Ko tikėtis, keliaujant šiemet: nors viešbučiai įkainius didina ir 20 proc., keliautojai namuose nesėdės

Prieš 1 metus 74

Padidėjusios išlaidos gyventojų nestabdo – turizmo sektoriaus atstovai teigia, kad šių metų atostogas keliautojai aktyviai ėmė rezervuoti dar pernai. Kadangi poilsiautojų paklausa nesiskundžiama, pagrindo kainoms mažėti verslo atstovai teigia neįžvelgiantys.

Komunikacijos specialistas Robertas Pogorėlis jau daug metų planuoja ir įgyvendina savarankiškas keliones, taip pat seka jų tendencijas ir dalijasi patarimais savo įkurtoje „Facebook“ bendruomenėje „Mokėk keliauti“.

Užkietėjęs keliautojas pastebi gerokai išaugusias skrydžių kainas tiek Europoje, tiek į kitus žemynus, ypač Azijos kryptimi.

„Tai lėmė ir didesnės degalų kainos, ir sumažėjusi skrydžių pasiūla dėl Rusijos karo Ukrainoje, ir tranzito per Kiniją suvaržymai. Pavyzdžiui, iš Europos į Pietryčių Aziją dabar sunkiai galima rasti bilietų už mažiau nei 800 eurų į abi puses, nors anksčiau jie kainuodavo iki 500 eurų. Geresnė padėtis su skrydžiais į JAV, Karibus bei Pietų Ameriką – čia kainos šiek tiek mažesnės, būna gerų akcijų“, – pastebi R. Pogorėlis.

Nors, pasak jo, vis dar galima rasti skrydžių pasiūlymų ir už 10 eurų, jų gerokai mažiau, o vidutinės europinių skrydžių kainos labai padidėjo.

„Kita vertus, pigių skrydžių bendrovės išplėtė savo geografiją į Artimuosius Rytus. Pavyzdžiui, neseniai skridau iš Vienos į Saudo Arabiją už 35 eurus. Prieš keletą metų tai būtų neįtikėtina“, – teigia keliautojas.

R. Pogorėlis sako pastebintis ir didesnes apgyvendinimo kainas, ypač Europoje. „Jos ėmė didėti dar anksčiau nei skrydžiai – besibaigiant pandemijai, kai žmonės vėl ėmė masiškai keliauti. Na, o maistas restoranuose brangsta nuolat, tačiau neperžengia infliacijos ribos“, – akcentuoja keliautojas.

Šių metų keliones rezervavo dar pernai

Nepaisant aukštesnių kainų, įmonės „Tez Tour“ Rinkodaros ir ryšių su visuomene skyriaus vadovės Ingos Aukštuolytės teigimu, gyventojai jau aktyviai planuoja šių metų keliones.

Dar praėjusių metų rudenį startavę išankstiniai vasaros sezono pardavimai, pasak jos, buvo rekordiniai ir viršijo visų ankstesnių metų išankstinius pardavimus. Rezervacijų, kaip teigia I. Aukštuolytė, nemažėja ir pirmosiomis šių metų dienomis.

„Visa tai leidžia prognozuoti aktyvų vasaros sezoną. Pastebime, kad noras keliauti pandeminiais metais tik sustiprėjo. Žmonės keliauja du ar net tris kartus per metus, dažniausiai vasarą ir žiemą. Auga ir keliautojų, kurie nori vasariška šiluma pasidžiaugti jau pavasarį, kai dar pas mus šalta ir žvarbu, skaičius.

O žiemą populiarios ne tik šiltos kryptys – Egiptas, Tenerifė, Madeira, Jungtiniai Arabų Emyratai, bet ir slidinėjimo kelionės“, – LRT.lt komentuoja I. Aukštuolytė.

Įmonės duomenimis, pusė nuolatinių keliautojų 2022-aisiais rinkosi keliauti bent kartą per metus, dar beveik trečdalis – du kartus ir dažniau.

Anot I. Aukštuolytės, lietuviai planuoja brangesnes keliones, dažniau užsisako ilgesnes atostogas – 9–10 naktų, renkasi aukštesnės klasės viešbučius. 80 proc. keliautojų savo atostogoms renkasi 5 žvaigždučių viešbučius. Įmonės atstovės teigimu, vidutinė vasaros sezono kelionės kaina – apie 860 eurų asmeniui.

„Itakos“ atstovė Daiva Strumskienė taip pat tvirtina, kad atostogų poreikis ne tik nemažėja, bet ir labai kryptingai išlaiko augimo tendencijas.

„Reikia pastebėti, kad nemaža dalis keliautojų ne tik dairosi, tačiau ir iš anksto planuoja bei įsigyja keliones šiltajam metų sezonui. Iš anksto įsigijusių kelionių pavasariui ar vasarai jau yra žymiai daugiau nei tokiu pačiu metu praėjusiais metais.

