Kūdikius eteriniais aliejais gydantiems tėvams medikai turi žinių: natūralu nelygu saugu

Prieš 1 metus 88

Mažų vaikų tėvai, užklupus ūmioms virusinėms ligoms, neretai stengiasi išvengti vaistų ir griebiasi, jų manymu, sveikesnių alternatyvų. Vieni populiariausių tokiu atvejų – eteriniai aliejai ir jų mišiniai. Tačiau medikų teigimu, kartais būtent alternatyvus ir, kaip įsivaizduojama, natūralesnis gydymas gali sukelti rimtų sveikatos negalavimų: įvairių alerginių reakcijų, kvėpavimo ir virškinimo sutrikimų. 

„Aromaterapija nėra žaidimas“, – įspėja LRT.lt kalbintos gydytojos ir kviečia aklai nepasitikėti reklama. Vietoj eterinių aliejų garinimo ir tepimo medikės rekomenduoja daugiau dėmesio skirti nosies higienai ir suvartoti pakankamą kiekį skysčių. „Kainuos mažiau, o sveikatai duos kur kas daugiau“, – tikino LRT.lt pašnekovės.

Valstybinė vartotojų teisių kontrolės tarnyba primena, jog eteriniai aliejai nėra vaistai, todėl jais nereikėtų gydyti peršalimo ir kitų virusinių ligų. Gamintojams, kurie neretai mėgsta pasigirti skambiomis frazėmis apie tai, kaip eteriniai aliejai „malšina skausmą“, „padeda išvengti peršalimo“ ir panašiai, tarnyba primena, jog už klaidinančią reklamą gresia baudos.

Vartotojai, susidūrę su galimai klaidinančia informacija, kviečiami drąsiau teikti skundus.

Kuo pavojingi eteriniai aliejai kūdikiams?

Šiuo metu rinkoje yra daugybė skirtingų gamintojų eterinių aliejų ir jų mišinių. Nemaža dalis gamintojų juos pristato kaip sveiką ir natūralią gydomąjį poveikį turinčią priemonę, tinkamą net ir kūdikiams, nėščiosioms ar žindančioms moterims. Apie galimas alergines reakcijas įspėjama, taip pat kai kurių augalų eterinių aliejų nerekomenduojama naudoti minėtų rizikos grupių (mažiems vaikams, besilaukiančioms ir pan.) žmonėms. Vis dėlto populiariausi produktai, pristatomi kaip būdas įveikti slogą, peršalimą arba kaip šių virusinių ligų profilaktika, reklamuojami kaip visiškai saugūs bet kokio amžiaus ar sveikatos būklės vartotojams.

Tarp tokių esą visiškai saugių eterinių aliejų ir jų mišinių dažniausiai minimi arbatmedžio ir levandų. Šių augalų eteriniai aliejai reklamuojami kaip pasižymintys priešuždegiminėmis savybėmis. Naudoti juos rekomenduojama tik išoriškai, pavyzdžiui, garintuvuose, taip pat kaip tepalus, juos tepant panosę, kaklą, krūtinę, nugarą, pėdas ir pan. Apie tai, jog toks eterinių aliejų naudojimas gali būti pavojingas kūdikiams, gamintojai neužsimena. Tačiau tai, ką mato medikai, pas kuriuos atkeliauja eteriniais aliejaus gydyti vaikai, rodo ką kita.

„Dažniausiai eteriniai aliejai gali sukelti paveiktos odos reakcijų, jos gali būti alerginės arba nealerginės kilmės, gali pasireikšti sisteminių reakcijų. Tai tokios reakcijos, kurios prasideda, pavyzdžiui, vienoje odos vietoje (parausta, niežti), tačiau kartu pradeda reaguoti ir kvėpavimo ar virškinimo sistema (atsiranda dusulys, švokštimas, gali prasidėti pykinimas). Pasitaiko atvejų, ypač su kūdikiais, kurie neguli ramiai kaip lėlės, tad tepant ar lašinant veido zonoje, eterinių aliejų patenka į akis: akys sudirgsta, parausta, jas skauda“, – pasakojo gydytoja klinikinė farmakologė Eglė Karinauskė.

