Kreivys: šeštadienį atliktas svarbus bandymas bus argumentas įtikinti latvius ir estus dėl spartesnės sinchronizacijos

Prieš 1 metus 57

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, jog šeštadienį atliktas Lietuvos elektros energetikos sistemos izoliuoto darbo bandymas taps papildomu argumentu Latvijai ir Estijai siekiant pagreitintos Baltijos šalių sinchronizacijos su Vakarų Europos tinklais. 

„Čia yra didžiulis žingsnis mūsų energetinės nepriklausomybės link. Iki šiol dažnis ir visa mūsų energetinė sistema buvo valdoma iš Maskvos. Pirmąkart paėmėme sistemos valdymą į savo rankas. Dažnį, sistemą valdėme patys, generavome elektrą sau patys. Vaizdžiai tariant, paskutinėje grandinėje, kuri riša mus su sovietų imperija (buvimas BRELL sistemos dalimi – ELTA), išpjovėme narelį ir liko tik ją atkabinti. Tokios reikšmės šis įvykis“, – pirmadienį žurnalistams sakė D. Kreivys.

„Bandymas rodo, kad sistema veikia“, – pažymėjo ministras.

Iki metų pabaigos, pasak ministro, Lietuvos elektros sistema tik stiprės, nes bus įdiegta dažnių valdymo sistema, sinchroniniai kompensatoriai, atlikti kiti likę darbai.

D. Kreivio teigimu, bandymo sėkmė padės įtikinti Latviją ir Estiją sinchronizuotis anksčiau – 2024 m. vasarį. Baltijos šalys kol kas nerodo tokios iniciatyvos spartinti susijungimą su Vakarų Europos tinklais kaip Lietuva.

„Sinchronizuotis galime tik trys Baltijos šalys kartu. Europos Sąjungos operatoriai priims tik visus kartu. Šis bandymas yra labai didelis argumentas, kalbantis su latviais ir estais dėl spartesnės sinchronizacijos“, – aiškino ministras.

Kartu jis pabrėžė, kad Latvijoje ir Estijoje yra politinis pritarimas Lietuvos ambicijoms sinchronizuotis sparčiau.

„Politiškai sinchronizuotis Latvija ir Estija nori. Šis bandymas yra vienas techninių argumentų“, – teigė D. Kreivys.

„Litgrid“ direktorius Rokas Masiulis teigė, jog šeštadienio bandymas buvo pirmasis toks ir pats sudėtingiausias nepriklausomos Lietuvos energetikos istorijoje.

„Dažnis buvo išlaikytas parametro ribose, nebuvo nei vieno reikšmingo nuokrypio. Patys sau atsakėme į labai daug klausimų. Labai didžiuojamės“, – žurnalistas sakė R. Masiulis.

Jis antrino D. Kreiviui, esą bandymo sėkmė turėtų padėti įtikinti latvius ir estus.

„Manau, kad padarys įspūdį šitas bandymas, jų pasitikėjimas padidės ir mes greitai sinchronizaciją pabaigsime“, – sakė R. Masiulis. Pasak jo, Lietuvoje atlikta apie 60 proc. sinchronizacijai būtinų darbų.

Anot ministro, bandyme dalyvavo „Ignitis“ ir jos valdomos elektrinės, dujų sistemos operatorius „Amber Grid“, suskystintųjų gamtinių dujų terminalas Klaipėdoje, Mažeikių, Panevėžio ir kitos elektrinės.

D. Kreivio teigimu, gegužės pabaigoje turėtų būti pristatyti techninių galimybių studijų rezultatai, kurie „turės atsakyti į visus klausimus, kurie keliami Baltijos šalių kolegų“.

„Tikiuosi rezultatai bus teigiami, todėl gegužės pabaiga, birželis bus intensyvių diskusijų metas“, – teigė D. Kreivys.

ELTA primena, kad šeštadienį „Litgrid“ atliko Lietuvos elektros sistemos izoliuoto darbo bandymą – šalies elektros sistema pirmąkart veikė savarankiškai, atjungta nuo Rusijoje valdomos IPS/UPS sistemos (vadinamojo BRELL žiedo).

Jo metu Lietuva 11–21 val. veikė „energetinės salos režimu“, atjungus visas elektros jungtis su Latvija, Baltarusija ir Kaliningradu. Elektros tiekimas užtikrintas vietine generacija, jungtimis su Švedija ir Lenkija.

Anot „Litgrid“, izoliuoto darbo bandymas yra vienas iš svarbiausių pasirengimo sinchronizacijai etapų. Iki jos, visos Baltijos šalys turės atlikti bendrą izoliuoto darbo bandymą.

Lietuva, Latvija ir Estija, kartu su Rusija ir Baltarusija veikia bendroje elektros sistemoje – BRELL žiede. Ji centralizuotai valdoma iš Maskvos.

Skaityti visą pranešimą