Klaipėdos universiteto ligoninėje atlikta pirmoji Lietuvoje operacija, pasitelkiant dirbtinį intelektą

Prieš 1 metus 85

Klaipėdos universiteto ligoninėje atlikta pirmoji robotinė operacija, pasitelkiant dirbtinį intelektą. Medikai sako, kad taip dirbti saugiau, tiksliau, patogiau ir greičiau.

Storosios žarnos vėžiu sergantis pacientas tapo pirmuoju, kuriam atlikta robotinė operacija, pasitelkiant dirbtinį intelektą.

„Šiandien yra ypatinga diena Lietuvos chirurgijoje, nes pirmą kartą ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje yra išbandomos naujos dirbtinio intelekto savybės. Labiausiai orientuojam į naudą pacientui, nes mes tikime, kad robotinės operacijos yra tikslesnės, preciziškesnės, tikėtinai sukeliančios mažiau pašalinių funkcinių sutrikimų“, – nurodo robotinės chirurgijos programos vadovas prof. habil. dr. Narimantas Evaldas Samalavičius.

Operacijos metu kamera pati seka chirurgo judesius, specialiais žymekliais galima pasižymėti tam tikras organo vietas.

„Naudojant šias dirbtinio intelekto savybes tikėtina, kad operacijos laikas gali trumpėti. Tokiu būdu būtų nauda pačiam chirurgui, jo nuovargio prasme, bet ir gydymo įstaigai, kuri suinteresuota operaciniu laiku“, – priduria prof. habil. dr. N. E. Samalavičius.

Klaipėdos universiteto ligoninėje robotinės operacijos atliekamos puspenktų metų, jų atlikta apie 900.

„Pagrinde su mūsų robotu dirba trijų specialybių gydytojai chirurgai, urologai, pilvo chirurgai abdominalistai ir ginekologai. Ir operacijų skaičius daugiau mažiau vienodas“, – aiškina Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas Raimondas Šiaulys.

Su robotais operuoja šeši chirurgai, dažniausia robotai pasitelkiami šalinant navikus. Medikų teigimu, dirbtinis intelektas jų darbą palengvina.

„Robotas ganėtinai saugus dalykas yra <...>, jis leidžia planuoti tam tikrus veiksmus ypatingai siauroj erdvėj ir netgi perspėja, kad kai kurios vietos gali būt fataliai pavojingos“, – taigia R. Šiaulys.

Medikai sako, kad robotinė chirurgija – medicinos ateitis, o dirbtinis intelektas talkins vis labiau – dažniau operuojant kuriami tam tikri algoritmai. Lietuvoje kol kas tokios operacijos atliekamos tik Klaipėdoje.

Prieš metus JAV robotas savarankiškai atliko vieną operacijos etapą gyvūnui be chirurgo įsikišimo.

Skaityti visą pranešimą