Medikės teigimu, nemaža dalis pacientų nežino, kad yra alergiški tam tikriems augalams, todėl naudodami eterinius aliejus gali patirti ir stiprių alerginių reakcijų, t. y. anafilaksiją.

„Įkvėpus eterinių aliejų gali netikėtai sureaguoti ir kvėpavimo sistema: atsirasti švokštimas (panašu į astmos priepuolį), springimas, dusulys“, – pasakojo gydytoja klinikinė farmakologė.

Anot pašnekovės, nors gamintojai pateikia instrukcijas, kaip reikėtų naudoti eterinius aliejus ir jų mišinius, pacientai ne visada laikosi šių patarimų.

„Kartais išgirstame, kad eterinius aliejus žmonės geria, t. y. vartoja per burną. Tokiu atveju gali pasitaikyti apsinuodijimų, kurie pasireiškia vangumu, sulėtėjusiu kvėpavimu, dusuliu, kosuliu, švokštimu, springimu, viduriavimu, pykinimu, odos bėrimais“, – pasakojo medikė.

Gydytojos E. Karinauskės teigimu, tiriant aromaterapijos šalutinius poveikius nustatyta, kad dažniausia šalutinė reakcija buvo odos bėrimas, o dažniausi eteriniai aliejai, sukėlę šių reakcijų, buvo populiariausi virusų „įveikėjai“: arbatmedžio, levandos, pipirmėtės ir kvapiosios kanangos.

„Šio tyrimo duomenimis, iš tirtų pacientų (71) buvo užfiksuota viena mirtis. Taip nutinka, nes kartais odos bėrimai nebūna nekalti, o baigiasi stipriomis ir mirtinomis odos-sisteminėmis reakcijomis“, – teigė gydytoja klinikinė farmakologė.

LRT.lt medikė sakė, kad pasitaiko atvejų, kai odos bėrimas, atsiradęs dėl nuolatinio kontakto su eteriniais aliejais, gali „apsimesti“ rimtomis odos ligomis, pavyzdžiui, atopiniu dermatitu.

„Tai sunkina gydytojų darbą, nes sudėtingiau rasti tinkamą gydymą. Todėl dažniausiai tokiais neaiškiais atvejais yra rekomenduojama nutraukti visų kosmetinių priemonių naudojimą, įtariant, kad jos gali provokuoti bėrimus“, – pasakojo E. Karinauskė.

Eterinių aliejų naudojimas gali išbalansuoti ir endokrininę sistemą, sako vaikų ligų ir neonatologijos gydytoja rezidentė Erika Žėkaitė-Vaišnienė. Pasak medikės, tokie eteriniai aliejai, kaip levandų, arbatmedžio, gali veikti kaip endokrininiai disruptoriai ir aktyvuoti estrogenų receptorius bei blokuoti androgenų receptorius žmogaus audiniuose.

„Paprastai kalbant, eteriniai aliejai „apsimeta“ hormonais ir taip neigiamai veikia vaikų endokrininę sistemą. Mokslinėje literatūroje jau yra aprašytų krūtų audinio išvešėjimo atvejų kūdikiams, kai juos prižiūrint buvo naudoti eteriniai aliejai ir (ar) kosmetika su jais. Manau, kad į šią informaciją turėtų atsižvelgti kiekvienas (nesvarbu, kam naudojami eteriniai aliejai – vaikui ar suaugusiajam), kad galėtų priimti informacija paremtą sprendimą dėl eterinių aliejų naudojimo“, – savo nuomonę išsakė E. Žėkaitė-Vaišnienė.

Gamintojai neprisiima atsakomybės

Vaikų ligų ir neonatologijos gydytoja rezidentė E. Žėkaitė-Vaišnienė LRT.lt pasakojo, jog dirbant jai jau teko matyti nuo aromaterapijos preparatų nukentėjusių vaikų. Tai, anot medikės, nėra reti atvejai.

„Neretai tenka matyti alergines reakcijas, susijusias su eterinių aliejų gaminių naudojimu vaikams. Ypač pavojingi tie gaminiai, kuriais rekomenduojama tepti kūdikių krūtinę. Kartais dilgėlinė būna tokia stipri, kad vaikas guldomas į ligoninę, prireikia ilgo gydymo.

