Kokio dydžio iš tiesų yra mobilizuojamas Rusijos karinis rezervas?

Prieš 1 metus 103

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui trečiadienio ryte paskelbė apie dalinę mobilizaciją – į tarnybą bus šaukiamas rezervui priklausantys asmenys – buvę šauktiniai ir profesionalūs kariai. Nors teoriškai rezervą sudaro 2 mln. asmenų, analitikai sako, kad realus skaičius yra daugybę kartų mažesnis.

Anot JAV Karo studijų instituto (ISW), Rusijos rezerve yra per 2 mln. buvusių šauktinių ir pagal sutartį dirbančių karių. Bet taip yra tik teoriškai, nes istoriškai dėl administracinių ir finansinių pajėgumų stokos, tik maždaug dešimtadalis rezervistų po tarnybos gauna atnaujintus mokymus. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ne kartą tikino, jog šalyje yra 80-100 tūkst. aktyvaus rezervo karių. Tačiau pagal Vakarų standartus – tik 4-5 tūkst., kurie reguliariai dalyvauja kasmėnesiniuose ir kasmetiniuose mokymuose. Čia minimi skaičiai yra ikikariniai.

Pernai, mėginant užpildyti rezervo trūkumą, Rusijoje pradėta nauja iniciatyva. Remiantis JAV ir NATO pavyzdžiu, savanoriams rezervistams buvo siūloma įsipareigoti reguliariai dalyvauti mokymuose trejus metus, per kuriuos yra mokamos kompensacijos ir išsaugomos turėtos civilinio darbo vietos.

Gynybos ministerija vylėsi, kad tokiu būdu nuo pernykščio rugpjūčio užverbuos per 100 tūkst. rezervistų, tačiau nepriklausomi ekspertai sako, kad mažai tikėtina, jog Kremlius pasiekė šį tikslą per tokį trumpą laiką. Informacija, kiek rezervistų grįžo į karo tarnybą, labai ribota.

Pavyzdžiui, pusę milijonų gyventojų turinčio Novokuznecko miesto duomenys rodo, kad planas buvo pritraukti 220 rezervistų – pavyko tik 20. Didžiausia iš penkių – Centrinė karinė apygarda nuo pernykščio sausio per šią iniciatyvą skelbia pritraukusi 9 tūkst. rezervistų.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad ši iniciatyva pradėta pernai rugpjūtį – iki karo likus keliems mėnesiams. Kiek iš sutartis pasirašiusių rezervistų buvo išsiųsti į Ukrainą – neaišku. Anot Rusijos Karių motinų komiteto, dalis prie Ukrainos sienos išsiųsti dar pernai gruodį.

Skaityti visą pranešimą