Konkurencijos taryba: Palanga baseino valdymą savo įmonei perleido neteisėtai

Prieš 1 metus 64

Palangos savivaldybė neteisėtai perdavė baseino valdymą savo įmonei „Palangos investicijų valdymas“, nusprendė Konkurencijos taryba. Kartu ji nutarė neskirti baudos miestui. 

Anot jos, savivaldybė, be konkurso suteikusi teisę savo įstaigai teikti paslaugas, įskaitant ir komercines, pažeidė Konkurencijos įstatymą – privilegijavo ją konkurentų atžvilgiu, o pastaruosius diskriminavo.

Taryba įpareigojo savivaldybę per 12 mėnesių panaikinti sprendimus ar pakeisti juos taip, kad jie neprieštarautų įstatymui, ir organizuoti baseino valdymo operatoriaus konkursą.

„Atsižvelgiant į tai, kad pažeidimo laikotarpiu keitėsi nagrinėjamam atvejui aktuali aukščiausios instancijos teismų praktika, nuspręsta piniginės baudos savivaldybei neskirti“, – pranešė taryba.

Ji pabrėžė, kad savivaldybė turėjo organizuoti konkursą ar kitą procedūrą, kurios metu būtų įvertinusi, ar yra kitų įmonių, galinčių teikti paslaugas.

Be to, taryba atkreipė dėmesį, kad „Palangos investicijų valdymui“ buvo pavesta teikti ne tik nemokamas vaikų bei jaunimo plaukimo paslaugas, bet ir komercines paslaugas, kurios sudarė didelę įstaigos pajamų dalį.

Pasak KT, savivaldybės įmonei nereikėjo savo lėšomis pastatyti baseino – tai buvo padaryta valstybės investicijų programos ir Palangos biudžeto lėšomis, tačiau tai nereiškia, jog viešąsias paslaugas be konkurencijos galima pavesti savivaldybės įstaigai.

„Konkurencijos tarybos požiūriu, geriausia priemonė surasti efektyviausią būdą valdyti viešosiomis lėšomis sukurtą turtą yra skaidri konkurencinga procedūra“, – teigia taryba.

Tarybos nutarimas gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Tyrimą dėl 2019 metais atidaryto naujo Palangos baseino taryba pradėjo tais pačiais metais gavusi Vilniaus sporto mokyklos „Nemunas“ skundą, kad verslui nebuvo sudarytos sąlygos pretenduoti į baseino valdymą.

Palangos valdžia pernai gruodį teigė, kad jai nesuprantamas reikalavimas už 6,2 mln. eurų pastatytą baseiną, kuriame daugelis palangiškių paslaugas gauna nemokamai arba su didele nuolaida, perduoti į privačias rankas.

Skaityti visą pranešimą