Kuodis džiaugiasi mokesčių reformoje iškelta „gyvulių ūkio“ problema, bet visą paketa vadina nepakankamai radikaliu

Prieš 1 metus 64

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pristatė mokesčių reformą. Ekonomistas Raimondas Kuodis mokestinių pakeitimų paketą vadina nepakankamai radikaliu, bet sveikina suprastą „gyvulių ūkio“ problemą. 

Šiame pakete didelis dėmesys skirtas individualią veiklą vykdantiems ir dideles pajamas gaunantiems gyventojams.

„Reikia pasidžiaugti, kad pagaliau ministerijos skaidrėse pagaliau figūruoja „gyvulių ūkis“ ir pripažįstama problema. Klausimas, ar bandoma pakankamai padaryti, kad jo neliktų?“ – LRT TELEVIZIJOS laidai „Svarbi valanda“ sako R. Kuodis.

Pasak ekonomisto, būtina žvelgti į problemos esmę – kas leidžia „gyvulių ūkiui“ tapti dideliu?

„Daro dideliu tai, kad egzistuoja keliolika skirtingų verslo darymo formų, kurios generuoja, kaip Pasaulio bankas suskaičiavo nuodugniai, 72 apmokestinamas schemas. Kas turbūt sveikai nuovokai sako, kad tikrai tiek nereikia tų schemų“, – aiškina pašnekovas.

R. Kuodis siūlo palikti 3 aiškias verslo veiklos formos.

„Jos didžiąja dalimi panaikintų visą problematiką, kuri kyla iš to, kad egzistuoja tiek būdų užsiimti tuo mokestiniu arbitražu, žiūrėti kuo čia man apsimoka būti mokestine prasme <...>. Taip neturi būti, nes tos standartinės darbo sutartys neša didžiąją dalį mokestinės naštos ir daugiausia tų standartinių sutarčių yra viešajame sektoriuje, kuris pats yra nukentėjęs nuo to „gyvulių ūkio“, – komentuoja jis.

Ekonomistas taip pat mano, kad reiktų atsisakyti individualios veiklos, verslo liudijimo formų.

„Mano pasiūlymas buvo, kad kiekvienas gimęs gauna po įmonę, kompiuteris jums sugeneruoja įmonę. Ir jeigu jūs turite tokio tipo [smulkaus] verslo pajamas, kitaip tariant, neparduodat savo darbo ar negaunat kažkokių pasyvių pajamų <...>, reiškia jūs užsiimate verslu. Tai tokia paprasta įmonė – aš ją vadinu mini įmone – veiktų taip, kad tu pats save įdarbintum pagal standartinę darbo sutartį ir viskas“, – komentuoja R. Kuodis. O tai, pasak jo, užtikrintų smulkia veikla užsiimantiems asmenims ir socialines garantijas, dėl kurių dabar kyla diskusijos.

Ekonomistas pastebi – pristatyta mokesčių reforma yra nepakankamai radikali, o jos įgyvendinimas, numatytas ne vėliau nei 2026-aisiais, gali lemti, kad ji taps tik „kosmetiniu patvarkymu“.

„Tai, kas atėjo šiandien, nėra pakankamai radikalu ir dar bus atskiesta Seime ir koalicijos partnerių <...>, kita vyriausybė taip pat turės nuomonę šiuo klausimu. Gali baigtis tuo, kad ne visai ambicingos reformos taps parametriniais, kosmetiniais patvarkymais“, – mano R. Kuodis.

Plačiau apie mokesčių reformą:

Skaityti visą pranešimą