Klaipėdiečiai naktimis dėl galvos skausmo priversti kviesti greitąją – mieste neveikia nė viena visą parą dirbanti vaistinė

Prieš 1 metus 123

Poilsiautojai pajūryje pasigenda visą parą ir savaitgaliais veikiančios vaistinės. Dabar, pritrūkus medikamentų, kviečiama greitoji medicinos pagalba ir vykstama į priėmimo skyrių. Vaistininkai sako, kad klientų srautas naktimis yra itin mažas, o dirbti visą parą – prabanga.

Ne visiems į Priėmimo skyrių atskubėjusiems pacientams reikia skubios pagalbos: ypač naktį būna tokių, kuriems pakaktų namų vaistinėlės. Tačiau pajūryje vasarą gausu poilsiautojų, nepasiėmusių iš namų vaistų. Todėl net dėl galvos skausmo tenka kviesti greitąją.

„Skubios pagalbos skyrius labai nenusikrautų, jeigu būtų budinti vaistinė, tačiau budinti vaistinė, dirbanti naktimis, išeiginėmis dienomis ir šventinėmis dienomis, be abejonės labai reikalinga“, – įsitikinęs Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Šiuo metu šalyje budinčios vaistinės veikia Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Alytuje. Klaipėdoje tokios nėra.

Nemažai daliai poilsiautojų ir gyventojų tai kelia pasipiktinimą.

„Jeigu vaikas susirgo, temperatūra pakilo, o mes neturim tų vaistų?“, – retoriškai klausia sutikta moteris.

Vienos uostamiesčio vaistinių vedėja sako, kad klientai dažnai išsako poreikį dėl ilgesnio darbo.

„Uždarinėjam vaistinę, o dar vienas kitas atbėga ir kartais dirbam ne iki darbo valandų galo, bet virš darbo valandų“, – konstatuoja vaistinės vedėja Edita Drungilienė.

Vaistininkė vardija vaistus, kurių dažniausiai prireikia klientams.

„Tai yra vaistai nuo skausmo, nuo virškinimo problemų, kontraceptikai – vasarą ypatingai jaučiam poreikio padidėjimą, nes esame pajūris, daugiau atvykusių žmonių“, – akcentuoja E. Drungilienė.

Tačiau pašnekovė pripažįsta, kad kai kurie į vaistinę užsukę pacientai pirmiausiai turėtų kreiptis į gydytojus, o ne tablečių. Savaitgaliais kai kurių vaistų pajūryje netgi pritrūksta.

„Yra problema su vaistais vaikams nuo temperatūros, net ir sandėliuose yra trūkumas. Taip, visko būna, ypatingai kai yra geresni orai, kai padaugėja poilsiautojų pas mus, tada jaučiame stygių“, – sako vaistininkė.

Vaistinių asociacijos pirmininkės Kristinos Nemaniūtės-Gagės teigimu, poreikis naktimis visur turėti budinčią vaistinę yra nedidelis.

„Žmonių yra tikrai labai nedaug ir mes peržiūrėjome krepšelius, ką tie žmonės įsigyja nakties metu. Dažniausiai tai būna vandens buteliukai, kontracepcija, sauskelnės. Naktį dirbti vaistinei tikrai neapsimoka, nes farmacijos specialistų darbo užmokestis didesnis ir jų net nėra“, – konstatuoja K. Nemaniūtė-Gagė.

Vis dėlto klaipėdiečiai gali tikėtis pozityvių pokyčių – rudenį viena Klaipėdoje veikianti „Gintarinė vaistinė“ pradės dirbti ir naktį.

Skaityti visą pranešimą