Kodėl dirbantieji ir savarankiškai, ir pagal darbo sutartį privalomąjį sveikatos draudimą moka „dukart“?

Prieš 1 metus 57

Į LRT GIRDI kreipėsi vilnietė Guostė, ji teigė nesuprantanti, kodėl privalomąjį sveikatos draudimą (PSD) reikia mokėti „dvigubai“ – ir nuo pajamų, gautų pagal darbo sutartį, ir nuo pajamų, gautų dirbant savarankiškai. „Sodra“ paaiškina, kad PSD įmokos nėra abonementinis mokestis – jis mokamas nuo visų gautų pajamų.

Į LRT GIRDI besikreipusi Guostė teigia kurį laiką po studijų dirbusi savarankiškai, tačiau vėliau įsidarbinusi ir pagal darbo sutartį. Darbdaviui sutikus, ji tvirtina nutarusi ir toliau vykdyti ir individualią veiklą, tačiau vėliau, deklaruodama pajamas, išsiaiškinusi, kad net ir tokiu atveju nuo individualios veiklos ji privalo sumokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

„Kodėl tuos pačius mokesčius turiu mokėti dvigubai, jeigu už mane juos jau sumoka darbdavys ir dar nuo didesnės sumos? Iš individualios veiklos, kadangi jai skiriu mažiau laiko, uždirbu ne tiek daug, tačiau vis tiek turiu mokėti vėl, bet juk dėl to gydytojas dvigubai daugiau dėmesio neskirs“, – problemą iškėlė Guostė.

Kaip paaiškina „Sodra“, privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos mokamos nuo gautų pajamų. Taip pat mokamos ir kitos socialinio draudimo įmokos. Vadinasi, šis mokestis apskaičiuojamas nuo visų gautų pajamų, nepaisant to, ar pajamos gautos iš skirtingų veiklų ar darboviečių.

„Darbdavys moka PSD įmokas už darbuotoją nuo jo pagal darbo sutartį gaunamo darbo užmokesčio. Vykdydamas individualią veiklą žmogus gauna kitas pajamas, nuo jų taip pat turi sumokėti įmokas. Taigi PSD įmoka tai ne abonementinis mokestis, sumokamas vieną kartą, o įmoka, kurios dydis skiriasi, priklausomai nuo to, ar žmogus uždirbo 1 tūkst., ar 4 tūkst. eurų“, – nurodoma „Sodros“ komentare LRT.lt.

Pažymėtina, kad žmogus, dirbantis pagal darbo sutartį ir taip pat vykdantis individualią veiklą, neprivalo mokėti PSD įmokų kiekvieną mėnesį, nes šias įmokas už jį jau sumoka darbdavys. Toks žmogus laikomas apdraustu privalomuoju sveikatos draudimu ir gali naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis nemokamai.

Vis dėlto, pasirinkus PSD įmokų nuo individualios veiklos nemokėti kiekvieną mėnesį, tai padaryti privalu kartą per metus, deklaruojant pajamas. Deklaravęs iš individualios veiklos gautas pajamas, gyventojas sumoka tiek PSD, tiek valstybinio socialinio draudimo įmokas.

Jeigu gyventojas neturi darbo santykių, t. y. nedirba samdomo darbo ir pajamas gauna tik iš individualios veiklos, PSD įmokas jis privalo sumokėti kiekvieną mėnesį. Tai garantuoja, kad prireikus asmuo galės kreiptis į gydymo įstaigą ir sveikatos priežiūros paslaugomis pasinaudoti nemokamai.

Minimali einamoji mėnesio PSD įmoka – 6,98 proc. nuo MMA. 2023 metais minimali mėnesio alga siekia 840 eurų, taigi vieno mėnesio PSD įmoka turėtų siekti bent 58,63 euro.

Jeigu savarankiškai dirbantis žmogus per mėnesį uždirba daugiau nei MMA, bet moka minimalią einamojo mėnesio PSD įmoką, deklaravęs pajamas VMI, jis turės sumokėti skirtumą.

Pavyzdžiui: 2022 metais minimali mėnesinė PSD įmoka siekė 50,95 euro. Per metus tai sudaro 611,4 euro. Pateikus deklaraciją VMI už 2022 metus, savarankiškai dirbančiam žmogui nuo jo uždirbtų pajamų priskaičiuota 800 eurų PSD įmokų. 611,4 euro žmogus jau yra sumokėjęs, mokėdamas PSD kas mėnesį. Taigi, po deklaravimo jis turės sumokėti tik skirtumą – 188,6 euro.

Skaityti visą pranešimą