Kurį tiekėją rinktis? Anot ekspertų, kuo drąsiau žmonės elgsis, tuo didesnis spaudimas tiekėjams mažinti kainas

Prieš 1 metus 70

Gyventojų migracija tarp elektros tiekėjų įsibėgėja. Vieni tiekėjai valdžios institucijų net prašo daugiau jau neaudrinti rinkos, kiti – atvirkščiai, sako, lai žmonės nepailsdami ieško, kur pigiau. Ekspertų teigimu, kuo drąsiau žmonės elgsis, tuo didesnis spaudimas tiekėjams mažinti kainas, tuo didesnė ir jų pačių tarpusavio konkurencija. 

Pora langelių savivaldybėje – „Ignitis“ klientams.

Vis dėlto daugiau žmonių, bendrovė sako, užuot ėję gyvai, skambina. Skambučių skaičius išaugo beveik trečdaliu.

Viena vilnietė sako, kad anksčiau buvo paprasčiau – vienas tiekėjas, vienas tarifas.

„Tai vienas bankrutuoja, kitas nebankrutuoja, dabar žmonės net nežino, kur kreiptis, kad būtų geriau. Visi, aišku, nori, kad būtų pigiau“, – sako moteris.

„Ignitis“ teigimu, žmonių nestabdo tai, kad daliai jų tenka mokėti netesybas. Sutartį nutraukiantys nuolaidą turėję gyventojai bendrovei grąžina vidutiniškai po 20 eurų.

„Pusė procento klientų per sausio mėnesį pasikeitė turėtą fiksuotos kainos planą į pigesnį. Ir dar panašiai daliai sausio gale baigėsi turėtas fiksuotos kainos planas, na, jie sudarė naujas sutartis su žemesne šiek tiek kaina“, – sako „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

Už sausį apie 13 tūkst. „Ignitis“ klientų gaus vienkartinę nuolaidą.

Energetikos ministerijai ir rinkos reguliuotojui paraginus ieškoti, kur pigiau, vieni pas tiekėją traukia aiškintis dėl kainų, kiti – nes pamiršo sutarties sąlygas.

„Elektrum Lietuva“ – pirmoji sumažino tarifus – iki žemiau 28 centų.

Bendrovės vadovas sako, skambučių srautas išaugo daugiau nei dešimteriopai, o sutarčių su naujais klientais – kelis kartus.

„Paskutinėmis savaitėmis matom, kad srautas yra toks, kokį mes liberalizacijos netgi tokiu pikiniu metu matėm. Iš tikrųjų taip. Ir dabar sutarčių pasirašymas yra labai didelis visais kanalais. Paskutinėmis dienomis taip apie tūkstantis-pusantro tūkstančio, su tiek naujų vartotojų pasirašom per dieną“, – teigia „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga.

„Enefit“ irgi fiksuoja daugiau naujų klientų, nors bendrovės vadovas sako, raginimai peržiūrėti sutartis sukelia papildomos sumaišties. Vartotojų srautas išaugo 50 procentų.

„Nutrauktų sutarčių turim apie 0,3 proc. nuo visos bazės, bet tuo pačiu per sausio mėnesį klientų bazė paaugo apie 3 tūkstančiais naujų klientų, tai visumoje klientų bazė auga“, – teigia „Enefit“ vadovas Vytenis Koryzna.

Energetikos ekspertas sako, kad kuo didesnis gyventojų procentas keičia vartotoją, tuo palankau Europos Komisija vertina liberalizaciją.

„Atrodytų, ai, „Ignitis“ užima 80 proc. rinkos, kad jis čia viską diktuoja. Bet vis dėlto labai neblogai, kad bent tie du kiti dideli tiekėjai irgi šiek tiek jį spaudžia.

Kada pasiūlo kiti mažiau negu 28 centus, tai tad reikia galvoti ir „Igničiui“, ką daryti, negali tada siūlyti 40 centų. Ir jie tada mažinasi“, – komentuoja energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas.

Prognozuojama, kad aktyviausi žmonės bus artėjant vidurvasariui, nes nuo liepos gali keistis kompensavimas – iš biudžeto gali dengti dalį kainos, už 100 ar 150 kilovatvalandžių.

Skaityti visą pranešimą