Laukia ilgasis savaitgalis: ką svarbu žinoti dirbantiesiems Gegužės 1-ąją?

Prieš 1 metus 53

Nors paprastai Gegužės 1-ąją darbuotojai ilsisi, dalies gamybos ir aptarnavimo sektorių darbas nesustoja. LRT.lt pateikia, ką svarbu žinoti tiems, kas dirbs švenčių dienomis. 

Paskutinis balandžio mėnesio savaitgalis bus ilgasis, nes Gegužės 1-ąją, Tarptautinę darbo dieną, minėsime pirmadienį. Ši diena yra nedarbo diena.

Tam tikrais atvejais nedarbo dienomis didžioji dalis parduotuvių sutrumpina darbo laiką, durų klientams neatveria išvis ar išvakarėse darbą baigia anksčiau. Vis dėlto prekybos tinklai „Iki“, „Rimi“, „Norfa“, „Maxima“ ir „Lidl“ Gegužės 1-ąją dirbs įprastai.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad švenčių dieną dirbama tik darbuotojui sutikus, išskyrus atvejus, kai dirbama pagal suminę darbo laiko apskaitą ar kolektyvinėje sutartyje nustatytais atvejais.

Jei dirbama šventės dieną, darbuotojui mokamas ne mažesnis kaip dvigubas jo darbo užmokestis.

Už viršvalandžius švenčių dieną darbuotojui mokamas ne mažesnis kaip du su puse karto didesnis darbo užmokestis.

Darbuotojo prašymu darbo poilsio ar švenčių dienomis laikas ar viršvalandinio darbo laikas, padaugintas iš Darbo kodekse nustatyto atitinkamo dydžio, gali būti pridedamas prie kasmetinių atostogų laiko.

Nėščios, neseniai pagimdžiusios ir krūtimi maitinančios darbuotojos gali būti skiriamos budėti, dirbti naktį, poilsio ir švenčių dienomis ir siunčiamos į komandiruotes tik joms sutikus.

Pagal šią nuostatą taikoma išimtis, t. y. net ir dirbant pagal suminę darbo laiko apskaitą (t. y. pamaininis darbas) reikalingas nėščios, neseniai pagimdžiusios ir krūtimi maitinančios darbuotojos sutikimas dirbti švenčių dieną.

Darbuotojo ir darbdavio vienų kitiems perduodami dokumentai (pranešimai, prašymai, sutikimai, prieštaravimai ir kita) ir kita informacija turi būti pateikiami raštu. Sutikimo forma konkrečiai neapibrėžta, todėl sutikimas gali būti išreiškiamas laisvos formos dokumente.

LRT.lt primena, kad praėjusiais metais Seimo liberalai įregistravo siūlymą išbraukti Gegužės 1-ąją iš ne darbo dienų sąrašo ir mainais pridėti vieną dieną prie kasmetinių darbuotojų atostogų. Profesinės sąjungos piktinosi tokiu siūlymu ir vadino jį apgaulingu rūpinimusi darbuotojais.

2020-aisiais taip pat atsirado iniciatyvų šventine ne darbo diena paskelbti sausio 13-ąją, o atsisakyti Gegužės 1-osios.

Kadangi Lietuva esą ir taip turi daug šventinių dienų, o ekonomiką ir biudžeto surinkimą kiekviena jų veikia neigiamai, rekomenduojama naują laisvą dieną skelbti vietoj esamos, dėl kurios sutaria socialiniai partneriai.

Skaityti visą pranešimą