LAT: buvę „Linavos“ vadovas ir finansininkas turi sumokėti apie 250 tūkst. eurų

Prieš 1 metus 69

Buvęs Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ generalinis sekretorius Valdas Gilys ir buvęs vyriausiasis finansininkas Adolfas Darginavičius turi atlyginti apie 250 tūkst. eurų žalą asociacijai, galutinai nusprendė teismas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas sausio 9 dieną atsisakė priimti V. Gilio skundą, todėl įsiteisėjo pernai gruodžio 20-ąją priimta Apeliacinio teismo nutartis.

„Atrankos kolegijos vertinimu, kasacinio skundo argumentais nepagrindžiama, kad bylą nagrinėję teismai pažeidė skunde nurodytas teisės normas ir kad šie pažeidimai galėjo turėti įtakos neteisėtam teismo procesiniam sprendimui priimti“, – rašoma LAT nutartyje.

V. Gilys prašė teismo peržiūrėti gruodžio 20 dienos Apeliacinio teismo nutartį, sustabdyti teismų sprendimų vykdymą ir atleisti nuo žyminio mokesčio.

Apeliacinis teismas gruodį atmetė V. Gilio ir A. Darginavičiaus skundus – anot jo, pirmos instancijos teismas tinkamai nustatė žalos dydį, pagrįstai įvertino „Linavos“ mišrią kaltę dėl padarytos žalos.

Vilniaus apygardos teismas pernai birželį nusprendė, kad vadovų darbo „Linavoje“ metu buvo pažeidinėjami mokestiniai įstatymai ir dėl to jie „Linavai“ padarė didelę finansinę žalą. V. Gilys turi atlyginti 226 tūkst. eurų, o A. Darginavičius – 13 tūkst. eurų nuostolių bei 5 proc. palūkanas nuo šių sumų už laikotarpį nuo 2020 metų gegužės 28 dienos iki teismo sprendimo visiško įvykdymo.

„Linava“ į teismą kreipėsi po to, kai Valstybinė mokesčių inspekcija 2019-aisiais asociacijai skyrė 342 tūkst. eurų baudų už 2007–2011 metais nesumokėtus pridėtinės vertės, gyventojų pajamų, nekilnojamojo turto ir kitus mokesčius.

Organizacija siekė, kad baudos suma būtų išieškota iš V. Gilio ir A. Darginavičiaus, nes pažeidimai buvo padaryti dėl jų kaltės – teismas tai patvirtino, tačiau neįrodė, jog jie veikė susitarę.

Teismų vertinimu, buvęs generalinis sekretorius privalo prisiimti atsakomybę už vadovavimą asociacijai, kai yra toleruojama mokestinių įstatymų laisva interpretacija, be to V. Gilys sudarė daugumą sandorių, kurie mokestine prasme buvo įforminti netinkamai.

Tuo metu A. Darginavičius, būdamas atsakingas už asociacijos finansinę apskaitą, pažeidė darbo pareigas.

„Linavos“ teigimu, į asociacijos apskaitą buvo įtraukiamos tiekėjų PVM sąskaitos faktūros, kurias Mokesčių inspekcija įvertino kaip nesusijusias su apmokestinamąja veikla ir nepagrįstai priskirtas atskaitymams, asociacija neteisėtai teikdavo beprocentes paskolas savo darbuotojams, kai kurių darbuotojų, įskaitant ir A. Darginavičiaus poilsines keliones, nepagrįstai įformindavo kaip tarnybines komandiruotes.

V. Gilys „Linavos“ generalinio sekretoriaus pareigas ėjo 1991–2010 metais, A. Darginavičius vyriausiuoju finansininku buvo nuo 1995-ųjų iki 2014 metų.

Skaityti visą pranešimą