Visais atvejais eterinių aliejų gamintojai neprisiima atsakomybės ir netgi nepriima neigiamų komentarų, kai pamatę pasekmes tėvai nori įspėti kitus. Dažniausiai bandoma įrodyti, kad patys tėvai kalti: esą netinkamai naudojo eterinius aliejus, neatliko alerginio mėginio ant odos. Mano nuomonė šiuo klausimu griežta: aromaterapija yra kvapų terapija, eterinių aliejų gaminiai apskritai neturėtų būti tepami ant odos, o ypač ant kūdikio ar mažo vaiko jautrios odos“, – įsitikinusi E. Žėkaitė-Vaišnienė.

Ji pabrėžė: tai, ką mato gydytojai, yra tik ledkalnio viršūnė. Ilgalaikis neigiamas aromaterapijos gaminių poveikis kūdikiams ir mažiems vaikams nėra pakankamai ištyrinėtas.

„Žinoma, kad eterinių aliejų gaminiai gali būti susiję su astmos paūmėjimais, įvairiais odos ir gleivinės pažeidimais. Kartais pasitaiko atvejų, kai tėvai eterinius aliejus pila į inhaliatorius ir tokiu būdu lakieji organiniai junginiai patenka į plaučius, skatina uždegimą, dirgina.

Mes nežinome, kokių ilgalaikių pasekmių tai gali turėti plaučių audiniui. Juk pats aliejus nėra tirpus vandenyje, todėl gali kauptis plaučių alveolių membranose. Atsakomybė šiuo atveju tenka ne tik gamintojams, bet ir tėvams: juk maži vaikai negali pasakyti tėvams, kad jiems graužia eterinių aliejų gaminiu pateptą nosies gleivinę, kad nuo intensyvaus kvapo skauda galvytę ar pykina“, – pastebėjo pašnekovė.

Klinikinių tyrimų neatlieka, nes neprivalo

Ausų, nosies ir gerklės gydytoja rezidentė Rimantė Surkevičienė komentuodama situaciją kategoriška: šiuo metu vartotojai yra klaidinami. Jiems teigiama, jog aromaterapijos gaminiai saugūs, nors su dauguma jų nėra atlikta klinikinių tyrimų.

„Saugu naudoti tas priemones, su kuriomis yra atlikti klinikiniai tyrimai. Primenu, kad klinikiniai tyrimai ir dermatologiniai tyrimai nėra tas pats. Kūdikiai ir vaikai, kaip ir nėščiosios bei žindyvės, yra vienos jautriausių pacientų grupių, todėl klinikinių tyrimų su šiomis grupėmis atliekama mažai.

Kas yra klinikinis tyrimas? Tai tyrimas, kai priemonės saugumas ir veiksmingumas tiriamas su bent dviem tiriamųjų grupėmis – kontroline ir tiriamųjų (šiuo atveju, pavyzdžiui, su sergančiais peršalimo ligomis). Deja, bet kosmetikos priemonėms klinikinių tyrimų nereikia, jomis galima prekiauti atlikus dermatologinius tyrimus su sveikais žmonėmis. Dauguma eterinių aliejų mišinių registruoti kaip kosmetikos priemonės, todėl neturi tokių saugumo garantijų, kokias turi vaistai, t. y. nėra ištirtas veiksmingumas ir saugumas ligos sąlygomis nei su sveikais, nei su sergančiais žmonėmis ir tuo labiau kūdikiais, vaikais, nėščiosiomis bei žindyvėmis. Todėl jiems geriausia būtų jų visai nenaudoti“, – teigė medikė.

Kolegei pritarė ir vaikų ligų ir neonatologijos gydytoja rezidentė E. Žėkaitė-Vaišnienė. Kaip LRT.lt sakė gydytoja, nors Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba draudžia nurodyti, jog eteriniai aliejai gydo ar pasižymi profilaktinėmis savybėmis, gamintojai to nepaiso.

„Verslai randa būdą, kaip šią žinutę „įvynioti“ ir pateikti patraukliai ypač jautriai vartotojų grupei – mažų vaikų tėvams. Reklamoje naudojami kūdikių atvaizdai, vaikiški piešinėliai, mažybiniai pavadinimai, o visa tai veikia vartotoją, juk tokia reklama liudija – gaminys skirtas vaikams“, – kalbėjo medikė.

