Keliaujantis medikų batalionas – turistiniame autobuse savanoriai gelbėja rimtai sužeistus Ukrainos karius

Prieš 1 metus 50

Gana nerūpestingai atrodančius autobusus, kursuojančius fronto link ir atgal, dažnai galima sutikti Ukrainos Rytuose. Bet nuo šių, iš pažiūros turistinių, autobusų priklauso mūšiuose sužeistų Ukrainos karių sveikata ir gyvybė.

Provincijos kelyje stovi tolimųjų maršrutų autobusas. Bet netoli frontas, o autobuse – įranga ir medikai savanoriai, padedantys išgyventi net rimtai sužeistiems kariams.

„Mūsų kelionių grafikas susijęs su mūšių intensyvumu. Esame pasirengę važinėti tiek, kiek reikės, nors, supraskite, tai – ne evakuotis skirti autobusai, sunku važiuoti blogu keliu“, – pasakoja gydytojas stažuotojas Dmytro Saškovas.

Savanorių medikų batalionas įsikūrė iš karto, kai 2014-aisiais Rusija aneksavo Krymą. Važinėja po visą šalį – kiek reikia ir kada reikia, kaip sako gydytojas stažuotojas. Jo medicinos studijoms sutrukdė Rusijos puolimas. Autobuse dirba ne tik ukrainiečiai, bet ir paramedikai iš viso pasaulio.

Autobuse įrengtos šešios lovos sužeistiesiems, dešimt sėdynių, jis gali leistis į ilgesnes keliones, kad pasiektų reikiamą gydymo centrą.

„Esu laiminga, nes sužeisti kariai evakuojami laikantis visų reikalavimų. Jungtinėse Valstijose šie kariai būtų apdovanoti Purpurinės širdies medaliu, jie tikri didvyriai. Evakuacija atspindi mūsų šalį“, – įsitikinusi paramedikė Olena Herasymiuk.

O. Herasymiuk – savanorė, o kai prieš penkerius metus atėjo į medikų batalioną, nieko nemokėjo, tik rašyti eilėraščius, bet įgijo paramediko specialybę. Ji sako, kad sunkiausia – išlikti tvirtai.

„Sunku, kai matome rimtai sužeistus karius, esame jautrūs žmonės. Bet privalome valdytis, kad nejaudintume pacientų“, – nurodo paramedikė.

O. Herasymiuk taip pat aktyviai padėjo rinkti pinigus, kad būtų nupirktas autobusas, kurį vadina austrišku – pernai per autoavariją žuvusio savanorio iš Insbruko garbei.

Skaityti visą pranešimą