Kirgizijos eksprezidentas išleistas iš kalėjimo

Prieš 1 metus 47

Kirgizijos valdžios institucijos antradienį paleido nuo 2020 metų kalintą buvusį prezidentą Almazbeką Atambajevą ir leido jam gydytis užsienyje.

Po chaotiško suėmimo 66-erių Vidurio Azijos respubliką 2011–2017 metais valdžiusiam vyrui už neteisėtą vieno nusikalstamo pasaulio autoriteto paleidimą buvo skirta 11 metų laisvės atėmimo bausmė.

Aukščiausiojo Teismo galutiniu ir neskundžiamu sprendimu, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, nuosprendis A. Atambajevui panaikintas.

Vietos žiniasklaida paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip buvęs Kirgizijos lyderis išeina iš kalėjimo ir sulaukia kelių džiaugsmingų šūksnių bei plojimų.

Privati spaudos agentūra „Akipress“ pranešė, kad jam leista gydytis užsienyje.

A. Atambajevas turi „rimtų sveikatos problemų. Jis negali ilgai stovėti ir jam skauda vaikščioti“, AFP sakė jo advokatas.

„Jis turi stuburo problemų. Jam reikalinga operacija užsienyje, nes respublikoje nėra reikiamos įrangos“, – pridūrė advokatas.

Socialiniuose tinkluose A. Atambajevo giminaičiai paskelbė nuotraukas, kuriose jie gamina maistą ruošdamiesi jį pasitikti.

A. Atambajevas vadovavo pirmajam taikiam valdžios perdavimui Kirgizijoje tarp išrinktų prezidentų, tačiau jam kilo problemų po to, kai susipyko su savo paties pasirinktu įpėdiniu Sooronbajumi Žejenbekovu.

A. Atambajevas buvo dramatiškai suimtas 2019 metų rugpjūtį po dviejų specialiųjų pajėgų reidų jo viloje netoli sostinės.

Jį ir kelis kitus žinomus politikus 2020 metais išlaisvino šalininkai, protestavę prieš parlamento rinkimų rezultatus.

Kaip ir A. Atambajevas, dabartinis Kirgizijos prezidentas Sadyras Džaparovas buvo paleistas iš kalėjimo per 2020 metų neramumus.

S. Džaparovas atėjo į valdžią, o A. Atambajevas buvo vėl suimtas ir nuo to laiko buvo kalėjime.

Skaityti visą pranešimą