Kreivys: parengtas Vyriausybės nutarimas, kuriuo sprendžiama 2 GW apribojimo komerciniams saulės parkams problema

Prieš 1 metus 51

Daliai komercinių saulės parkų plėtotojų prašant panaikinti 2 GW galios ribą, energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Vyriausybei artimiausiomis savaitėmis bus pateiktas nutarimas, pagal kurį galios plėtotojams bus išduodamos toliau, tačiau su tam tikrais apribojimais.

„Vyriausybės nutarimas jau yra parengtas, šiuo metu jis atiduodamas derinti. Jame yra aiškiai, įstatymo nustatyta tvarka, nustatoma, kas yra daroma toliau, kai pasiekiama 2 GW riba“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė D. Kreivys.

„Jame bus pasakyta, kad tinklo operatorius galės toliau išduoti galias pagal sąlygas, kurios užtikrins tinklo saugumą ir stabilumą“, – teigė ministras.

Jo teigimu, nutarime bus išdėstyta, kiek iš visos saulės parkų pajėgumams Lietuvoje apskaičiuotos leistinos galios bus skiriama konkrečioms gaminančių vartotojų grupėms.

Maksimali saulės jėgainių galia, kurią galima prijungti prie tinklo, anot ministro, siekia apie 4,4 GW. Iš jų 2,4 GW skiriami gaminantiems vartotojams – gyventojams, kurie jau įsirengė ar dar ketina įsirengti saulės jėgainę ar nutolusio parko dalį, verslui, savivaldybių įstaigoms ir viešosioms įstaigoms bei energetinėms bendrijoms.

„Nutarime norime sudėlioti, kiek kokiai grupei iš gaminančių vartotojų (...) galių paskirstoma“– kalbėjo ministras.

Tuo metu Lietuvos perdavimo tinklų operatoriaus „Litgrid“ generalinis direktorius R. Masiulis aiškino, kad „Litgrid“ rengia Pasinaudojimo elektros tinklais aprašą (PETA) su atnaujinta ribojimų tvarka.

Jame bus patvirtinta, kad komercinių saulės parkų generacija būtų apribojama tik jei tinkle bus viršytas 4,4 GW pajėgumų limitas.

„Ribojimai bus taikomi tiems saulės gamintojams, kurie statysis virš ribos. Kokie dydžio ribojimai bus, parodys ateitis. Jei statysis nedaug, ribojimų bus mažai. Pavyzdžiui, jei vartojimas augs, ribojimų bus mažiau“, – žurnalistams sakė R. Masiulis.

„Ribojimai būtų taikomi, kai tuo metu būtų viršytas Lietuvos vartojimas ir visos eksporto galimybės. Kai tiesiog nebūtų kur dėti tos elektros“, – pridūrė jis.

Jo teigimu, „Litgrid“ turės teisę pilnai atjungti šias jėgaines nuo tinklo. Anot R, Masiulio, tokią teisę turi viso pasaulio valstybių tinklų operatoriai, esą kitu atveju „sulūžtų“ tinklas.

„Techniškai, be abejo, operatorius turi teisę nuo nulio iki šimto (procentų pagaminamos galios – ELTA) riboti, bet nereiškia, kad taip bus. Priklausys nuo to, kiek saulės elektrinės gamins. Dabar spėlioti tikrai neatsakinga“, – teigė R. Masiulis, pridūręs, kad apribojimai būtų taikomi visiems gamintojams proporcingai, naudojantis automatine priežiūros sistema.

„Litgrid“ vadovas taip pat informavo, kad elektros kaupimo baterijas įsirengusiems saulės parkų valdytojams, būtų apribojama tik iki 20 proc., jų statyba skatinama.

PETA dar turės patvirtinti Valstybinė energetikos reguliavimo taryba. R. Masiulio teigimu, tai turėtų būti padaryta artimiausiomis savaitėmis.

D. Kreivys: riboti komercinius saulės parkus būtina, kad pajėgumų liktų gyventojams

Pasak D. Kreivio, apribojimai komercinių saulės jėgainių plėtotojams būtini, kad galios tinkle būtų tinkamai paskirstytos visiems vartotojams, tinklo pajėgumų nepritrūktų gyventojams, verslui ir savivaldybėms.

„Tinklas nėra begalinis, guminis. Yra 4,4 GW ir jei bus paduodama daugiau, tinklas sudegs. 2 GW ribos panaikinimas reiškia, kad atimsime galias iš kitų – žmonių, kurie nori pasistatyti elektrinę, verslo ar savivaldybės“, – kalbėjo D. Kreivys.

„Turime atsakyti į klausimą, kieno interesus tenkinsime, nuėmę 2 GW lubas. Manau, kad tikrai ne Lietuvos žmonių“, – pabrėžė ministras.

ELTA primena, kad komercinių saulės elektrinių parkų plėtra sustojo pernai liepą, kai Lietuvoje pastatytų ir ketinamų statyti jėgainių suminė galia viršijo 2 GW ribą. Ji buvo įteisinta praėjusių metų vasarą, kartu su Seimo priimtu atsinaujinančios energetikos „proveržio paketu“.

Plėtotojų teigimu, tokiam apribojimui nėra techninių priežasčių, dėl jo komercinių saulės jėgainių plėtra Lietuvoje nevyksta jau metus, o dėl jo Lietuva gali prarasti apie 3 mlrd. eurų investicijų.

Trečiadienį grupė Seimo narių įregistravo pataisas, kuriomis siekiama 2 GW ribą panaikinti.

Konstitucinis teismas šį mėnesį priėmė nagrinėti Seimo narių grupės pateiktą skundą, kuriame tikinama, kad šis apribojimas pažeidžia Konstituciją.

Regionų frakcijos nario Remigijaus Žemaitaičio atstovaujami parlamentarai argumentuoja, kad iki šios įstatymo nuostatos priėmimo saulės elektrinių suminė įrengtoji galia nebuvo ribojama, o ją įteisinus 2 GW riba jau buvo viršyta.

Ribą viršijus, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba vykdė šių protokolų patikrinimą, siekiant įsitikinti, ar visos galios plėtotojų buvo rezervuotos pagrįstai.

Skaityti visą pranešimą