Krepšinio analitikas apie „Žalgirio“ prisikėlimą: Ulanovo tritaškiai – kažkas iš kosmoso

Prieš 1 metus 69

Kauno „Žalgiris“ iškovojo dešimtmečio pergalę – pirmą kartą klubo istorijoje kauniečiams pavyko išsikapstyti iš 20 taškų deficito ir laimėti rungtynes. Penktadienį vakare „Žalgiris“ surengė tikrą tritaškių metimų fiestą ir 88:81 parklupdė Berlyno ALBA.

„Žalgiris“ itin prastai pradėjo susitikimą ir po dviejų kėlinių atsiliko 12 taškų skirtumu. Situacija įpusėjus antrajam kėliniui buvo dar sudėtingesnė – komandas vienu metu skyrė 20 taškų. Iki šios dvikovos Kauno ekipai niekada nebuvo pavykę Eurolygoje panaikinti tokio didelio atsilikimo.

Trečiajame kėlinyje „Žalgiris“ priartėjo iki 7 taškų, o į priekį įsiveržė ketvirtojo kėlinio viduryje. Neįtikėtini Edgaro Ulanovo bei kitų žalgiriečių metimai nepaliko abejingų „Žalgirio“ arenoje. Net aštuonis tritaškius per ketvirtąjį kėlinį įmetę žalgiriečiai šventė vieną įsimintiniausių pergalių klubo istorijoje.

Laidoje „Eurolyga per LRT“ apsilankęs krepšinio analitikas Augustas Šuliauskas teigė, kad „Žalgiris“ parodė du skirtingus veidus.

„Kai taip krenta tritaškiai, nieko nepridursi, – kalbėjo A. Šuliauskas. – Ketvirtajame kėlinyje „Žalgiris“ įmetė net aštuonis tritaškius, iš kurių penki buvo visiškai be jokio žaidimo, tiesiog improvizacija, kuri pasiteisina paskutinėmis sekundėmis. Viskas prasidėjo nuo kelių Keenano Evanso tritaškių. Vienas buvo su kažkokia atakos mintimi, o kitas – greitoje atakoje.“

Iš viso „Žalgiris“ išmetė 30 tritaškių, o iš jų tikslą pasiekė 16. Žalgiriečiai iš tolimos distancijos atakavo 53,3 proc. taiklumu.

Ulanovas that was HUGE! #7DAYSMagicMoment pic.twitter.com/TyO3Niqp9v

— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) November 4, 2022

Tikru snaiperiu šiose rungtynėse tapo E. Ulanovas, smeigęs keturis tritaškius iš penkių.

„Edgaro Ulanovo tritaškiai – kažkas kosminio, – stebėjosi krepšinio analitikas. – Sunku kažką ir pakomentuoti, kai pamatai Edgarą metantį tritaškius atšokus viena koja.“

A. Šuliausko teigimu, „Žalgiriui“ į rungtynes padėjo grįžti ne tik tritaškiai, bet ir gera gynyba antroje rungtynių pusėje – svečiai iš Vokietijos pakliuvo į sau nepalankaus pozicinio krepšinio spąstus.

„Kaip „Žalgiris“ pirmoje pusėje, taip ALBA antroje rungtynių dalyje nesuprato kokį krepšinį žaidžia. „Žalgiris“ davė visai kitą kontakto lygį, Šmitas puikiai kovojo dėl kamuolių, visa gynyba daug geriau funkcionavo, ėjo į pagalbas bei darė protingas pražangas. Antroje pusėje žalgiriečiai nebeleido ALBA ekipai bėgti į greitą puolimą – visi jų bandymai baigdavosi arba klaidomis, arba laiku atliktomis „Žalgirio“ žaidėjų pražangomis. Kai priverti ALBA žaisti pozicinį žaidimą, visai kitaip atrodo ir „Žalgirio“ gynyba“, – dėstė A. Šuliauskas.

Antroje rungtynių dalyje žodį tarė du ryškiausi „Žalgirio“ puolimo žaidėjai – Ignas Brazdeikis ir K. Evansas. Pastarasis pataikė penkis tritaškius, o Iggy pasižymėjo galingais prasiveržimais į baudos aikštelę.

„Pirmoje pusėje iš jų trūko agresyvumo. ALBA puikiai tvarkėsi gynyboje, tad jie buvo priversti nusimesti kamuolį. Po pertraukos abu žaidėjai buvo agresyvesni, daugiau veržėsi į baudos aikštelę. Ignas nuostabiai naudojo savo jėgą prieš Louisą Olinde, kai dar pirmoje pusėje nuo jo gavo bloką būtent dėl to, jog nenaudojo jėgos. Pamatėme gerą kontrastą, ką reikia ir ko nereikia daryti žaidžiant prieš tokį varžovą“, – pažymėjo A. Šuliauskas.

„Žalgiris“ po pirmų šešių turų Eurolygoje yra iškovojęs tris pergales ir patyręs tiek pat pralaimėjimų. Po žalgiriečių kojomis šį sezoną taip pat krito „Barcelona“ ir Bolonijos „Virtus“.

„Aš nesitikiu, kad „Žalgiris“ visą sezoną bus elitinė komanda puolime – tritaškiai visada taip nekris. Norėtųsi daugiau stabilumo ir kad komanda ateitų su tinkamu nusiteikimu. Man keista, kaip vienoje rungtynių dalyje žaidi su labai stipria gynyba, o kitus du kėlinius žaidi „minkštai“. Eurolygoje tą jėgą ir nusiteikimą reikia rodyti nuo pirmos iki paskutinės minutės“, – pridūrė krepšinio apžvalgininkas.

Kitas Eurolygos rungtynes „Žalgiris“ išvykoje su Vilerbano ASVEL žais lapkričio 10 d.

Skaityti visą pranešimą