Laursas tvirtina, kad šiemet ekonominės recesijos nebus: rinka jau susigaudė ir vėl vyksta augimas

Prieš 1 metus 58

Fondo „Nexture Ventures“ vadovas Ilja Laursas tvirtina, kad 2023 metais ekonominė recesija neįvyks, kadangi tikrasis ekonominis nuosmukis prasidėjo dar koronaviruso pandemijos laikotarpiu. Anot jo, gamybos ir vartojimo mastai šiuo laikotarpiu buvo smarkiai sumažėję ir atsigauna tik dabar.

„Aš manau, kad mes jau nuo COVID-19 pradžios gyvename recesijoje, nes recesija prasideda ne tada, kai statistika tą rodo, o kai žmonės pradeda gaminti mažiau prekių ir paslaugų. Tikroji situacija yra tokia, kad per pandemiją sėdėjome karantine ir matuojant pagal gamybą, visa ekonomika buvo kritusi. Bet pinigine prasme, yra ne paslaptis, kad valstybė išgelbėjo tą statistinę dalį, tiesiog „prikepdama“ pinigų ir juos dalindama visiems. Tas puikiai atsiliepė visoms statistinėms eilutėms“, – pirmadienį „Žinių radijui“ aiškino I. Laursas.

Investuotojas tikino, kad šiais metais jau yra matomas visų ekonominių rodiklių augimas, ką galima laikyti po recesijos atėjusiu rinkos atsigavimu. Pasak jo, visuomenėje matoma retorika dėl ateinančio nuosmukio yra paremta pasenusiais faktais.

„Tai investuotojai yra pripratę matuoti tikrąją recesiją. Ir realybė yra tame, kad nuo metų pradžios, nesvarbu kuriais rodikliais žiūrėsi, visi ekonominiai rodikliai greitai auga į viršų. Investuotojų interpretacija reiškia, kad rinka jau susigaudė ir vėl vyksta augimas, nors populiarioji retorika, visų pirma politikų, smarkiai atsilieka“, – teigė I. Laursas.

„Rinka visada daug anksčiau žino apie recesijas ir augimus, negu politikai arba statistika“, – pridūrė jis.

Skaityti visą pranešimą