Kritikuojama nauja slaugos paslaugų teikimo namuose tvarka – dalis pacientų gali nebesulaukti pagalbos

Prieš 1 metus 110

Atnaujinus ambulatorinių slaugos paslaugų namuose teikimo tvarką, poliklinikų teigimu, dalis pacientų jų gali nebegauti arba gauti mažiau. Esą klausimynas, pagal kurį vertinamas pacientų slaugos poreikis, labiau orientuotas į psichinę, o ne fizinę negalią. Sveikatos apsaugos ministerija su tokiu vertinimu nesutinka.

Antakalnio poliklinikos slaugytojos pildo klausimyną – balais vertinama pacientų slaugos poreikis. Nuo to priklauso ir tai, kiek kartų per metus slaugytojas pacientą aplankys namuose. Įvertinus mažą slaugos poreikį pacientas galėtų gauti nebe 104, kaip buvo iki šiol, o perpus mažiau – 52 kompensuojamas paslaugas per metus. Slaugytojai sako, klausimynas labiau orientuotas į psichines negalias, o ne fizines.

„Žmogus su fizinėmis negaliom surenka kokių 14 balų, pas kurį reikia būtinai eiti, o su psichinėmis surenka kokia 50 balų, oas kurį teoriškai užtektų vos ne vieno kokio apsilankymo“, – sako bendrosios praktikos slaugytoja Monika Lukšienė.

Dėl šios priežasties esą dalis pacientų, kuriems itin reikia slaugos, jos visai neteks arba bus lankomi rečiau.

„Jeigu pacientas yra orientuotas ir turi mažą fizinę negalią, jis iš tikrųjų gali nesurinkti balų. Nors turi didelę problemą, tokią kaip negyjančią opą arba stomas“, – pabrėžia Karoliniškių poliklinikos skyriaus vyresnioji slaugytoja Inesa Tupikovskienė.

„Jeigu mūsų pacientas turi pragulas, trofines opas, yra paralyžiuotas ir jeigu jis yra psichiškai stabilus, orientuotas, bendraujantis, jisai nepatenka arba tada surenka mažą balų skaičių“, – nurodo Karoliniškių poliklinikos slaugos administratorė Vaida Danielė.

Kad klausimynas neatspindi tikros paciento būklės, sako ir Kauno miesto poliklinika.

„Mūsų akimis, nepakankamai įvertinta blogai matančių pacientų slaugos paslaugų poreikis namuose, taip pat pacientų, kuriems, pavyzdžiui, tenka prižiūrėt kateterį, įvestą pastovų šlapimo pūslėje, arba pacientų, kuriems reikia dažnų perrišimų dėl pragulų“, – tikina Kauno miesto poliklinikos direktoriaus pavaduotojas Raimundas Micka.

Pasak Antakalnio poliklinikos, neaišku, ką reikės daryti su pacientais, kurie pagal klausimyną turėtų gauti mažiau paslaugų nei gaudavo iki šiol.

„Pas mus, pavyzdžiui, yra pacientai, kur slaugytoja nueina pas tą žmogų du kartus per savaitę, bet nueina dar kineziterapeutas. Galbūt tas žmogus nėra pilnai gulintis asmuo ir pagal tuos rezultatus jam priklauso tik 52 paslaugos, tai dabar, jei mes jau pusę metų teikėm tas paslaugas ir jau galbūt suteikėm 70, ką daryti toliau?“ – klausia Namų slaugos tarnybos koordinatorė Olga Cybulskienė.

Pasak poliklinikų, nepaisant naujos tvarkos, pacientai kol kas ir toliau bus lankomi kaip iki šiol. Tačiau tikimasi, kad klausimyną Sveikatos apsaugos ministerija patikslins. Ši teigia jo keisti neplanuojanti, esą klausimyne fiziniai aspektai išlaikyti – pavyzdžiui, čia vertinama asmens padėtis, sugebėjimas apsitarnauti, palaikyti higieną, mobilumas.

„Aš manau, kad tiesiog šiuo metu yra pereinamasis laikotarpis ir tai yra naujas įrankis, su kuriuo reikia susipažinti ir tai yra laikui imlus procesas“, – tikina Sveikatos apsaugos ministerijos patarėjas Marius Čiurlionis.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, paslaugos taip pat bus teikiamos ne tik darbo dienomis, bet ir ilgesnį laiką vakarais, savaitgaliais ir švenčių dienomis.

Skaityti visą pranešimą