Kovoje dėl JK premjero posto pirmauja buvęs finansų ministras Sunakas

Prieš 1 metus 78

Kovoje dėl Jungtinės Karalystės (JK) valdančiosios Konservatorių partijos pirmininko, o kartu ir dėl premjero posto šiuo metu pirmauja buvęs iždo kancleris Rishi Sunakas ir dabartinė prekybos sekretorė Penny Mordaunt.

Partijos nariai per antrąjį balsavimo ratą 101 balsą atidavė R. Sunakui, P. Mordaunt gavo 83 balsus, o trečioje vietoje su 64 balsais liko dabartinė užsienio reikalų sekretorė Liz Truss. Visi jie dalyvaus ateinantį pirmadienį vyksiančiame kitame balsavimo rate. Be jų kovą taip pat tęs dar du kandidatai – parlamentarai Kemi Badenoch ir Tomas Tugendhatas. Jie surinko atitinkamai 49 ir 32 balsus.

Ketvirtadienį iš kovos iškrito buvusi Anglijos ir Velso generalinė prokurorė Suella Braverman. Ji sulaukė mažiausiai – 27 – balsų.

Praėjusią savaitę iš JK premjero posto pasitraukė jį iki tol trejus metus užėmęs Borisas Johnsonas. Jis atsistatydino jo vyriausybę apėmus virtinei skandalų. B. Johnsonas pirmiausia pasitraukė iš Konservatorių partijos pirmininko pareigų, tačiau tai kartu reiškė ir jo atsistatydinimą iš JK premjero posto, nes pagal tradiciją partijos lyderis nominuojamas tapti ministru pirmininku.

Kol toriai renka naują pirmininką, B. Johnsonas laikinai vadovauja JK vyriausybei.

Skaityti visą pranešimą