Kūdikį auginanti mama poliklinikos tvarkoje įžvelgia diskriminaciją: kodėl neįgaliųjų vežimėliams galima, o vaikų – ne?

Prieš 1 metus 85

Į portalą LRT.lt kreipėsi kūdikį auginanti vilnietė Kotryna (pavardė portalui žinoma – LRT.lt), kuri piktinosi Vilniaus Karoliniškių poliklinikoje galiojančia tvarka. Joje numatyta, kad pas gydytoją ar medicininių tyrimų atvykę kūdikių tėvai poliklinikoje negali naudotis vaikišku vežimėliu. Jį, kaip ir dviračius bei paspirtukus, reikia palikti tam skirtose vietose pirmajame poliklinikos aukšte. To nepadarius, pacientai esą neaptarnaujami. Išimtys netaikomos net ir daugiau nei vieną (pavyzdžiui, dvynukus, trynukus) dar nevaikštantį vaiką auginantiems tėvams.

„Mano patirtis rodo, kad į polikliniką dažniausiai vaikus veža vienos mamos. Deja, bet realybė tokia. Būtent jos ant rankų neša vaikščioti dar nepradėjusius vaikus. Manau, kad poliklinikos vidaus tvarkos taisyklėse numatytas draudimas viduje naudoti kūdikių vežimėlius yra perteklinis. Tai sukelia didelių sunkumų mamoms ir kenkia jų sveikatai. Patikėkite, nešti 10 kg sveriantį vaiką (arba vaikus, nes dvynukams išimtys taip pat nedaromos) per poliklinikos koridorius yra tikrai labai sunku. Taip, tai yra įmanoma, nes daug metų poliklinikoje ši tvarka yra, ir mamos tempia sunkiausius vaikus. Tačiau ar tikrai to reikia? Juk poliklinikoje yra visos techninės galimybės važiuoti vežimėliu, todėl nesuprantu, kodėl negalima pasilengvinti gyvenimo?“ – nuomonę išsakė Kotryna.

Ji įžvelgia ir diskriminaciją: poliklinikos taisyklėse nurodoma, kad, jeigu lankytojas pažeis šį draudimą ir poliklinikoje naudosis vaikišku vežimėliu, jis nebus aptarnautas.

„Tačiau kas, jei moteris neturi fizinių galimybių nešti vaiką (pavyzdžiui, yra nėščia, turi nugaros ar kitų sveikatos problemų)? Ar ji ir vaikas bus diskriminuojami ir jiems paslauga nebus suteikta?“ – retoriškai klausė vilnietė.

Jos žiniomis, kitos Vilniaus miesto poliklinikos tokio draudimo neturi: į jas atvažiavę mažamečių tėvai gali pasirinkti – palikti vežimą tam skirtoje vietoje ir neštis vaiką (ar vaikus), ar su juo važiuoti iki gydytojo arba tyrimų kabineto durų.

Kreipėsi į administraciją, tačiau supratimo nesulaukė

Prieš susisiekdama su LRT.lt Kotryna sakė bandžiusi problemą išspręsti pačioje poliklinikoje. Ji kreipėsi į administraciją prašydama paaiškinti draudimą, domėjosi galimybėmis jį atšaukti ar pakeisti. Tačiau teigia sulaukusi tik miglotų paaiškinimų, kodėl tokia tvarka galioja.

„Pagrindinis oficialus argumentas [kurį nurodė poliklinikos administracija], kodėl tokia tvarka tebegalioja, yra tai, kad vežimėliai koridoriuose trukdys visų pirma personalui ir galbūt kitiems pacientams. Tačiau aš pati esu šios poliklinikos pacientė ir žinau, kad ši gydymo įstaiga yra išplanuota taip, kad kas kelis kabinetus yra mini laukimo salės, kuriose palikus vežimą, jis tikrai neturėtų trukdyti personalui. Aš manau, kad poliklinikos pareiga sudaryti patogias sąlygas gauti sveikatos paslaugas pacientams. Dar kartą atkreipiu dėmesį, kad kitos poliklinikos tokio draudimo neturi, todėl peršasi išvada, kad administracija dėl kitų priežasčių nenori keisti šios pasenusios tvarkos. Į klausimą, kuo skiriasi neįgaliojo vežimėlis nuo kūdikio vežimėlio (juk abu asmenys nevaikšto), administracija neatsakė, teigdama, kad toks klausimas žemina neįgalius asmenis. Buvau informuota, kad vidaus tvarkos taisyklės nebus keičiamos“, – apie bandymą atkreipti dėmesį į galimai perteklinį draudimą papasakojo vilnietė.

Poliklinikos direktorius mato vieno žmogaus problemą

VšĮ Karoliniškių poliklinika direktorius Vismantas Matulas, komentuodamas šią situaciją, pabrėžė, jog tokia tvarka poliklinikoje galioja nuo 2016 metų, kuomet įstaigai vadovavo kitas direktorius. Neleisti vaikiško transporto priemonių (dviratukų, paspirtukų, taip pat vaikiškų vežimėlių) naudoti poliklinikos viduje buvo nuspręsta reaguojant į Vaikų ligų skyriaus darbuotojų skundus.

