Kuleba ragina Vokietiją pripažinti Holodomorą genocidu

Prieš 1 metus 59

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba paragino Vokietiją „atmesti Maskvos melą“ ir pripažinti Didįjį Ukrainos badmetį (Holodomorą) genocidu.

Tai rašoma Vokietijos leidinyje „Welt“ paskelbtame Ukrainos diplomatijos vadovo autoriniame straipsnyje „Kodėl Bundestagas turėtų pripažinti Holodomorą genocidu“.

„Dabar Vokietijos Bundestagui geriausias metas pripažinti Holodomorą genocidu. Ukrainoje vėl nelaimė. Dar vienas Rusijos diktatorius mėgina sunaikinti ukrainiečių tautą. Pasaulis jau neužmerkia akių, o mes nepasiduodame agresoriaus malonei. Mes prašome padėti Ukrainai atsilaikyti“, - rašo politikas.

D. Kuleba padėkojo VFR vyriausybei ir piliečiams už paramą, už tai, kad per aštuonis Rusijos sukelto karo mėnesius Vokietija priėmė kai kuriuos tikrai revoliucinius sprendimus. Pasak ministro, čia jis omenyje turi ginkluotės tiekimą Ukrainai ir politinių, ekonominių bei energetinių ryšių su Rusija ribojimą. Jo manymu, tai „rodo, kad praeities pamokos buvo išmoktos“.

Anot D. Kulebos, dabar vėl girdėti balsai, raginantys pradėti dialogą su Putinu. Bet dialogas beprasmiškas, kai kitapus stalo – genocidą vykdanti tironija, ją galima sustabdyti tik jėga – ginklo ir tiesios jėga, įsitikinęs ministras.

„Stalinas dėl nederliaus dirbtinai sukėlė badą, o badą sąmoningai pavertė masinio naikinimo ginklu ir nukreipė jį prieš ukrainiečius. Jis norėjo kartą ir visiems laikams susidoroti su laisvę mylinčia tauta, kėlusia grėsmę jo diktatūrai“, - rašo Ukrainos URM vadovas. Anot jo, mažiausia, ką pasaulis dabar gali padaryti šio nusikaltimo aukoms – pasakyti tiesą ir pavadinti dalykus tikraisiais vardais.

„Kaip tik todėl mes raginame Bundestagą jau dabar, lapkričio mėnesį, pripažinti 1932-1933 metų Holodomorą ukrainiečių tautos genocidu. Nereikia ieškoti aptakių formuluočių. Tai buvo genocidas ir kaip tik taip reikia jį vadinti – iš pagarbos aukų atminimui ir dėl istorinio teisingumo“, - pabrėžiama straipsnyje.

D. Kuleba priminė, kad lapkričio 26 d. Ukrainoje ir visame pasaulyje vyks memorialiniai renginiai, skirti Didžiojo Ukrainos badmečio 90-osioms metinėms.

Praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje sovietų valdžios dirbtinai sukelto bado aukomis tapo milijonai ukrainiečių.

Skaityti visą pranešimą