Kilniai baltarusiui padėjęs ir apdovanojimą pelnęs Strolia prieš agresorių atstovus biatlone: visi palaikome Ukrainą

Prieš 1 metus 58

Lietuvos metų kilniu sportiniu poelgiu pripažintas plačiausiai per pasaulį nuskambėjęs Lietuvos biatlonininko Vytauto Strolios poelgis tarptautinėse varžybose. Lietuvis praėjusių metų šeštajame pasaulio biatlono taurės etape varžovui iš Baltarusijos Antonui Smolskiui padavė nukritusią slidę. „Jau buvau pamiršęs tą epizodą. Nereikia apdovanojimų, bet jei kažkam tai bus pretekstas pasielgti gerai, tai aš būsiu nuo to tik laimingesnis“, – sakė laureatu tapęs biatlonininkas.

Baltarusijos sportininkas prieš tai vykusiame pasaulio taurės etape finišavo trečias ir aplenkė ketvirtą likusį V. Strolią, bet Lietuvos biatlonininkas nesudvejojo, kai reikėjo padėti kolegai.

Šiuo metu V. Strolia yra Vokietijoje, kur rengiasi pasaulio čempionatui, todėl apdovanojimuose dalyvauti negalėjo. Už jį apdovanojimą Vilniuje atsiėmė sesuo Asta Riukienė, kurios visai nenustebino kilnus brolio gestas.

Pats V. Strolia savo poelgio nesureikšmina: „Tiesiog prieš mane sportininkas pametė slidę. Susiklostė, kad jam nusisegė slidė dėl kito slidininko ir aš pakeliui paėmiau, padaviau ir toliau nuvažiavau. Tokia ten situacija ir tebuvo. Jau buvau pamiršęs tą epizodą. Nereikia apdovanojimų, bet jei kažkam tai bus pretekstas pasielgti gerai, tai aš būsiu nuo to tik laimingesnis.“

Trečiadienį Oberhofe, Vokietijoje, prasideda pasaulio biatlono čempionatas, kuriame Lietuvai atstovauja 6 lietuviai – keturi vyrai ir dvi moterys.

Rinktinės lyderis V. Strolia nusprendė praleisti Europos čempionatą, kad geriau pasirengtų pasaulio pirmenybėms: „Žiūrėsime, kaip išėjo pasiruošti. Tikėkimės, kad viskas buvo padaryta teisingai, buvau kalnuose, o likus savaitei iki čempionato nusileidome. Šiaip sezoną vertinu kol kas gerai, bet visada norisi dar geriau. Kai kuriose varžybose neišnaudojau savo galimybių ir padariau kvailų klaidų. Dėl to buvo šiek tiek liūdna.“

V. Strolia pasaulio čempionate sau kels aukščiausius tikslus: „Vietų niekas nenori sakyti, nes po to tai būna labai užakcentuojama, bet kiekvienas sportininkas nori aukščiausių vietų ir giliai apie tai svajoja. Aš – ne išimtis.“

Pasaulio biatlono čempionate nebus Rusijos ir Baltarusijos sportininkų, kuriuos Tarptautinė biatlono sąjunga yra pašalinusi iš visų varžybų. V. Strolia tikisi, kad taip bus ir toliau: „Buvo balsavimas ir lyg ir vienbalsiai nutarta kol kas nepriimti, kad dar tikrai ne laikas būtų. Manau, kad tarptautinė federacija neleis jiems startuoti, nes tai būtų nesąžininga ukrainiečių atžvilgiu. Visi palaikome Ukrainą. Tikrai nesinorėtų jų leisti šiuo metu, kai yra toks laikas. Tikiuosi, kad mūsų federacija, kaip ir visos tarptautinės federacijos, bus prieš jų dalyvavimą varžybose.“

Pasaulio biatlono čempionatas vyks vasario 8-19 dienomis, o biatlonininkai išsidalins 12 medalių komplektų. Iš pradžių Tarptautinė biatlono sąjunga (IBU) Lietuvai skyrė 3 kvotas vyrų varžybose bei 2 moterų, tačiau pratęsus Rusijos bei Baltarusijos federacijų suspendavimą mūsiškiams atiteko dar viena vieta vyrų rungtyse.

Kaip atsarginį Lietuvos rinktinės treneriai į komandos sudėtį įtraukė sėkmingai IBU taurės varžybose dalyvaujantį bei patirties pasaulio taurės etapuose turintį Nikitą Romanovą.

Geriausias nepriklausomos Lietuvos rezultatas priklauso D.Rasimovičiūtei: 2009-aisiais Pjongčange (Pietų Korėja) ji iškovojo 11 vietą.

Skaityti visą pranešimą