Kreivys: energijos kainas gali paveikti infrastruktūros Baltijos jūroje pažeidimai

Prieš 11 mėnesius 106

Energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad šiuo metu rinkoje nusistovėjusias „neblogas“ elektros ir dujų kainas gali paveikti galimi energetikos infrastruktūros Baltijos jūroje pažeidimai. 

„Šiuo metu negaliu pasakyti (kokios nuo liepos galėtų būti visuomeninės elektros ir dujų kainos – BNS), tik tai matome, kas vyksta rinkose. Rinkose kol kas kainos yra neblogos. Be abejo, yra tam tikrų rizikų, ypač susijusių su infrastuktūros Baltijos jūroje saugumu. Dabar galime džiaugtis, bet, kaip minėjau, visą laiką yra visokių rizikų“, – žurnalistams trečiadienį sakė D. Kreivys.

„Su dujomis yra panašiai. Elektra ir dujos tarpusavyje yra susijusios, ypač dujų infrastruktūra gali būti pažeista“, – pridūrė ministras.

D. Kreivys pakartojo, kad rinkoje išliekant dabartinėms elektros kainoms kompensacijų vartotojams antrąjį pusmetį nereikėtų.

„Pagal tai, kokios dabar kainos yra, jo (kompensacijų mechanizmo – BNS) neturėtų reikėti, bet, vėlgi, kaip minėjau, susidarius sudėtingesnei situacijai vartotojams bus padedama. (...) Šiai dienai (kompensacijų modelio – BNS) nėra. Bet pasikartosiu – esant neapibrėžtai situacijai rinkose, to niekad negali prognozuoti“, – teigė energetikos ministras.

D. Kreivys anksčiau teigė, kad Vyriausybės sprendimai, ar pratęsti kompensacijas už elektrą, bus priimti gegužę, kai bus aiškesnė kainų dinamika.

Balandį paskelbtas bendras Šiaurės šalių visuomeninių transliuotojų tyrimas parodė, kad Rusijos kariniai ir civiliniai „laivai vaiduokliai“ plaukioja Baltijos ir Šiaurės jūrose ir renka duomenis sabotažo operacijoms prieš vėjo jėgaines, dujotiekius ir ryšių kabelius.

Lietuvos energetikos agentūros (LEA) duomenimis, gegužės 1–9 dienomis vidutinė „Nord Pool“ biržos 1 kilovatvalandės (kWh) kaina siekė 7,9 cento (be PVM) ir buvo 18 proc. didesnė už vidutinę biržos kainą balandį (6,7 cento).

Tuo metu Nyderlandų TTF prekybos taške ICE biržoje birželio ateities dujų sandorių kaina trečiadienį ryte buvo 35,5 euro už megavatvalandę (MWh). Pernai rugpjūtį ji buvo pasiekusi beveik 342 eurų rekordą.

Pirmąjį šių metų pusmetį už elektrą gyventojams valstybė padengia iki 28,5 cento už kWh, tačiau nekompensuojama žemiau 28 centų tarifo ribos.

Skaityti visą pranešimą