„Laiko galvoti apie sniegą ir ledą tiesiog nebuvo“: medikai dramatiškai atgaivino pusnyje be gyvybės ženklų gulėjusį vyrą

Prieš 1 metus 86

Lietuvą kone parą laiko užgriuvusi pūga tapo iššūkiu ne tik kelininkams, bet ir medikams. O vienas didžiausių išbandymų teko Kauno rajono GMP darbuotojams.

„Mūsų snieguoto budėjimo Kauno rajone akimirkos. GMP komandos: smpss Inga, gydytoja Galina ir du paramedikai Mantai išgelbėjo gyvybę, o laiko galvoti apie sniegą ir ledą tiesiog nebuvo“, – įspūdžiais iš vienos sunkiausios paros pastarosiomis dienomis dalinasi Kauno rajono GMP darbuotojai.

Kaip tą vakarą prisimena paramedikas Mantas, snieguotoji gruodžio 11-oji buvo darbinga, daug kvietimų, oras taip pat nelepino, stipriai pustė visą parą, keliai sunkiai pravažiuojami, matomumas prastas.

„Vakare gavę keliasdešimt minučių ramybės, neužilgo išgirdome signalą per raciją – skubus kvietimas. Skubame, kaip galime greitai į automobilį, matome, kad laukia gaivinimas. Žinau, kad mums dabar yra svarbi kiekviena sekundė. Greitai nubraukus nuo lango viena ranka didelę pusnį sniego, įjungiame švyturėlius ir pirmyn. Suvokiu, kad prireiks visų mano įgūdžių vairuojant. Lauke pūga, kelias slidus, matomumas prastas, automobilį mėto į šonus. Gerai vairuoti neužtenka, galvoje dar pradeda suktis gaivinimo algoritmas“, – vakaro įspūdžius prisimena Mantas.

Pasak jo, atvykę į kvietimą, be žodžių su kolege imama visa įranga ir per pusnis bėgama į vietą – rastas lauke gulintis vyriškis be jokių gyvybės ženklų.

„Žinome, kad atvyksta pagalba, tad nedelsiant pradedame gaivinimą lauke, įjungiame monitorių, tiekiame deguonį, punktuojame veną – viską darome akimirksniu. Sniegas per keletą minučių baltai padengė ne tik mūsų galvas, bet ir įrangą“, – pasakoja paramedikas.

Pasak Manto, po daugiau nei 20 minučių gaivinimo monitoriuje išvystamas sinusinis ritmas, pradedamas jausti pulsas. Anot paramediko, greitai viską „pakuojamės“ ir skubama į skubios pagalbos skyrių. Jaučiasi įtampa ir nuovargis, tačiau apie tai galvoti nėra kada, dabar svarbiausia, pasak Manto, kuo skubiau ir saugiai nuvykti į skubios pagalbos skyrių

„Perdavę pacientą kolegoms Kauno klinikose, kiek atslūgus įtampai, su komanda greitai aptariame visą buvusią situaciją. Tvarkomės automobilį ir vėl esame pasiruošę priimti bet kokius laukiančius iššūkius. Gera keliauti tokiu profesiniu keliu, su profesionaliais ir draugiškais kolegomis, su kuriais kartu ir mokomės, ir gelbstim, džiaugiamės savo sėkmėmis ir mokomės, jei nepasiseka”, – prisimena paramedikas.

Skaityti visą pranešimą