Beje, susidomėjimas kelionėmis buvo itin aktyvus ir visą tarpušventį bei savaitę po Naujųjų. Reikia pažymėti, kad paskutinės minutės pasiūlymų praėjusią vasarą beveik nebuvo dėl itin didelio užimtumo viešbučiuose ir iš anksto išparduotų vietų lėktuvuose“, – komentuoja ji.

Infliacija paveikė ir turizmo sektorių

Vis dėlto, neslepia I. Aukštuolytė, kaip ir kituose sektoriuose, infliacijos poveikis jaučiamas ir turizmo srityje.

„Bendrą kelionės kainą sudaro įvairios paslaugos, tad kainodarą lemia tiek energetinių išteklių ir aviacinių degalų kainų pokyčiai, tiek augantys darbuotojų atlyginimai ar brangstantys maisto produktai.

Jau dabar matome, kad viešbučiai apgyvendinimo paslaugų įkainius didina apie 20 proc. Kelionių paklausa išaugusi, todėl vasaros sezonas bus aktyvus, apgyvendinimo kainos neturės pagrindo mažėti“, – LRT.lt tvirtina ji.

Nors, I. Aukštuolytės teigimu, tikėtis mažesnių kainų nei šiemet nereikėtų, vis dėlto būdų, kaip sutaupyti, yra, sako ji.

„Visuomet rekomenduojame keliones planuoti iš anksto, kai išankstinių pardavimų metu viešbučiai ir kelionių organizatoriai siūlo didžiausias nuolaidas.

Natūralu ir tai, kad vidutinės kelionių kainos bus aukštesnės ir dėl klientų bendrai pasirenkamų paslaugų krepšelio, nes jie perka brangesnes keliones“, – pastebi keliones organizuojančios įmonės atstovė.

Didžiausią įtaką kelionių kainų pokyčiams, antrina D. Strumskienė, turėjo brangesni degalai.

„Deja, tačiau tai darė įtaką bendram šių metų kelionių kainų padidėjimui“, – priduria keliones organizuojančios įmonės atstovė.

Nepaisant to, kad atskirų kelionės paketo sudedamųjų dalių kainos augo, pasak D. Strumskienės, kelionių organizatoriai turi ilgalaikes bendradarbiavimo sutartis su viešbučiais, vežėjais, kad poilsiautojai kuo mažiau pajustų pokyčius.

„Dėl akcijų ir išankstinių pardavimų dalį paslaugų galima pasiūlyti už tas pačias arba labai artimas praėjusiam sezonui kainas. <...>

Pavyzdžiui, šeima su vaikais gerame keturių žvaigždučių viešbutyje ir „viskas įskaičiuota“ maitinimu savaitę Graikijoje vasarą gali pailsėti už maždaug 500–600 eurų asmeniui, Albanijoje, penkių žvaigždučių viešbutyje su „viskas įskaičiuota“, – už maždaug 500 eurų asmeniui“, – pažymi ji.

Kur keliaujama?

Kelionių organizatoriai pastebi, kad populiariausia vasaros sezono kryptimi išlieka Turkija.
Toliau rikiuojasi Graikijos, Egipto, Ispanijos, Bulgarijos, Italijos, Portugalijos, Sakartvelo, Albanijos kurortai. Taip pat sparčiai auga susidomėjimas Jungtinių Arabų Emyratais.

Pažintinių kelionių geografija taip pat vis labiau plečiasi: keliaujama į JAV, Indiją, Meksiką, Tailandą, Šri Lanką, Islandiją, Norvegiją, Italiją. Taip pat populiarėja savaitgalio išvykos lėktuvu su gidu į Paryžių, Nicą, Atėnus, Stambulą ir t. t.

LRT.lt primena, kad finansiškai palankiausias mėnuo atostogauti šiemet bus kovas, o pasirinkusiems balandį atostoginių suma kartu su darbo užmokesčiu gali būti mažesnė nei jūsų atlyginimas darbo sutartyje.

Net 20 proc. Lietuvos gyventojų žiemos atostogoms ketina rinktis užsienio valstybes, rodo draudimo bendrovės „If“ atlikta apklausa.

Dažniausiai atostogauti už Lietuvos ribų planuoja jauni, aukštesnio išsilavinimo miestiečiai, aktyvūs, šeimas turintys žmonės.

Pavyzdžiui, iš apklaustų sostinės gyventojų vos kas trečias (33 proc.) sakė žiemos kelionių neplanuojantys, o tarp respondentų iš kaimo vietovių tokių buvo kone kas antras (47 proc.).

„Iš tų, kurie planuoja savo atostogas, į šiltuosius kraštus labiau nori keliauti jaunesni asmenys – tokį prioritetą teikia net 35 proc. gyventojų, kurių amžius 25–34 metai“, – sako įmonės atstovė Lina Aidukevičienė.

Skaityti visą pranešimą