Kitąmet atvykstantys į Palangą neprasprūs pro akis: poilsiautojų automobilius skaičiuos naujos kameros

Prieš 1 metus 59

Jau kitąmet kiekvienas, atvykstantis automobiliu į Palangą, neprasprūs pro skaitmenines akis. Pajūrio kurorto savivaldybė įsigijo specializuotas vaizdo stebėjimo kameras, skirtas transporto srautams fiksuoti. Anot savivaldybės atstovų, tai reikalinga ne tik norint dar tiksliau suskaičiuoti, kiek poilsiautojų atvyksta į Palangą, bet ir gaunant finansavimą iš Kelių direkcijos gatvėms atnaujinti.

Sistemai – 38 tūkst. eurų

Palanga iš viso įsigijo penkias specializuotas kameras. Dvi iš penkių kamerų jau yra sumontuotos. Pasak kurorto savivaldybės administracijos Komunikacijos ir e. paslaugų skyriaus vedėjos Ingridos Borisenko, pagrindinis jų įrengimo tikslas – fiksuoti į kurortą atvykstančių bei išvykstančių automobilių srautus.

„Kameros fiksuos transporto priemonės tipą, spalvą, gamintoją bei modelį. Planuojama, kad šios vaizdo kameros pradės veikti po Naujųjų metų, dar iki prasidedant vasarai“, – LRT.lt pasakojo I. Borisenko.

Viena kamera bus įrengta ties Nemirseta (konkreti vieta dar tikslinama), dvi – ties įvažiavimu į Palangą Kretingos gatvėje.

„Tai yra pagrindinis ir labiausiai apkrautas įvažiavimas į kurortą. Kadangi vienas įrenginys aprėpia dvi eismo juostas, Kretingos gatvėje bus įrengtos būtent dvi kameros – fiksuos atvykstančių bei išvykstančių transporto priemonių srautus“, – detalizavo savivaldybės atstovė.

Dar vienai kamerai parinkta vieta žiede ties Ligoninės gatvės ir Klaipėdos plento sankirta. Kamera bus skirta įvažiuojančiųjų iš Palangos aplinkkelio srautams fiksuoti. Vieta penktai kamerai numatyta greta Palangos oro uosto, ties posūkiu į Šventąją. Ji stebės įvažiuojančio ir išvykstančio transporto srautus iš Liepojos plento ir į jį.

„Visa įrenginių sistema, skirta transportui fiksuoti, kainuos apie 38 tūkst. eurų, projektas finansuojamas savivaldybės ir Europos Sąjungos lėšomis“, – atskleidė I. Borisenko.

Duomenys – ir dėl kelių kokybės bei policijos darbo

Anot pašnekovės, nauja sistema bus stebima, kokia apkrova tenka Palangos gatvėms, automobilių aikštelėms, kada ir kuriomis dienomis būna didžiausi atvykstančiųjų srautai.

„Duomenys apie atvykstančių transporto priemonių srautus Palangai svarbūs, nes tai turi įtakos skirstant Automobilių kelių direkcijos lėšas gatvėms atnaujinti. Taip pat tai leis policijos pareigūnams, ypač Kelių policijai, miesto tvarkymu besirūpinančiam „Palangos komunaliniam ūkiui“ tiksliau paskirstyti savo pajėgas“, – aiškino savivaldybės atstovė.

I. Borisenko teigimu, sisteminant ir analizuojant kameromis gautą informaciją, taip pat bus peržiūrimas ir tam tikrų kurortinių funkcijų optimizavimas.

„Svarbu tai, kad taip pat siekiama gauti tikslesnius duomenis, kiek apskritai žmonių atvyksta į Palangą. Dabar tokie duomenys apskaičiuojami pagal surinktą vadinamąjį pagalvės mokestį, tačiau tikslūs autotransporto srautai niekaip nefiksuojami, todėl apskaičiuoti atvykusių automobilių skaičių ir juose esančių keleivių preliminarų skaičių yra neįmanoma“, – tikino ji.

Atvyko per milijoną poilsiautojų

Kaip portalą informavo savivaldybė, per šiuos metus iki gruodžio iš viso Palangoje buvo deklaruota 1,078 mln. nakvynių.

Tiesa, tai dar negalutinis skaičius, kadangi deklaravimas tebevysta ir tokie duomenys Palangos miesto savivaldybės administraciją pasiekia kasdien.

Pernai per tą patį laikotarpį Palangoje veikiančios įmonės ir apgyvendinimo paslaugas teikiantys gyventojai deklaravo kurorto svečiams suteikę 965 tūkst. nakvynių.

Skaityti visą pranešimą