Paradoksalu, tačiau eterinių aliejų gaminiai dovanojami šeimoms po gimdymo, ligoninėje. Pasak E. Žėkaitės-Vaišnienės, dauguma gydytojų to tikrai nežino, o jei žinotų – nepritartų.

„Žmonės nori natūraliau sveikatinti savo vaikus, tačiau nėra informuojami, kad natūralu nelygu saugu, o ir natūralumas, gaminant tokiais kiekiais produkciją, labai abejotinas. Pacientams kartojame, kad net ir natūralūs komponentai gali sukelti tokių ar panašių efektų organizmui, kaip ir bet kokie sintetiniai vaistai. Nes natūraliuose, iš gamtos gautuose augaluose aptinkama bioaktyvių medžiagų, kurios gali veikti įvairiai: antibakteriškai, stimuliuojančiai, citotoksiškai. Kai produkto gamyba ir kokybė nėra griežtai kontroliuojama, galite tik įsivaizduoti, koks nesaugus gali tapti jo vartojimas“, – savo nuomonę išsakė vaikų gydytoja.

Gydytojos klinikinės farmakologės E. Karinauskės teigimu, nebūtina visiškai atsisakyti eterinių aliejų ir jų mišinių. Tačiau pirmiausia reikėtų sutvarkyti tokių gaminių reglamentavimą.

„Jei tai būtų laikoma alternatyvios medicinos dalimi, jiems galiotų griežtesni reikalavimai. Tačiau jei aromaterapiniai gaminiai liktų kosmetikos priemonėmis, tektų atsisakyti vartotojų klaidinimo, žadant poveikius sveikatai“, – pažymėjo pašnekovė.

Jos nuomone, kad žmonės gautų tikslią ir teisingą informaciją, reikėtų, kad įmonės, gaminančios šiuos produktus, bendradarbiautų ir praneštų ne tik apie „geruosius“ poveikius, bet ir apie neigiamas reakcijas.

„Dabar socialinėje erdvėje, panašu, likęs tik pozityvas (rekomendacijos naudoti, širdelės, džiaugsmo šūksniai). Na, o iš veikiančių produktų visada tikėtumėmės ir pasitaikančių ne tokių pozityvių reiškinių, kuriuos jau aptarėme anksčiau. Jeigu tokia nenaudinga įmonėms ir neigiama informacija pasiektų socialinę erdvę, tikrai vartotojams būtų lengviau susidaryti įspūdį, ko galima tikėtis“, – sakė medikė.

Vietoj eterinių aliejų – skysčiai ir nosies higiena

Mažų vaikų tėvus ji ragino remtis sveiku protu ir specialistų – vaistininkų, medikų – rekomendacijomis.

„Rimtų“ vaistų baimė yra paveldas. Vaistų vartojimas yra apipintas mitais nuo „gadina organus“ iki „jau yra vaistai nuo vėžio, tik juos nuo mūsų slepia“. Šiais laikais Europos Sąjungoje yra vykdoma vaistų stebėsena tiek dėl jų veiksmingumo, tiek dėl saugumo. Tai, kad eteriniai aliejai yra iš augalų, nereiškia, kad jie automatiškai yra nekalti, natūralūs ir saugūs. Augalai taip pat sukelia šalutinių poveikių. Tikrasis natūralumas yra nieko nevartojimas arba paprasti dalykai, tokie kaip skysčių vartojimas infekcijos metu ar nosies plovimas, kai sloga“, – kalbėjo gydytoja klinikinė farmakologė E. Karinauskė.

Jai pritarė ir kolegė, vaikų ligų ir neonatologijos gydytoja rezidentė E. Žėkaitė-Vaišnienė. Gydytoja priminė, jog visos ligos greičiau praeina, kai suvartojama pakankamai skysčių, laikomasi mitybos ir poilsio režimo.

„Didžioji dalis vaikų ligų yra virusinės kilmės, o jų gydymas – tik simptominis. Visai nebūtina išleisti daug pinigų ir rizikuoti vaiko sveikata, tepant ar garinant eterinius aliejus, nors tai lieka kiekvienos šeimos pasirinkimu“, – nurodė medikė.

