Kitąmet Vilniuje – didžiausias Lietuvoje vyksiantis renginys: vilniečiams rekomenduojama išvykti

Prieš 1 metus 90

Kitąmet Vilniuje – didžiausias Lietuvoje vyksiantis renginysNATO viršūnių susitikimas. Lietuvai tai ne tik įvertinimas – bet ir iššūkis suorganizuoti. Vilniečiams jau dabar patariama tuo metu geriau planuoti atostogas. Eismas centre ir pagrindinėse gatvėse bus paralyžiuotas. Visi svečiai netilps sostinės viešbučiuose – jie jau rezervuoti, dairomasi ir į kitus miestus. Vilniaus valdžia stabdys visus remonto darbus. Oro uoste gali netilpti lėktuvai. Šimtams kortežo mašinų vairuoti pasitelkiama kariuomenė, praneša LNK.

Kai prieš 20 metų Vilniuje lankėsi tuometis JAV prezidentas George’as W. Bushas, ant stogų buvo snaiperiai, buvo uždarytos centro gatvės, dar didesnis iššūkis buvo 2013 metais, kai Lietuva pirmininkavo Europos Sąjungai (ES). Tada į šalį suvažiavo visi Europos lyderiai su delegacijomis.

Lankėsi Lietuvoje ir du popiežiai, bet šie renginiai neprilygsta tam, ką Vilnius rengs kitais metais.

„Taip juokaujame, kad sudėti kartu reikia ir popiežių, ir G. W. Busho vizitą ir dar padauginti iš penkių“, – sakė Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira.

Liepos 11–12 dienomis Vilniuje vyks NATO viršūnių susitikimas.

„Mes suprantame, kad tai yra didžiausia, ką mes darėme, dar nebuvo ten, kur ketinome pakliūti“, – LNK teigė Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Rolandas Kriščiūnas.

Vilniuje susitiks 30 NATO šalių lyderiai, ne vien šalių prezidentai.

„Bus ir užsienio reikalų ministrai, gynybos ministrai visų tų šalių, kariuomenių vadai“, – sakė R. Kriščiūnas.

Ir kartu – gausios diplomatų ekspertų, žurnalistų delegacijos.

„Bendras renginio dalyvių, ar į miestą atvykstančių dalyvių skaičius gali būti apie 7 tūkstančius“, – sakė P. Nemira.

Jau yra aišku, kad visi Vilniaus viešbučiuose netilps.

„Mes esame pilnai užimti tomis dienomis. O kelios

dienos prieš – jau yra rezervuotas tam tikras kiekis kambarių“, – LNK teigė „Hilton Vilnius“ pardavimų vadovė Zinaida Karpičienė.

Visi Vilniaus 4 ir 5 žvaigždučių viešbučiai tam laikui jau yra rezervuoti.

„Čia yra visiškai NATO viršūnių susitikimui skirti kambariai, skirtos rezervacijos ir buvo padarytos jos Užsienio reikalų ministerijos prašymu“, – LNK sakė „Hilton Vilnius“ pardavimų vadovė.

Viešbučių dairomasi Kaune, neatmetama, kad dalis dalyvių gyvens Trakuose, Druskininkuose, Panevėžyje. Vilniečiams patariama liepos 11–12 dienomis rinktis atostogas.

„Ko gero, daugelis pasirinks bent jau tas kelias dienas aplenkti Vilnių, nes bus tikrai sunku judėti mieste. Tai nebus įprastos dienos Vilniuje“, – teigė Vyriausybės kanclerio pavaduotojas.

„Gyvenimas mieste tomis dienomis keisis iš esmės“, – kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriautus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Vilniaus viešbučiai nėra dideli ir išsibarstę, todėl smarkiai riboti teks visą centrą.

„Tiek pėsčiųjų, tiek viešasis transportas, tiek ir automobilių eismas – tikrai bus labai smarkiai ribojamas“, – kalbėjo A. Bužinskas.

NATO lyderiai gyvens centre, bet renginiai vyks už kelių kilometrų.

Litexpo“ bus pagrindinė vieta, kur renginys vyks“, – teigė Vyriausybės kanclerio pavaduotojas.

Taigi, ribojamas bus ir eismas nuo centro iki „Litexpo“.

„Kai vyksta svečių atvykimai ir išvykimai. Tai sakykime, tais momentais tikrai eismas bus uždarytas“, – teigė Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus pavaduotojas P. Nemira.

Tas pats ir gatvėms nuo oro uosto iki „Litexpo“ ir nuo oro uosto iki viešbučių centre.

„Kitomis atkarpomis bus stengiamasi išreguliuoti miesto eismą“, – kalbėjo P. Nemira.

Jeigu kortežo maršrutuose bus stovinčių mašinų – jos bus nutempiamos. Vilniuje taip pat bus stabdomi remonto darbai.

„Iš principo viskas – šilumos trasų patikrinimai, vandentiekio darbai, kelio dangų remontas. Įsivaizudokite, kad eismas ir taip bus trikdytas“, – kalbėjo A. Bužinskas.

Daugiausiai darbų reikės atlikti „Litexpo“ – įrengti sales didelėms diskusijoms, taip pat kambarėlius dvišaliams susitikimams. Kiekvienam žingsniui – aukščiausi NATO reikalavimai.

„Nuo audio, video, teleryšio, kurie yra aukšto saugumo standarto reikalavimai, tam tikrų laikinų konstrukcijų statymas“, – pasakojo Vyriausybės kanclerio pavaduotojas.

Iššūkių gali kilti ir oro uoste – vyks reguliarūs reisai, o dar papildomai atskris ir dešimtys lėktuvų, o kai kurie iš jų – milžiniški. Todėl gali pristigti vietų lėktuvams statyti. Kol kas nėra aišku, ar Europos šalys, atskraidinusios lyderius, negrąžins lėktuvų namo.

Delegacijų kortežams reikės nuomoti 500 automobilių, šiek tiek ir pirkti.

„Gal policija gali vieną ar kitą automobilį nusipirkti, nes jie gali panaudoti. Nes negali paimti, išgręžti stogo, užkabinti žibintus, o tada grąžinti“, – svarstė Vyriausybės kanclerio pavaduotojas R. Kriščiūnas.

Vairuotojų šimtams mašinų skirs kariuomenė.

„Turėsime tikrai patikimus, patikrintus asmenis, lojalius Lietuvai, disciplinuotus“, – sakė Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus pavaduotojas P. Nemira.

Biudžete numatyta NATO susitikimui skirti iki 38 milijonų eurų. Madridas šiemet išleido dvigubai daugiau, prieš šešerius metus Lenkija išleido 60 milijonų.

Anot diplomatų, kad Europoje vykstant karui visos narės balsavo už tai, kad reikia rinktis Vilniuje, yra Lietuvos įvertinimas.

„Ir aš manau, kad tai yra puiki reklama šaliai, mums visiems“, – sakė Vyriausybės kanclerio pavaduotojas R. Kriščiūnas.

Vilniuje gali būti ir istorinių sprendimų – galbūt Švedija su Suomija oficialiai taps narėmis, taip pat dėl Europos gynybos stiprinimo, galbūt dėl naujo NATO vado.

Šaltinis: LNK

Skaityti visą pranešimą