Kritikos strėlės sprendimui dėl vaistininko padėjėjų – dalis šalies vaistinių tiesiog nebegalėtų tęsti veiklos

Prieš 1 metus 90

Sprendimas nuo liepos vaistininko padėjėjams – farmakotechnikams leisti dirbti kartu su vaistininku, sulaukė kritikos. Skaičiuojama, kad 135 šalies vaistinės nebegalės tęsti veiklos. Todėl Seime kalbama apie pokyčius. Tuo metu farmacijos specialistus vienijančios organizacijos kartu su gydytojų bei pacientų organizacijomis, universitetų bendruomene kreipėsi į Seimą, Vyriausybę ir Prezidentą, prašydamos nepritarti siūlomoms Farmacijos įstatymo pataisoms.

Farmakotechnikė Virginija Petroševičienė viena vaistinėje dirba penkerius metus, tačiau nuo liepos jos laukia pokyčiai. Nuspręsta – netrukus farmakotechnikai galės dirbti tik kartu su vaistininku. Taigi, specialistės manymu, vienintelei Viduklės vaistinei teks užsidaryti arba dirbti tik kelias dienas per savaitę.

„Gyventojams pagrinde bus nepatogu. Čia tame miestelyje yra tik viena vaistinė ir aplinkui miesteliuose ir kaimuose nėra. Daug atvažiuoja iš kitų kaimukų. Net iš Jurbarko rajono atvažiuoja“, – sako farmakotechnikė.

Šiuo metu ji gali dirbti viena per nuotolį padedant vaistininkui. Tačiau, kaip teigia pati specialistė, po 40 metų patirties, konsultuotis su juo tenka retai. Farmakotechnikė sako, kad gyventojai sunerimę.

„Kad tik neuždarytų, čia mūsų, kaip sakoma, dešinioji ranka. Kol kas nulėksim į rajoną, kol rasim. O čia viskas – po ranka“, – sako LRT žurnalistų kalbinta gyventoja.

„Miestelis tikrai nėra mažas, gyventojų nemažai. Tada tektų važiuoti į Raseinius, ypač augesnio amžiaus žmonėms tai problema“, – teigia kitas kalbintas gyventojas.

Tuo metu „Eurovaistinės“ atstovė skaičiuoja, šiam tinklui gali tekti uždaryti 10 vaistinių. Dalyje miestelių nėra nė vieno farmacinį išsilavinimą turinčio žmogaus. Tačiau pokyčiai palies ir didmiesčius – vaistinės bus priverstos trumpinti darbo laiką.

„Šiek tiek nežinomybėje mes gyvename tarp tų įstatymų pokyčių, laukimo, o kaip bus. Ir kartu bandome pasiruošti visiems įmanomiems scenarijams“, – sako „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Rolanda Lipnevičiūtė.

O Seime vėl kalbama apie pokyčius. Konservatorius Antanas Matulas siūlo keisti įstatymą, kad iki 2006-ųjų studijas baigę specialistai ir toliau galėtų dirbti vieni su nuotoline vaistininko pagalba. Tokiam siūlymui pritaria ir Farmacijos darbuotojų profesinė sąjunga.

„Kadangi Lietuva stojo į Europos Sąjungą 2004 metais, tai nuo 2006 metų farmacijos sektoriuje pasikeitė reglamentavimas. Tai parengti farmakotechnikai iki 2006 metų kaip ir turėtų būti jau įteisinti, nes įstatymas netaikomas atgaline tvarka“, – teigia Farmacijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Lina Ganatauskienė.

Tačiau idėją palaiko ne visi. Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos manymu, keisti sprendimo nevertėtų. Pirmininkas Žydrūnas Mineikis pabrėžia, Europos Sąjungos direktyvoje nurodoma, kad farmacinę paslaugą gali teikti tik vaistininkas.

„Su visa pagarba farmakotechnikams ir jų ilgamečiam darbui, bet regionuose gaunasi tokia situacija, kai gyventojai nebeturi galimybės pasikonsultuoti su vaistininku“, – sako Vaistinių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Žydrūnas Mineikis.

Jau numatytai tvarkai pritaria ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Jos manymu, vaistinės per beveik 17 metų turėjo pakankamai laiko pasiruošti pokyčiams, farmakotechnikai – persikvalifikuoti. O pokyčiai ateityje neišvengiami.

„Yra plečiamos vaistinėje teikiamos paslaugos ir nemažai tokių paslaugų kaip skiepijimas, recepto pratęsimas. Taip pat farmacinės rūpybos paslaugos. Jos galės būti vykdomos tik vaistininko“, – sako SAM Farmacijos politikos departamento direktorė Anželika Oraitė.

Tačiau ministerija sako ketinanti siūlyti alternatyvą. Jei vaistinė vienintelė gyvenvietėje, joje ir toliau galėtų dirbti tik farmakotechnikas.

Skaityti visą pranešimą