Dar vienas svarbus ir beveik nieko nekainuojantis dalykas, apie kurį ieškodami stebuklingų vaistų mažų vaikų tėvai pamiršta, – nosies higiena.

„Nosies plovimas yra vienas pirmųjų ir būtiniausių dalykų peršalimo ligų profilaktikai bei greitesniam pasveikimui. Laiku pradėjus plauti nosį, kitų gydymo priemonių gali net neprireikti. Svarbu pradėti plauti nosį vos pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, nes taip išplaunami virusai, bakterijos, gleivės, pagerinama nosies virpamojo epitelio funkcija sugauti nešvarumus, virusus, bakterijas ir kitas blogas medžiagas. Be to, švari nosis reiškia, kad švarus oras keliauja į apatinius kvėpavimo takus. Taip pagerėja įkvepiamo ir iškvepiamo oro dujų mainai, todėl gerėja ir bendra vaiko savijauta“, – priminė R. Surkevičienė, ausų, nosies ir gerklės gydytoja rezidentė.

VVTKT: skundų nėra daug, baudų šiemet neskirta

Valstybinė vartotojų teisių kontrolės tarnyba (VVTKT) LRT.lt atsiųstame komentare teigia, kad atvejai, kai reklamoje (kosmetikos, maisto, maisto papildų) minima itin daug teiginių apie įvairių žmogaus organizmo ligų gydymą ar profilaktiką, naudą nėščiųjų sveikatai, vaikų bei kūdikių sveikatos gerinimui, neturint tokių teiginių pagrindimų, nėra dažni. Vis dėlto VVTAT tokių atvejų savo praktikoje yra išnagrinėjusi ne vieną.

„VVTAT yra teikusi rekomendacijas MB „Filmai ir kvapai“ dėl interneto svetainėje aromama.lt parduodamų eterinių aliejų ir kitų gaminių reklamos, ypač susijusios su įvairių teiginių apie gydomąsias ir profilaktines savybes nurodymą“, – teigiama tarnybos atsakyme.

Gruodį tarnyba parengė ir išplatino vartotojams skirtą atmintinę. Joje primenama, kad eteriniai aliejai nėra vaistas, medicininė priemonė, maistas ar maisto papildas. Jie dažnai naudojami kosmetikos produktų sudėtyje ar valymo priemonėse, o malonus kvapas garinant padeda atsipalaiduoti, todėl eterinių aliejų reklamoje yra draudžiama nurodyti, jog šie produktai pasižymi gydomosiomis ar ligų profilaktinėmis savybėmis.

„Jeigu nurodoma, kad gaminys turi gydomųjų ar profilaktinių savybių, tokiu atveju toks gaminys privalo būti registruotas kaip vaistinis preparatas ar medicinos prietaisas. Priešingu atveju tai gali būti traktuojama kaip klaidinanti reklama. Vartotojas privalo gauti teisingą informaciją apie reklamuojamus produktus, kuria remdamasis galėtų priimti sprendimus dėl produktų įsigijimo ir vartojimo“, – nurodo VVTAT.

Tarnyba pažymi, kad neatsakingas eterinių aliejų naudojimas gali ne padėti, o pakenkti, todėl ragina tiek verslą, tiek vartotojus nepamiršti, kad eteriniai aliejai nėra vaistas.

„Skatiname naudoti juos tik pagal paskirtį, atidžiai perskaitant naudojimo etiketes. Vartotojai, kurie mano, kad buvo pažeisti jų teisiniai interesai dėl klaidinančios informacijos suteikimo, turi teisę apie tai pranešti VVTAT, kartu pateikdami tai patvirtinančius įrodymus. VVTAT kiekvieną pateiktą prašymą dėl galimo pažeidimo nagrinėja vertindama visas aplinkybes, pateiktus įrodymus“, – rašoma LRT.lt atsiųstame atsakyme.

Neteisinga, įrodymais nepagrįsta eterinių aliejų reklama gali pažeisti Reklamos įstatymo ir Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatymo nuostatas. Už pažeidimus gali būti skiriama bauda iki 100 tūkst. eurų.

Skaityti visą pranešimą