Lazdijų gydymo įstaigose vakcinų – nė ženklo: merė aiškina – norinčiųjų skiepytis tiek mažai, kad jų net neverta užsakyti

Prieš 1 metus 97

Nors sveikatos specialistai ragina žmones skiepytis nuo COVID-19, kai kurios savivaldybės savo gyventojų neskiepija ir vakcinų net neužsisako. LRT RADIJO kalbinta Lazdijų rajono merė Ausma Miškinienė pasakoja – rajono gydymo įstaigos vakcinų neturi, nes nesusidaro net minimalus norinčiųjų skiepytis skaičius. Širvintų rajono Pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vadovė Elona Pečiukaitienė savo ruožtu patikina – gyventojams daug svarbesnė yra gripo vakcina, o niekas tiksliai nežino, kokį laiko tarpą tarp skirtingų vakcinų reikia palikti.   


LRT RADIJUI Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėja Ginreta Megelinskienė aiškina – ketvirtąja vakcinos doze Lietuvoje šiuo metu paskiepyta virš 16 tūkst. gyventojų. SAM duomenimis, aktyviausiai vakcinuoti Jurbarko, Palangos, Alytaus miesto, Vilniaus miesto ir Jonavos rajono savivaldybės gyventojai. Maži skiepijimo mastai užfiksuoti Širvintų rajono, Kalvarijos, Rietavo, Šalčininkų ir Šilutės rajonų savivaldybėse.

Na, o dvi savivaldybės – Lazdijų ir Neringos – spalio mėnesį iš viso nepaskiepijo nė vieno gyventojo. Dėl kokių priežasčių taip yra, pasak G. Megelinskienės, pasakyti sunku, reikia kiekvienos savivaldybės situaciją vertinti atskirai.

„Tiesiog bandysime individualiai su kiekviena savivaldybe bendrauti ir aiškintis priežastis, dėl kurių nepavyksta paskiepyti gyventojų. Bendrai su savivaldybėmis mes turime susitikimus, taip pat gauname iš jų grįžtamąjį ryšį. Jeigu yra kažkokių problemų, stengiamės kuo greičiau reaguoti ir spręsti. Tačiau galbūt yra dar kažkokių individualių situacijų“, – teigia SAM atstovė.

„Mes suprantame, kad šiuo metu vakcinacijos procesas yra pakankamai naujas (...) dėl to, kad nebėra vakcinacijos centrų. Išimtinai skiepijama asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Na, tai visi bandome mokytis, kad tas procesas būtų kuo sklandesnis“, – priduria specialistė.

Lazdijų rajono merė A. Miškinienė LRT RADIJUI patikina, kad Lazdijų rajone vakcinacija galėtų būti vykdoma, asmens sveikatos priežiūros įstaigos mielai tą darytų. Visgi problema slypi tame, kad tiesiog trūksta norinčiųjų skiepytis.

„Mes esame gavę Lazdijų rajone 6 prašymus – 6 buvo norintys skiepytis nuo COVID-19. Tie asmenys buvo nukreipti arba į Alytaus savivaldybę, arba į Druskininkų savivaldybę. Iki šiandien Lazdijų rajono savivaldybės asmens sveikatos priežiūros įstaigos nėra užsisakiusios vakcinos nuo COVID-19 ir tai yra dėl šios priežasties. Mažiausias galimas užsakyti vakcinų kiekis yra 60. Užsakyti 60, kuomet poreikio skiepytis nėra, mūsų manymu, nėra efektyvu“, – tvirtina merė.

Pasak A. Miškinienės, savivaldybė nuolat bendrauja tiek su privačiomis, tiek su savivaldybės žinioje esančiomis asmens sveikatos priežiūros įstaigomis, vertina, ar užsakyti vakcinų, ar ne.

„Kai norinčiųjų skiepytis bus daugiau nei 6 ar 10, tikrai ta vakcina bus užsakyta. Mūsų sveikatos priežiūros įstaigos vakcinuoti asmenis, norinčius skiepytis nuo COVID-19, yra pasirengusios“, – sako Lazdijų rajono merė.

Paklausta, ar tokia padėtis rajone jai kelia nerimą, merė tikina, jog sunerimti reikėtų nebent tada, jei sergamumas COVID-19 rajone būtų didelis, o asmenys sirgtų sunkia ligos forma. O varžytis dėl to, kuris rajonas užsakys daugiausiai vakcinų, A. Miškinienė nemato reikalo.

„Šiai dienai COVID-19 sergamumas rajone tikrai yra, manyčiau, ganėtinai nedidelis. Sergantieji asmenys, apie kuriuos mes žinome, tikrai neserga sunkiai. (...) Dėl to nemanyčiau, kad savivaldybės turėtų rungtyniauti tarpusavyje, kuri daugiau užsakė vakcinos dozių. Mes turėtume stebėti situaciją ir dėti pastangas, kad sergančiųjų būtų kaip įmanoma mažiau, o tie, kurie serga, na, tikėkimės, sirgtų lengva forma ir jiems būtų sudarytos visos sąlygos gydytis“, – teigia A. Miškinienė.

