lietuvos čempionatus. Džiaugiuosi, kad toks statinys iškilo, net neabejoju, kad mūsų renginiai ateityje nuguls šiame baseine“, – LRT.lt komentavo Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Saulius Binevičius.

„Pokalbiai dėl Lazdynų baseino statybų, technologijų, bazės panaudojimo su federacija vyko nuo projekto pradžios“, – antrino V. Benkunskas.

Vilniuje padaugės plaukimo varžybų ir treniruočių, todėl tikėtina, kad lankytojams ne visada bus prieinamas 50 metrų baseinas. Vilniaus savivaldybė tikisi, kad tokiais atvejais pasitarnaus nardymo baseinas, kuris esant reikalui gali tapti 25 metrų ilgio plaukimo baseinu. Tas pats baseinas bus naudojamas ir plaukimo treniruotėms, kai jame nevyks šuolių į vandenį užsiėmimai.

Anot V. Benkunsko, lankytojams bus sudarytos sąlygos plaukioti didžiajame baseine 4 takeliuose po 25 metrus ir keliais 50 metrų ilgio takeliais, atsižvelgiant į Sostinės sporto centro sportininkų užimtumą. Taip pat – keliais takeliais ir mažajame šuolių baseine.

Plaukikai, pagal suderintą tvarkaraštį, naudosis didžiuoju 50 metrų baseinu. Jiems planuojama skirti nuo keturių iki penkių iš dešimties baseino takelių, kelis mažojo šuolių baseino takelius. Šuolių į vandenį sportininkai ir vandensvydininkai taip pat naudosis mažuoju baseinu pagal suderintą tvarkaraštį.

„Nuo kovo 1-osios didžiajame baseine pradėsime mokyti plaukti. Didysis 50 metrų ilgio baseinas turi 10 takelių, jie pertvaromis gali būti padalinti į dar kelias zonas, tad užsiėmimai vyks pertvaromis suformuotame 4 takelių 25 metrų ilgio baseinėlyje su pakeliamu dugnu. Planuojame priimti 1 000 6–14 metų amžiaus vaikų“, – komentavo V. Benkunskas.

Lazdynų baseino užimtumas dar labiau padidės rugsėjį, kai startuos antrokų mokymo plaukti projektas, į baseiną planuojama priimti 1 800 antrokų. Taip pat nuo rudens papildomai atsiras vandens aerobikos užsiėmimai, nėščiųjų mankšta, užsiėmimai su 3–5 metų vaikais kartu su tėveliais.

Miestas tikisi, kad ilgalaikių narysčių pardavimai pasieks apie 4 000 vienetų. Metinės narystės mėnesinė kaina – 45 eurai, trijų mėnesių – 49 eurai per mėnesį. Vienkartinis apsilankymas baseine bet kuriuo darbo laiku kainuos 15 eurų, o jeigu lankysitės vidurdienį (nuo 10 iki 16 val.), vienkartinis bilietas kainuos 9 eurus. Baseinuose piko valandos stebimos ryte nuo 6 iki 9 val. ir vakare nuo 17 iki 20 val.

Į Lazdynų baseiną neturėtų skubėti SPA zonos mylėtojai, nes ji vis dar įrenginėjama atskirame korpuse. Vilniaus savivaldybė baseino veiklą pradėti be SPA zonos nusprendė dėl užsitęsusio projekto. Šiuo metu lankytojams bus prieinama tik viena penkių metrų skersmens sūkurinė vonia šalia nardymo baseino.

Pasidžiaugti turėtų tie vilniečiai, kurie ir po Lazdynų baseino liks ištikimi Fabijoniškių baseinui. Anot Vilniaus vicemero, sportininkams perėjus į Lazdynus, Fabijoniškių baseine lankytojams bus papildomai skirti 4 plaukimo takeliai. Dabar lankytojai paprastai gali plaukti 3–4 takeliuose.

Baseinų trūkumą turintis Vilnius kovo mėnesį pradės rekonstrukcijos darbus Žirmūnuose esančiame Vilniaus miesto moksleivių sveikatos centro baseine. Anot V. Benkunsko, ateityje taip pat planuojami baseinai Balsiuose ir Rasose.

Skaityti visą pranešimą