Kraujo išsiliejimas, pažeistos smegenys ir inkstai: toksikologė įspėja apie eksperimentų su elektroninėmis cigaretėmis pasekmes

Prieš 1 metus 101

Vis dažniau žiniasklaidoje pasirodo istorijų apie apsinuodijusius ir į ligoninę atvežtus paauglius ar jaunuolius, rūkiusius elektronines cigaretes. Kaip vėliau aiškėja, jos buvo užpildytos ne kaitinamuoju tabaku, o nelegaliomis psichoaktyviosiomis medžiagomis, kurių sudėtyje aptinkama žiurknuodžių, aušinimo skysčio ar kitų nuodingų medžiagų. 


Kaip LRT RADIJUI pasakoja Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Ūminių apsinuodijimų ir Toksikologijos reanimacijos skyriaus vedėja Gabija Laubner-Sakalauskienė, dauguma žmonių elektronines cigaretes renkasi užpildyti nikotino turinčiais tabako gaminiais. Vis dėlto, neretai pasitaiko ir tokių atvejų, kai jos užpildomos nelegaliomis psichoaktyviosiomis medžiagomis, dažniausiai kanapių arba sintetinių kanabinoidų produktais.

„Pats lengviausias būdas jų įsigyti – internetinis, kai įsigyjama kokia nors psichoaktyvioji medžiaga <...> Tikrai nemažai tokių atvejų, kai nei tie žmonės, kurie naudoja ir pildo, nei tie, kurie parduoda, nežino, <...> kuo užpildoma medžiaga. <...> Jau nekalbu apie mus – gydytojus – iš tikrųjų net nelabai žinome, ką gydome“, – sako RVUL specialistė.

Nors, žinoma, nikotinas taip pat žalinga medžiaga, ypač jauno žmogaus organizmui, pašnekovė pabrėžia, kad nelegalių psichoaktyviųjų medžiagų sukeliama žala – nepalyginamai didesnė.

„Į mūsų skyrių patenka tikrai labai sunkios būklės pacientai, neretas dėl deguonies trūkumo, su negrįžtamai pažeistomis smegenimis, gali būti ir kraujo išsiliejimas, ir širdies nepakankamumas. Tai tikrai gali būti išprovokuota sintetinių medžiagų: <...> jos taip stipriai „užtonizuoja“ organizmą, jei silpnos kraujagyslės, silpna širdis, jei žmogus priklauso tam tikrai rizikos grupei, gali būti, kad ta kraujagyslė ir neatlaiko“, – aiškina G. Laubner-Sakalauskienė.

„Per pastarąjį mėnesį buvo keturi tokie labai labai sunkūs atvejai. Vienas žmogus mirė išsiliejus kraujui, kitas žmogus liko su pažeista smegenų struktūra <...>, o kiti du – su labai sunkiu inkstų pažeidimu“, – atskleidžia LRT RADIJO pašnekovė.

Nors tam tikri liekamieji sveikatos reiškiniai, anot gydytojos toksikologės, nelegalių psichoaktyviųjų medžiagų pavartojusiems žmonėms „nėra labai dažnas atvejis“, svarbu suprasti, kad jų apskritai galima išvengti.

„Man dažnai sako: „Aš tą medžiagą ar rūkau, ar garinu, ar valgau, ar uostau, nieko tokio neatsitinka. <...> Jei žmogaus, krintančio iš daugiaaukščio, paklaustume, kaip jam sekasi, jis irgi pasakytų, kad „kol kas gerai“. Bet kas bus toliau?“, – įspėja G. Laubner-Sakalauskienė.

Žiniasklaidoje aprašomi ir tokie atvejai, kai jaunuoliai į ligoninę patenka apsinuodiję žiurknuodžiais, randamais nelegaliose medžiagose. Šie, kaip aiškina specialistė, į jas patenka ne dėl kokio nors svaiginančio poveikio.

„Dažniausiai žiurknuodžiai yra netiesioginio veikimo antikoaguliantai, kraują skystinančios medžiagos, jie nėra svaiginančios medžiagos. Žiurknuodžiai panaudojami tam, kad sintetinis kanabinoidas arba kanapių produktas veiktų ilgiau ir stipriau“, – dėsto gydytoja toksikologė.

Paklausta, kodėl žmonės apskritai nusprendžia svaigintis nelegaliomis psichoaktyviosiomis medžiagomis, G. Laubner-Sakalauskienė sako, kad tai, atsižvelgiant į amžių, lemia įvairios priežastys.

„Pastebėta, kad ypač vaikams ar nepilnamečiams jų pasiūlo vienas iš keturių artimiausių draugų. <...> Aišku, kuo jaunesnis žmogus, tuo didesnis smalsumas, <...> didesnė tolerancija rizikai, žmonės nori neišbandytų, nepatirtų įspūdžių.

Jei tai suaugę asmenys, būna įvairių priežasčių: svaiginamasi per vakarėlius, o jei tai kokia nors medžiaga, palaikanti tonusą, neleidžianti miegoti, atitinkamai ji gali būti naudojama ir darbingumui kelti“, – pasakoja RVUL specialistė.

Viso pokalbio klausykitės LRT RADIJO laidos „Sveikata“ įraše.

Parengė Aistė Turčinavičiūtė.


Skaityti visą pranešimą