Keliuose mažiau mirtinų eismo įvykių, bet pareigūnas beda pirštu į motociklininkų problemą

Prieš 1 metus 97

Šiemet Lietuvos keliuose žuvo trečdaliu mažiau žmonių nei pernai per tą patį laikotarpį. Vilniaus kelių policijos antros kuopos vadas Donatas Mankauskas LRT RADIJUI sakė, kad dažniausiai neatsargiai vairuoja motociklininkai, bet kitų transportų priemonių vairuotojų sąmoningumas didėja. Ypač ženkliai sumažėjo neblaivių vairuotojų skaičius.

Šiais metais daugiau kaip 40 proc. sumažėjo mirtinų nelaimių keliuose nei buvo pernai, aiškino D. Mankauskas.


Anot pareigūno, keliuose mažėja žūstančiųjų, bet ne tarp motociklininkų. „Per šių metų pirmą pusmetį Vilniaus apskrityje žuvo tik du kitų transporto priemonių vairuotojai, o motociklininkų žūtys sudarė trečdalį visų žuvusių kelyje“, – atkreipė dėmesį Vilniaus kelių policijos antros kuopos vadas.

D. Mankauskas pažymėjo, kad tai priklauso nuo žmonių sąmoningumo, kurio daugiau šiuo metu turi pėstieji, o mažiausiai – jauni vairuotojai: „Ypač jaunoji karta dar neįsisąmonina, kad motociklas yra padidintos rizikos transporto priemonė. Skaičiai rodo, kad bendrai kelyje žuvusiųjų sumažėjo. Todėl atrodo, kad mažėja ir žūstančių motociklininkų, bet iš tikrųjų jų skaičius išlieka toks pat“.

Pareigūnas džiaugėsi, kad kelyje ženkliai mažėja neblaivių vairuotojų, bei pažymėjo, jog iki pusantros promilės girtumo nustatyta 500 vairuotojų mažiau nei pernai.

„Taip pat ir vidutinio girtumo vairuotojų nustatyta 100 mažiau. Didėjantis žmonių sąmoningumas ir intensyvus policijos pareigūnų darbas duoda gerus rezultatus“, – aiškino jis.

Lietuvos keliuose gerėjančią situaciją D. Mankauskas paaiškino paprastai. „Visų pirma, žmonės labiau suvokia atsakomybę, labiau saugo save ir savo sveikatą, veikia ir nuoseklus policijos bei savivaldybių darbas, gerėja kelių infrastruktūrą – daugėja greičio matuoklių.

Beveik pusės tragiškų įvykių priežastis yra neleistinas greičio viršijimas. Taip pat nuolat vykdome kovą su neregistruotomis ir netvarkingomis transporto priemonėmis, tad jų labai sumažėjo“, – LRT RADIJUI teigė pareigūnas.

Pokalbio klausykite LRT RADIJO laidos „Ryto garsai“ įraše.

Parengė Domantė Slavinskaitė.

Skaityti visą pranešimą