Laidų vedėja Nicholson prisiminė kuriozinę situaciją degalinėje: buvo didžiulė drama ir juokas, bent variklio „neužkalė“

Prieš 1 metus 102

LRT TELEVIZIJOS laidų vedėja, kulinarė Beata Nicholson naujoje LRT.lt rubrikoje LRT VAIRAS kalbėjo, kad lietuvių vairavimo kultūra vis gerėja, senokai bematė „kelių erelių“. Pašnekovė dalijasi mintimis apie pirmąjį asmeninį automobilį, kodėl norėtų dažniau važiuoti dviračiu ar viešuoju transportu.

– Kuo kasdieniuose darbuose Jums yra svarbus automobilis?

– Labai svarbus! Aš labai daug dalykų vežiojuosi su savimi – net naudoju tokią grotažymę #MoterisKupranugaris. Tarkime, automobilis važiuoja su manimi į filmavimus, veža visokių daiktų: suknelių, kombainų, drabužių, butelių, vaikų maisto dėžučių. Mano automobilis yra kaip butas.

Automobilis yra ir darbo įrankis. Nors nesu nei „Bolt“, nei „Uber“ vairuotoja, turiu mažų vaikų, vežu juos į darželį ar dar kur.

– Kiek laiko vairuojate?

– Vairuoju daugiau nei 20 metų, nežinau, gal 1998 m. išsilaikiau teises. Pagalvoju, kad kartais norėčiau mažiau važinėti automobiliu, daugiau dviračiu ar viešuoju transportu, bet automobilis man sutaupo laiko.

– Ką vairuojate pastaruoju metu?

– Vairuoju gana didelį automobilį, septynvietę „Audi“, tai šeimos automobilis. Pirkau jį, nes turiu keturis vaikus, reikia visus sutalpinti.

Dar sakau, kad mano kitas automobilis bus elektrinis.

– O kada ketinate keisti?

– Nežinau, kol kas neplanuoju, nes mano automobilis gana naujas, dvejų metų.

– Gal kada skaičiavote, kiek laiko praleidžiate automobilyje?

– Priklauso nuo dienos: jei reikia važiuoti į darbą, tai 15–20 min., tad iš viso 40 min. Šiaip gana nemažai [važiuoju]. Man automobilis yra tokia vieta, kur, pavyzdžiui, klausau garsinių knygų, LRT RADIJO. Taip pat kalbu telefonu, aišku, naudoju tik laisvų rankų įrangą, man labai svarbu, kad automobilyje būtų „Bluetooth“ ir galėčiau laisvai kalbėti. Laiką automobilyje išnaudoju sėkmingai. Anksčiau dar savo didelius vaikus vežiojau į mokyklą, bet senokai, nes dabar keliauja viešuoju transportu. Man patikdavo laikas su vaikais automobilyje.

– Gal prisimenate, koks buvo Jūsų pirmasis automobilis?

– Aišku, kad prisimenu – „Fiat Panda“. Jis buvo labai paprastas, pigus, man jį nupirko tėtis. Kainavo gal 700 dolerių. Tai buvo 1998–1999 metais. Įspūdingas automobilis – beveik kvadratinis, su dviem stoglangiais, kurie atsisega. Kultinė „Fiat Panda“, vis dar jaučiu jai šiltus jausmus.

– Minėjote, kad maždaug prieš 20 metų išlaikėte vairavimo egzaminus. Kaip tada sekėsi mokytis?

– Labai sunkiai, išlaikiau tik iš trečio karto. Labai bijojau, jaudinausi. Dabar, aišku, esu patyrusi vairuotoja ir nebesijaudinu, jaučiuosi gerai vairuodama. Ir Anglijoje gyvenau, vairavau kita kelio puse, esu gana atsargi vairuotoja, nesidraskau, stengiuosi būti pagarbi kitiems ir praleisti. Neskubėk ir būsi pirmas.

– Esate laidų vedėja – važiuodama į renginius prie vairo sėdate pati ar kelionės laiką geriau skiriate būdama keleivio vietoje, kad galėtumėte susikaupti?

– Man patinka vairuoti, bet mėgstu būti ir keleivė. Kai važiuojame po Lietuvą į filmavimus, visuomet vairuoja mano operatorius Aidas, jis labai geras vairuotojas. Šiaip jei kur važiuoju su vyru, tai vairuoja jis. Leidžiu jam vairuoti, man patinka tiesiog sėdėti.

– Kokių smagių situacijų prisimenate iš kelionių automobiliu – ko yra buvę, nutikę?

– Studijavau žurnalistiką Žurnalistikos institute, a. a. dėstytojas Skirmantas Valiulis mus vežė į ekskursiją, buvo gal antras kursas. Vykome pažiūrėti, kaip filmuojama kažkokia didelė LNK pokalbių laida.

Visą laiką važiavau su „Fiat Panda“, kurio variklis benzininis. Jau sesuo buvo pradėjusi vairuoti, nupirko dyzelinį automobilį „Citroen“. Aš išvažiavau su tuo „Citroen“, bet iš įpročio į dyzelinį automobilį įpyliau benzino. Buvo didžiulė drama ir juokas. Tik pradėjau pilti ir supratau, ką dariau, ir greitai ištraukiau pistoletą. Neatsimenu, kaip išsprendėme tą problemą, bet man atrodo, kad pripylėme daug dyzelino ir jis atskiedė benziną.

– Ir nieko rimto nenutiko?

– Nieko nenutiko, automobilio variklio „neužkalė“, viskas buvo gerai.

– Kada paskutinį kartą gavote baudą už Kelių eismo taisyklių pažeidimą?

– Neatsimenu, bet gali būti, kad greitai gausiu už greičio viršijimą, nes yra toks ruožas, kur vežu vaikus į darželį. Ten leistinas greitis yra 60 km/val., o aš skubėjau ir stovėjo „trikojis“. Važiavau apie 75 km/val., tai gal ir pakeliui bauda.

– Galbūt kartais pasitaiko situacijų, kai vyksta reidas ir sustabdo? Kaip reaguoja policijos pareigūnai, kai Jus atpažįsta?

– Taip, mane kartais pažįsta. Po vieno filmavimo važiavau iš Riešės, filmavome reklaminį klipą. Mane sustabdė ir netgi „Delfi“ nufotografavo. Tada dar buvo reidas iš Palangos – pastebiu, kad iš ten dažnai būna reidas. Sekmadienį išvažiuojant stabdo, žiūri, ar nevažiuoja kas priliuobęs.

Turiu griežtą taisyklę – nesvarbu, bent taurelė vyno – prie vairo turi būti 100 proc. blaivus.

Labai gerbiu mūsų policijos pareigūnus ir džiaugiuosi jais. Reikia, kad jie būtų. Reikia važiuoti kiek įmanoma tvarkingiau. Labiausiai mane erzina agresyvūs vairuotojai, kurie, ypač važiuodami autostrada, mirksi ir liepia trauktis iš kelio – neturi jokios kantrybės ir akivaizdžiai viršija greitį.

Sakyčiau, kad vis pastebiu, jog Lietuvoje vairavimo kultūra gerėja, vairuotojai sąmoningėja ir vairuoja daug pagarbiau. Daug metų vairavau Anglijoje, man ten niekas gyvenime nėra pamirksėjęs. Gyvenau ten 10 metų. Mane labai erzindavo, kai atvažiuodavau iš Anglijos į Lietuvą, o čia dar mirksėjimas ir agresyvus elgesys kelyje populiarus. Sakyčiau, net nebeatsimenu, kada taip yra buvę. Keičiamės į gera ir tai nuostabu.

Skaityti visą pranešimą