Klausiate – atsakome. Kodėl Vilniuje zujantys autobusai nudažyti raudonai?

Prieš 1 metus 53

700 metų jubiliejų mininčio Vilniaus gatvėmis kasdien zuja šimtai autobusų ir troleibusų. Anksčiau didelė dalis autobusų buvo nudažyti pilkai, dar anksčiau – mėlynai ir geltonai, o dabar viešąjį transportą išskiria raudona spalva. Smalsiausiems vilniečiams neretai kyla klausimas, kodėl taip yra.

Troleibusai nuo seno Vilniuje išlaiko daugmaž panašią spalvinę gamą, o autobusų spalvų paletė bėgant laikui ženkliai skyrėsi. Dar visai neseniai nemaža dalis autobusų buvo nudažyti pilkai ir praktiškai neišsiskyrė iš bendro eismo srauto.

Tiesa, pilka spalva buvo pasirinkta neatsitiktinai. Tokią spalvą padiktavo gyventojų atlikta apklausa, tam pritarė ir Vilniaus miesto savivaldybė kartu su tuomečiu vežėju, todėl visi nauji autobusai, įsigyti nuo 2003 iki 2014 metų, buvo dažomi pilkai.

Vyresni vilniečiai bei miesto svečiai veikiausiai pamena, kad dar seniau sostinės gatvėmis zujo autobusai „Ikarus“, jie paprastai būdavo geltoni. Nusprendus autobusų parką modernizuoti, dar naujesnius autobusus nuspręsta dažyti išlaikant tą patį stilių.

Kaip anksčiau LRT.lt teigė SĮ „Susisiekimo paslaugos“, anuomet autobusų dizainas buvo priderintas prie Susisiekimo ministerijos nurodymų.

„1990-aisiais Vilniuje vyravo geltonos spalvos „Ikarus“ autobusai. Miestui perkant naujus „Karosa“ autobusus 1996–1998 m., jų apipavidalinimui galiojo Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijos patvirtinta tvarka. Remiantis ja, autobusai turėjo mėlyną atpažinimo juostą, o jie patys, siekiant išlaikyti bendrą vaizdą, buvo dažomi geltona spalva“, – aiškino „Susisiekimo paslaugų“ atstovai.

Anot jų, iš viso iki šiol Vilniaus gatvėmis važinėjo daugiau nei 20-ies skirtingų spalvų autobusai, o naujausi, zujantys ir dabar, nudažyti raudonai. Kodėl?

Kaip portalui aiškino Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės informavimo specialistas Imantas Kuzas, pagrindinės sostinės herbo spalvos – raudona ir balta.

„Raudona yra istorinė LDK heraldikos spalva, reiškianti jėgą, dinamiškumą ir gyvybingumą. Balta spalva raudonos fone – taip pat viena iš seniausių LDK heraldinių derinių, ženklui suteikianti lengvumo, švarumo ir precizikos“, – dėstė I. Kuzas.

Būtent dėl to viešojo transporto autobusams ir troleibusams suteikta herbe atsispindinti raudona spalva. „Išlaikant bendrą miesto identitetą, visoje komunikacijoje naudojamas pagrindinis miesto ženklas ir jo spalva“, – paaiškino savivaldybės atstovas.

Skaityti visą pranešimą