Landsbergis Osle: Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas yra unikalus regioninės bendrystės pavyzdys

Prieš 1 metus 68

„Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimas yra unikalus regioninės bendrystės pavyzdys. Tvirtėjantys Norvegijos ir Lietuvos ekonominiai, politiniai, akademiniai ir saugumo ryšiai stiprina ir mūsų regioną, ir visą Europos kontinentą. Norvegijos karių dalyvavimas NATO priešakiniame batalione – labai svarbus mūsų saugumo veiksnys ir Lietuvoje itin vertinamas Norvegijos solidarumo ženklas,“ – sakė Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį susitikdamas Osle su Norvegijos užsienio reikalų ministre Anniken Huitfeldt, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Kalbėdamas apie paramą Ukrainai, Lietuvos diplomatijos vadovas pažymėjo, kad artėjant žiemai, tarptautinė bendruomenė negali sulėtinti pagalbos Ukrainai tempo, nes Rusijos grėsmingumo lygis ateityje priklausys nuo to, kaip greitai Ukrainai pavyks laimėti karą.

„Daugybė namų ūkių visoje Europoje ir kitose pasaulio vietose nerimauja dėl energijos kainos. Tačiau tai neturi užgožti svarbiausio – kuo daugiau paramos Ukrainai tarptautinė bendruomenė, įskaitant Norvegiją, suteiks, tuo greičiau Europa pradės gyventi Ukrainos atstatymo, o ne karo ritmu“, – tarptautinės bendrystės svarbą pabrėžė ministras.

Anot URM, tarp aktualių tarptautinės darbotvarkės klausimų taip pat svarstyta Rusijos atsakomybės už tarptautinius nusikaltimus svarba ir tarptautinio Specialaus Tribunolo agresijos nusikaltimui tirti steigimas.

Taip pat, susitikdamas su Norvegijos parlamento (Stortingo) užsienio reikalų ir gynybos komiteto nariais, Landsbergis aptarė Vakarų atsparumą autoritarinių režimų šantažui bei poreikį didinti paramą demokratinei Baltarusijai bei spaudimą Baltarusijos režimui.

„Nors Lukašenkos režimas – karo prieš Ukrainą bendrininkas, turime lygiagrečiai didinti paramą demokratinei Baltarusijai ir spaudimą Baltarusijos režimui,“ – susitikime su Norvegijos Stortingo nariais sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras.

G. Landsbergis taip pat dalyvavo diskusijoje su Norvegijos tarptautinių santykių instituto (NUPI) politologais.

Rytoj ministras G. Landsbergis ir ministrė A. Huitfeldt lankysis Bardufosse, kur susitiks su Norvegijos karinių pajėgų atstovais bei aplankys norvegų karius, besirotuojančius į Lietuvoje dislokuotą NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę.

Skaityti visą pranešimą