Kyšiai medikams – netikėčiausiais pavidalais: „Visiems rūpi, visi žino, bet spiralė sukasi žemyn“

Prieš 1 metus 54

Kas antras Lietuvos gyventojas mano, kad korupcija sveikatos apsaugos sektoriuje – rimta problema. Vis dėlto kyšių davimo atvejai nesiliauja. Jaunųjų medikų asociacija dalinasi, kad pinigai paslepiami gėlių puokštėse, dovanotos knygos puslapiuose, o kartais įbrukami net į paciento ligos istorijos knygelę. Pasitaiko atvejų, kai gydytojams tenka net vytis pacientą, norint grąžinti atneštą materialinę gėrybę.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išleido naują antikorupcinę kampaniją „Duoti ar neduoti?“. Ši kampanija – apie nemalonius jausmus, kurie aplanko tiek pacientą, tiek medikus, kai bandoma duoti kyšį, sako STT Antikorupcinio švietimo skyriaus vadovas Benas Aldakauskas.

„Sveikatos apsaugos sektoriaus darbuotojai tarnauja visuomenei. Jie gauna atlygį. Kuriamas neigiamas precedentas, jei už paslaugas pradeda imti papildomą mokestį. Kur tas mokestis stoja, kur baigiasi, to niekas nesužinos. Kyla visuomenės nepasitenkinimas ir nepasitikėjimas sveikatos apsaugos sistema: kodėl man reikia primokėti, ar gydytojas tikrai dirbs geriau?“ – apibūdina B. Aldakauskas.

Apie korupcijos žalą pasakoja ir Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos narė Elija Januškevičiūtė.

„Tarp pacientų gali vyrauti įsitikinimas, kad jeigu duosiu dovaną ar pinigų vokelyje, tai padarys įtaką sprendimams dėliojant gydymo taktiką. Nors iš tiesų gydytojas, skirdamas gydymą pacientui, vadovaujasi gairėmis ir algoritmais ir tai nepriklauso nuo to, pacientas atsidėkos gydytojui, ar ne“, – sako gydytoja rezidentė.

Pabrėžiama, kad net ir mažiausios dovanėlės gydytojui nėra nekaltos.

„Kai kalbame apie kyšį, daug kas įsivaizduoja, kad tai tik pinigai vokelyje. Iš tikrųjų tai gali būti nekaltos dovanos, kaip tortas, gėlių puokštė ar dar kažkas“, – vardija E. Januškevičiūtė.

Medikai tarpusavyje dalijasi istorijomis, kokiose netikėtuose vietose jiems tenka aptikti kyšius.

„Buvo situacijų, kai pacientų atneštoje dovanoje – gėlių puokštėje – buvo paslėpti pinigai. <...> Būna, knygą padovanoja, ir tarp lapų įdėti pinigai“, – dalijasi ji.

Tuo metu STT duomenimis, kas antras gyventojas korupciją sveikatos apsaugos sektoriuje iškelia kaip rimtą problemą.

„Visiems rūpi, visi žino, bet galiausiai spiralė sukasi žemyn – vieni duoda, kiti ima. Kažkuri pusė turėtų sustoti. Arba neduoti ir pasikliauti gydytoju, nes mūsų gydytojų kompetencija tikrai aukšta, o iš gydytojų pusės – nežaloti savo reputacijos ir pacientų orumo. Neimti, atsisakyti kyšio. <...>

Padėkoti gydytojui galima ir viešai – parašyti į ligoninės tinklalapį, parašyti jo vadovui. Atsidėkojimo būdų yra įvairių, nebūtina nešti pinigų, dovanų ar kitų materialių dalykų, už kuriuos gydytojas po to gali jaustis moraliai skolingas ir bandyti daryti išimčių pacientui, nešančiam kyšį“, – sako B. Aldakauskas.

Jam pritaria ir jaunųjų medikų atstovė. Anot jos, gydytojams užtenka žodinės padėkos.

„Gali būti paprastas paciento „ačiū“ už suteiktas paslaugas, gali būti paliktas nuoširdus atsiliepimas. <...> Užtenka žodinės padėkos iš paciento, kad gydytojas pasijaustų gerai suteikęs paslaugą pacientui ir jam padėjęs“, – mini E. Januškevičiūtė.

Visuomenėje vyrauja įvairių nuomonių apie kyšius, bet nesiliaujama jų brukti medikams.

„Vieni kyšį lygina su indulgencijos išsipirkimu. Galvoja: galbūt mane pagydys greičiau, geriau, galbūt gydytojas ar kitas darbuotojas atidžiau mane prižiūrės“, – teigia STT atstovas.

Tuo metu, pasak E. Januškevičiūtė, užuominų apie kyšius pasitaiko ir iš pačių medikų pusės.

„Vis dar yra situacijų, kai pacientui netiesiogiai pasakoma, t. y. leidžiama suprasti, kad jis turėtų atnešti kyšį. Tačiau yra situacijų, kai pacientui atnešus dovaną, gydytojas atsisako“, – paaiškina ji.

Kartais korupcijos bandymai virsta nemaloniu išbandymu tiek pačiam gydytojui, tiek pacientui.

„Kaip dalinamasi medikų bendruomenėje, tenka vos ne muštis, vytis pacientą koridoriumi, kad tą dovaną atiduotų. <...> Tai pastato į nepatogią situaciją tiek patį gydytoją, tiek pacientą“, – sako Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos narė.

Gydytoja rezidentė anesteziologė prisimena, kad pati buvo pakliuvusi į panašią situaciją. Parengus pacientą operacijai ir atidavus į chirurgų rankas, ji aptiko staigmeną dokumentuose.

„Pradėjome vartyti ligos istoriją ir radome pinigus, įdėtus tarp ligos istorijos lapų. <...> Labai nesmagus jausmas lieka po tokių situacijų ir norisi, kad jų būtų kuo mažiau“, – sako gydytoja rezidentė. Ir tvirtina, kad ją aplankė gėdos jausmas.

Apie nemalonius jausmus iš abiejų – paciento ir gydytojo – pusių, pasakoja ir STT atstovas.

„Pacientas sako: aš duosiu, nes jausiuosi ramiau. Gydytojai sako: man keistas, baisu, šlykštus jausmas, kai man duoda“, – teigia E. Januškevičiūtė.

Skaityti visą pranešimą