Laikinoji Širvintų rajono PSPC vadovė E. Pečiukaitienė LRT RADIJUI pasakoja – jos rajonas susiduria su panašia situacija kaip ir Lazdijai.

„Mes Širvintų gyventojus tikrai skiepijame, tačiau irgi skiepijimą organizuojame atsižvelgdami į situaciją, į poreikį. Nuo pat rugsėjo pradžios gyventojai, kurie norėjo skiepytis, buvo registruojami registratūroje, bet jų beveik nebuvo. Rinkome sąrašus, aišku, daugiausia kreipėsi vyresnio amžiaus žmonės. (...) Kai turėjome pakankamą kiekį žmonių, kad bent jau vieną flakoną, kur yra 6 dozės, suskiepytume, tada pradėjome galvoti apie atsivežimą. Aišku, sužinojome, kad vienu atsivežimu yra 60 dozių“, – problemą dėsto specialistė.

Anot jos, šiuo metu Širvintų rajono PSPC turi užsisakęs 60 dozių, sudarinėja gyventojų sąrašus, kartą per savaitę skiepija po 12–18 gyventojų. Anot jos, prie mažų vakcinacijos nuo COVID-19 mastų rajone prisideda ir skiepijimas nuo gripo. Šia vakcina rajono gyventojai domisi daug labiau. E. Pečiukaitienė sako, jog, remiantis SAM nurodymais, po gripo vakcinos reikia tam tikrą laikotarpį išlaukti, negalima iš karto skiepytis nuo COVID-19. Tačiau niekam nėra aišku, kiek laukti reikia – 2 savaites ar mėnesį.

SAM atstovė G. Megelinskienė patikslina – nuo COVID-19 ir gripo galima skiepyti vienu metu, išlaukti tam tikro laiko apskritai nereikia.

„Šios abi vakcinos yra negyvos, dėl to intervalai 2 savaičių ar mėnesio nėra reikalingi. Viskas gerai, organizmas puikiai sureaguoja, susidaro puikus imuninis atsakas ir skiepijant ar vienu metu, ar bet kuriuo kitu intervalu“, – aiškina specialistė.

Jos teigimu, matant, kiek daug norinčiųjų skiepytis nuo gripo, būtų galima gyventojus paraginti to paties vizito metu pasiskiepyti ir nuo COVID-19. Tokia organizacine priemone būtų galima padidinti skiepijimo nuo COVID-19 mastus visose savivaldybėse.

E. Pečiukaitienė savo ruožtu atsako, jog džiaugiasi girdėdama tokią informaciją, nes iki šiol susigaudyti nuolat besikeičiančiuose terminuose tiek gydymo įstaigai, tiek pacientams buvę sunku.

„Kai mes dalyvavome pirmame susitikime apie vakcinaciją, berods, vasaros pabaigoje, buvo mėnuo, paskui 2 savaitės. Ir žmonės tikrai turi informaciją, kad 2 savaitės. Tai, aišku, mes siūlysime (vienu metu vakcinuotis ir nuo gripo, ir nuo COVID-19 – LRT.lt), pasiūlyti yra tiesiog mūsų pareiga. (...) Turime vakcinos, galime skiepyti. Bus daugiau norinčių – tikrai atsivešime, nėra problema“, – patikina laikinoji Širvintų rajono PSPC vadovė.

E. Pečiukaitienė sako, jog Širvintų rajono PSPC yra pasiruošęs gyventojus, ypač turinčius negalią ir negalinčius atvykti iki gydymo įstaigos, nuo COVID-19 skiepyti ir namuose.

„Mūsų įstaigoje yra organizuojama ambulatorinė slauga į namus, vyksta personalas, skiepijame ir nuo gripo labai daug gyventojų namuose. Tai tikrai nebūtų problema, nes kvalifikuotas personalas tam yra paruoštas“, – tvirtina specialistė.

Lazdijų rajono merė A. Miškinienė savo ruožtu patikina, jog tokia galimybė jos rajone buvo jau nuo vakcinavimo pradžios ir ją tęsti problemų nebūtų.

„Ir šiuo metu, jeigu asmuo išreikštų norą skiepytis, tačiau negalėtų atvykti į gydymo įstaigą, tikrai gydymo įstaigos atstovai, kurie turi teisę skiepyti, gali tai padaryti saugiai, atvyktų pas pacientą į namus“, – teigia merė.

Visos diskusijos apie vakcinavimo nuo COVID-19 mastus klausykitės LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą