Keliaujančios architektūros dirbtuvės Tabariškėse

Prieš 1 metus 133

Žmogus yra atsakingas už tai, ką jis daro ir kaip jis kuria šiame pasaulyje. Tik nuo mūsų norų, pasiaukojimo ir sprendimų priklauso, kaip kursime ir puoselėsime savo aplinką, kaip bendrausime su kitais. Šią vasarą Tabariškių bendruomenė turėjo nemažą iššūkį. Pas mus rugpjūčio 2-6 dienomis viešėjo Keliaujančių architektūros dirbtuvių architektai savanoriai- Rūta Jagelavičiūtė, Donatas Počešiūnas, Dominyka Kundrotaitė, Nedas Lynykas, Kostas Biliūnas.

Keliaujančios architektūros dirbtuvės – tai vasaros atostogų metu vykstantis projektas, kuriuo yra siekiama atkreipti visuomenės, ypač vaikų, dėmesį į kasdienę žmogų supančią aplinką ir parodyti, kad jos puoselėjimas gali būti įdomus, žaismingas ir įtraukiantis užsiėmimas, įgyvendinamas realiomis, daug materialiųjų ir žmogiškųjų išteklių nereikalaujančiomis priemonėmis. Pagrindinis projekto tikslas – skatinti vaikus ir jaunimą būti aktyviais savo aplinkos kūrėjais, aktyvinti bendruomenės veiklą ir pilietiškumą.

Keliaujančios architektūros dirbtuvės Tabariškėse vyko rugpjūčio 2–6 dienomis. Dirbtuvių metu kaimo vaikai aprodė savanoriams Tabariškes ir išrinko būsimo objekto erdvę – mėgstamą maudynių vietą Merkio pakrantėje.  Dalyviai nusprendė ir įkūrė laisvalaikio erdvę ant gražaus Merkio upės kranto. Per penkias dirbtuvių dienas vaikai padedami savanorių kūrė idėjas, eskizavo, ruošė statybvietę, formavo šlaitą, liejo pamatus, dirbo su mediena – šio proceso metu perėmė savanorių patirtį, susipažino su statybų procesu nuo idėjos iki rezultato, ugdė komandinio darbo įgūdžius. Materialus Keliaujančių architektūros dirbtuvių Tabariškėse rezultatas – darniai upės krante įkomponuoti terasa, suoliukas ir laužavietė, kurie skirti naudoti ir prižiūrėti vaikams ir miestelio bendruomenei.

Nuoširdžiai norime padėkoti Tabariškių bendruomenės pirmininkui Henrikui Danulevičiui, kuris padrąsino ir ištiesė pagalbos ranką, už finansinę paramą dėkojame Šalčininkų rajono savivaldybei, nes projekto metu užtikrinome savanorių ir vaikų, kurių buvo per 30, maitinimą.

– Darbui ir gražioms iniciatyvoms daug žodžių nereikia, kūrybiški žmonės susikalba širdimis ir gražiomis idėjomis, – taip baigiamajame projekto vakare kalbėjo bendruomenės pirmininkas H. Danulevič.

 

Kuomet gerumas, padėka, nuoširdi pagalba pasiekia adresatą be jokio atlygio, tuomet suvokiame, kad yra žmonių, kuriems rūpi, kuriems svarbi akimirka, suburianti visą bendruomenę vienam siekiui. Nuo mažų dalykų prasideda dideli darbai. Šis projektas subūrė ne tik tėvelius, senelius, bet ir mažuosius „statybininkus“. Jų rankomis sukurtas grožis nesuvokiamas lobis visai bendruomenei, tai pavyzdys mums, suaugusiems.

Išskirtinė padėka bendruomenė nariams Vieslavai Turo, Natalijai Stavaruk, Alicjai  Žabkevič, Loretai Sergijenko, Olgai Rekel, Marijai Bogdevič ir Donata Polonskajai, Gražinai Bogdiun, Ilonai Rakalovič ir Veslavai Pakulnevič.

Jurgita Tarasevičienė,

Tabatiškių kaimo bendruomenės „Tabariškės kaip nutapytos“ narė

Skaityti visą pranešimą