Kūrybinių industrijų studentai kviečia susimąstyti apie sustojimo svarbą

Prieš 2 metus 154

Vilniaus Tech kūrybinių industrijų studentai Vilniaus centro Vokiečių gatvėje sukūrė instaliaciją – suoliuko ženklą, su žodžiais „Kokią istoriją sukursi čia tu?”, kurie informuoja bei pabrėžia apie sustojimo ir susimąstymo svarbą.

Miesto gyvenimas dažnai yra judrus, neramus, nenustygstantis vietoje. Vilniaus miesto infrastruktūra suteikia žmogui galimybę judėti greitai ir netrukdomai, tačiau dėl greito judėjimo miestu, jame gyvenantis žmogus dažnai atitolsta nuo aplinkos ir aplinkinių individų.

Greitas subjekto judėjimas erdvėje greičiau atitolina jį nuo aplinkos. Tą puikiai iliustruoja greitkelio analogija: žmogus važiuojantis automobiliu pasisavins daug mažiau informacijos nei žmogus einantis miesto šaligatviu dėl informacijai pasisavinti reikalingo laiko stokos.

Miestuose esantys suoliukai suteikia galimybę sustoti. Jie atlieka ir daugiau funkcijų: jie gali tapti dviejų žmonių pirmo pasimatymo vieta, benamio prieglobsčiu, literatūros skaitymo oaze, balandžių maitinimo erdve ir t.t. Kaip ir kiti miesto objektai, suoliukai, greitai judančiam žmogui gali lengvai praslysti pro akis ir nesukelti minčių apie gilesnę šio miesto baldo prasmę. Tačiau, kaip paskatinti individą susimąstyti apie sustojimo ir šio objekto svarbą?

Greitai judančius subjektus, pavyzdžiui, žmones važiuojančius automobiliais, informuoja kelio eismo ženklai, jie atkreipia dėmesį ir perduoda svarbią informaciją per trumpą laiko tarpą.

Studentai kurdami pėsčiųjų kelio ženklą, siekia atkreipti pėsčiųjų dėmėsi. Suoliukas virsta ne tik sustojimo vieta, bet ir istorijas pasakojančiu bei sugeriančiu objektu. O ženklas, pritvirtintas prie suoliuko, skatina susimąstyti apie miesto baldo prasmę, galbūt, prisėsti ir pačiam tapti pasakojamos istorijos dalimi.

Skaityti visą pranešimą