Kūdikio netekusiai šeimai Santaros klinikos baksnoja į teisės aktus: niekur nėra nurodytas 1 dienos terminas

Prieš 1 metus 130

Santaros klinikų komunikacijos skyrius atsiuntė naujienų portalui LRT.lt atsakymą, kuriuo paneigia kūdikio netekusios šeimos advokato Modesto Sriubo kaltinimus, esą ligoninė delsia pateikti su vaiko gydymu mirtimi susijusius dokumentus. Pasirodo, tokio pobūdžio informacija teikiama per 3-10 dienų. Tiesa, dalies dokumentų advokatas visgi negaus, nes jie yra ikiteisminio tyrimo dalis.

Raštu pateiktame atsakyme Santaros klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė Jurgita Juozaitytė-Markevičienė nurodo, kad „asmens sveikatos priežiūros įstaiga privalo užtikrinti paciento teisę susipažinti su įrašais savo medicinos dokumentuose <...> pagal nustatytą šalyje tvarką. O pagal sveikatos apsaugo ministro pasirašytus nutarimus, kurias vadovaujasi ir Santaros klinikos, nurodyta, kad pacientas ar jam atstovaujantis asmuo gali gauti rašytinę informaciją, įskaitant ir konfidencialią, apie jam suteiktą gydymą tik tuo atveju, jeigu asmuo už informacijos teikimą susimoka. Po apmokėjimo įprastai visi dokumentai pacientą arba jo atstovą turi pasiekti per 10 darbo dienų, skubos tvarka – per 3 darbo dienas. Tiesa, skubios paslaugos gali būti iki 50 proc. brangesnės.

Ar M. Sriubui yra pateikta sąskaita už dokumentų teikimo paslaugą –Santaros klinikos nenurodo, tačiau iš to, kas pateikta, leidžiama suprasti, kad šeimos advokatas, pateikęs Santaros klinikoms užklausą spalio 17 dieną, niekaip negalėjo tikėtis dokumentų sulaukti per vieną darbo dieną.

„Papildomai informuojame, kad visos prašomos informacijos paciento tėvų atstovui Santaros klinikos objektyviai neturės galimybių šiuo metu pateikti, nes paskutinės hospitalizacijos metu pildyta medicininė dokumentacija mirties dieną perduota mirties priežastis tiriančiai institucijai.

Atitinkamai informacijos pateikimo pareikalavusios yra tiek Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vilniaus miesto vaiko teisių apsaugos skyrius (prašymas pateiktas spalio 13 d.), tiek ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdyba (prašymas pateiktas spalio 14 d.)“, – atsakymuose raštu nurodo Santaros klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė J. Juozaitytė-Markevičienė.

LRT.lt žiniomis, kūdikio šeima vis dar nėra pateikusi Santaros klinikoms sutikimo, leidžiančio viešai pateikti informaciją apie kūdikio gydymą ir mirties aplinkybes. Šio sutikimo nebuvimas įstaigą riboja nuo tolesnių komentarų.

Skaityti visą pranešimą