Landsbergis: kinų ambasadoriaus pareiškimas – nepriimtinas, prašome ES solidarumo

Prieš 1 metus 57

Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis teigia, kad Kinijos ambasadoriaus pareiškimas, esą buvusios Sovietų Sąjungos šalys tarptautinėje teisėje neturi faktinio statuso, yra nepriimtinas, šiuo klausimu prašoma Europos Sąjungos (ES) partnerių solidarumo.

„Visų pirma, tai yra visiškai nepriimtina, ir vėliau šiandien trys Baltijos šalys išsikvies atstovus, mūsų atveju – laikinąjį reikalų patikėtinį, kitose sostinėse – ambasadorius, kad paaiškintų, ar Kinijos pozicija dėl nepriklausomybės pasikeitė, ir priminti, jog mes nesame posovietinės šalys, mes esame šalys, kurias Sovietų Sąjunga neteisėtai okupavo“, – prieš ES Užsienio reikalų tarybą Liuksemburge žurnalistams kalbėjo ministras.

Penktadienį per prancūzų naujienų kanalą LCI Kinijos ambasadorius Prancūzijoje Lu Shaye teigė, kad buvusios Sovietų Sąjungos šalys „tarptautinėje teisėje net neturi faktinio statuso, nes nėra jokio tarptautinio susitarimo, kuris materializuotų jų suverenitetą“.

Vėlai šeštadienį Prancūzijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą, kad ją apstulbino Kinijos ambasadoriaus pareiškimai.

Bendrijos vyriausiasis diplomatas Josepas Borrellis pareiškimą pavadino nepriimtinu.

„Mes paprašėme savo partnerių, kad jie padėtų mums, kaip tik gali. Tai reiškia, kad kitos sostinės gali iškviesti ambasadorius, pareikšti, kad nesutinka su pareiškimais, paprašyti paaiškinimų, ir mes tai matėme. Esu labai dėkingas šalims, kurios tai jau padarė, pavyzdžiui, Čekijai ir kitoms. Kaip visada, šiuo atveju prašome solidarumo, nes tai yra naujas reiškinys, kurio anksčiau nėra buvę“, – kalbėjo G. Landsbergis.

„Tiesą sakant, ši situacija mums primena tai, ką matome, kai Maskvos propaganda kalba apie Ukrainą. Jie kvestionuoja šalių suverenitetą, teritoriją, abejoja sienomis. Tai yra pasakojimai, kuriuos girdėjome iš Maskvos, o dabar juos siunčia kita šalis, kuri, mūsų akimis, daugeliu atvejų yra Maskvos sąjungininkė, jei ne karine, tai politine prasme, ji siunčia tuos pačius signalus, kuriais kvestionuoja visą nepriklausomybės ir suverenumo koncepciją, o tai šiais laikais yra labai pavojinga“, – pažymėjo jis.

Tuo metu Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning pirmadienį pareiškė, kad šalis gerbia visų buvusių sovietinių šalių suverenios valstybės statusą.

Agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Kinijos ambasada Prancūzijoje pašalino prieštaringai vertinamo interviu, kuriame jos ambasadorius suabejojo buvusių Sovietų Sąjungos valstybių statusu, išrašą.

Nepaisant tvirtų ryšių su Rusija, Kinija stengiasi vaizduoti save kaip neutralią šalį karo Ukrainoje klausimu. Ji yra pasiūliusi miglotą politinį konflikto sprendimą.

Skaityti visą pranešimą