„Iniciatyva dėl vežimėlių yra kilusi iš Vaikų ligų skyriaus darbuotojų skundų, nes vienu metu [į polikliniką] atvykus dešimtims tėvelių su vežimėliais, būdavo nesaugu koridoriuose. Reikia suprasti [kaip būna]: vaikučiai laksto, darbuotojai vaikšto su įranga, medicininėmis priemonėmis, kraujo ėminiais, netgi švirkštais, koridoriai privalo būti valomi. Kyla klausimas: kas būtų, jeigu kažkas eidamas užkliūtų, pargriūtų ir gautų traumą ar susižeistų?“ – teigė poliklinikos direktorius.

Anot jo, dėl to, kad vežimus reikia palikti tam skirtoje vietoje, kiti pacientai nesiskundė.

„Darbuotojai geranoriškai paprašydavo vežimėlius palikti saugioje vietoje ir pacientai geranoriškai sutikdavo. Kurie neįsiklausydavo [į prašymus], visada vykdavo su vežimėliais [į polikliniką], ir niekas iš darbuotojų nebūdavo priešiški“, – kalbėjo V. Matulas, pridūręs, jog visos vaikiškos transporto priemonės, kurios paliekamos vaikų registratūroje tam skirtoje vietoje, yra saugomos.

Poliklinikos direktoriaus teigimu, problemą kelianti mama, nesutikdama su esama tvarka, nėjo į jokius kompromisus, agresyviai elgėsi su personalu: „[Iki šiol] Santykiai [tarp pacientų ir personalo] buvo grįsti pasitikėjimu, komunikacija, aiškinimu, kol neatvyko pareiškėja, kuri pradėjo agresyviai ir kategoriškai elgtis su personalo prašymais.“

V. Matulo nuomone, kai kurios moters replikos buvo nepagarbios ir galimai diskriminuojančios žmones su negalia.

„Pavyzdžiui, tokios pareiškėjos replikos: „Ar neįgalūs asmenys irgi privalo savo vežimus palikti prie įėjimo?“, netgi diskriminacinės neįgaliųjų atžvilgiu“, – nuomonę išsakė poliklinikos direktorius.

Pastebėjusius panašią situaciją ragina netylėti

Kalbėdama su LRT.lt vilnietė Kotryna pasakojo, jog apie problemą dėl vežimėlių poliklinikoje informavo ir Vilniaus miesto savivaldybę, kuri yra viena iš VšĮ Karoliniškių poliklinika steigėjų. Taip pat telefonu konsultavosi su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba dėl galimos diskriminacijos.

„Situacija, kai asmeniui, kuriam ar kuriai dėl objektyvių priežasčių vaikiškas vežimėlis yra būtinas, bet gaunant paslaugas nebuvo leista juo naudotis, potencialiai galėtų būti diskriminacija dėl šeiminės padėties. Visgi, diskriminacijos fakto konstatavimui būtina atlikti išsamų tyrimą. Jei asmenys susidūrė su panašia situacija, kviečiame kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą“, – LRT.lt situaciją komentavo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Diskriminacijos prevencijos ir komunikacijos grupės atstovė ryšiams su visuomene Izabelė Švaraitė.

Po savivaldybės paraginimo liko tik rekomendacija

Vilniaus miesto savivaldybė, komentuodama situaciją, pabrėžė, jog sveikatos priežiūros įstaigos pačios sprendžia dėl vidaus tvarkos taisyklių.

„Visgi sutinkame, kad draudimas naudotis vaikiškais vežimėliais poliklinikoje yra perteklinis, nes daliai mažųjų pacientų tėvų gali būti sunku juos ilgesnį laiką nešioti ir laikyti ant rankų. Dėkojame gyventojai, kuri atkreipė į tai dėmesį. Savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus darbuotojai susisiekė su Karoliniškių poliklinikos administracija, kuri sutiko pakeisti vidaus tvarkos taisykles, iki šiol egzistavusį reikalavimą keičiant į rekomendaciją. Poliklinikai taip pat rekomendavome apsvarstyti galimybę įsigyti ir laukiamajame pastatyti kėdučių kūdikiams“, – nurodoma LRT.lt atsiųstame Vilniaus miesto savivaldybės atsakyme.

Savivaldybės duomenimis, Karoliniškių poliklinikoje, kaip ir kitose Vilniaus savivaldybės poliklinikose, tėvelių patogumui yra įrengta vieta, kurioje saugiai galima palikti vaikų vežimėlius, o vaikų skyriaus patalpose įrengti vaiko ir mamos kambarys bei žaidimų kambarys.

Skaityti visą pranešimą