Lazdynų baseino atidarymas – vasarį, Savivaldybė iš buvusių rangovų sieks prisiteisti beveik 9 mln. eurų

Prieš 1 metus 66

Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje pristatė Lazdynų baseino naujienas ir pranešė, kada planuojamas jo atidarymas. Vicemeras taip pat atskleidė, kad Savivaldybė padavė į teismą buvusius baseino rangovus ir reikalaus 8,6 mln. eurų žalos atlyginimo.

„Pirminė sąmata 2017 m. buvo 25,9 mln. eurų ir per du metus buvo atlikta 40 proc. statybos darbų ir išleista 14,5 mln. eurų. Tuomet bankrutavo pagrindinė penkių įmonių grupės įmonė „Irdaiva“, dėl ko statybos darbai iš esmės sustojo ir savivaldybė turėjo ieškoti naujų rangovų, skaičiuoti padarytus darbus, konservuoti juos, projektuoti naujus darbus, dėl ko visos statybos iš esmės pabrango 10 mln. eurų. Šiandien statybos darbai iš esmės yra baigti, papildomai išleista 19,5 mln. eurų (prie tų 14,5 mln.) ir visa sąmata siekia apie 35 mln. eurų“, – pridūrė jis.

Dar apie 500 tūkst. eurų išlaidų Vilniaus miesto savivaldybė ir jos įstaiga „Vilniaus vystymo kompanija“ patyrė laikotarpiu tarp pirmosios sutarties nutraukimo ir pakeičiančios sutarties sudarymo bei papildomiems projekto valdymo kaštams padengti. Bendra rangos darbų vertė išaugo 8,6 mln. eurų.

V. Benkunskas atskleidė, kad Vilniaus savivaldybė kreipėsi į teismą ir sieks prisiteisti 8,6 mln. eurų žalos atlyginimo.

„Tačiau tai dar nėra viskas – dėl buvusios „Irdaivos“ ir partnerių aplaidaus veikimo taip pat vėluoja Lazdynų baseino atidarymas, tad vertinama ir komercinė bei reputacinė žala.

Tai yra reikšmingos mokesčių mokėtojų lėšos – įsivaizdavimui, už 8,6 mln. eurų būtų galima rekonstruoti 20 mokyklinių stadionų, todėl matau šią bylą kaip žūtbūtinę kovą dėl viešojo intereso“, – teigė V. Benkunskas, pats išreiškęs ketinimą dalyvauti būsimuose Vilniaus mero rinkimuose.

Vėliau lazdynų baseino statybas perėmė ir užbaigė naują konkursą laimėjęs Panevėžio statybos trestas.

Pasak Savivaldybės, ieškinyje atsakovais nurodomos visos įmonės, kurios vykdė rangos sutartį – UAB „Montuotojas“, UAB „HSC BALTIC“, UAB „AXIS POWER“, UAB „Mitnija“. UAB „Active Construction Management“ (buvusi UAB „Irdaiva“) ieškinyje nurodyta trečiuoju asmeniu, kadangi yra bankrutuojanti, o pagal teisės aktus bankrutuojančiai įmonei negalima kelti reikalavimų teisme.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra konstatavęs, kad ši įmonių grupė yra solidariai atsakinga už tai, kad rangos sutartis nebuvo vykdoma tinkamai, taip pat – kad Vilniaus miesto savivaldybė teisėtai vienašališkai nutraukė viešojo darbų pirkimo sutartį dėl to, kad anksčiau Lazdynų baseino rangos darbus vykdžiusios įmonės iš esmės pažeidė rangos sutartį.

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios ir privačios partnerystės skyriaus vedėja Agnė Šataitė sakė, kad Lazdynų baseino statybos darbai jau yra baigiamojoje stadijoje, iš esmės liko tik pridavimo komisija.

„Darbai praktiškai baigti, pradėta vykdyti pridavimo komisija. Šią ir kitą savaitę lankysis pridavimo komisija. Po pridavimo veiklą pradės laikinai paskirtas operatorius, po to jau lauks atidarymo renginys, kuris planuojamas vasario mėnesį“, – teigė A. Šataitė.

Lazdynų baseino laikinuoju administratoriumi paskirta „Active Vilnius“.

Lazdynų baseine – ypatingos technologijos

Lazdynų 50 metrų baseinas galės būti perdarytas naujų technologijų pagalba. Vienas baseino ketvirtis turi pakeliamą dugną ir galės būti pritaikytas besimokančių plaukti vaikų treniruotėms, o kiti baseino sektoriai tiks tiek 50 metrų treniruotėms, tiek ir 25 metrų. Tuo tarpu šuolių į vandenį baseino visas dugnas yra pakeliamas ir pagal poreikį jis gali virsti 8 takelių 25 metrų baseinu.

„Nauji kilnojami baseino dugnai leis mokytis plaukti vaikams. Pasikartosiu, kad labai laukiame to. Be to, šuolių vandenį baseine yra įrengtos naujos oro pagalvės, kuomet iš apačios būna pučiamas oras ir sportininkai ne taip užsigaus, jei atliks netaisyklingą šuolį“ – apie technologijas Lazdynų baseine pridėjo E. Vaitkaitis.

Didžiajame baseine taip pat bus sumontuota moderni perspėjimo sistema skendimo atvejais.

Skaityti visą pranešimą