Keičiasi šildymo kompensacijų tvarka: užteks vieno prašymo visam šildymo sezonui

Prieš 1 metus 166

Siekiant palengvinti ir supaprastinti šildymo kompensacijų skyrimo ir gavimo tvarką, nuo šiol sunkiau besiverčiantys gyventojai kompensaciją už šildymą gali gauti ne trims mėnesiams, kaip buvo anksčiau, tačiau visam šildymo sezonui. Be to, dabar gyventojai dėl kompensacijos už šildymą galės kreiptis tik vieną kartą.

Rugsėjo 27 d. LR Seimas pritarė Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo pakeitimams, kurie leis gyventojams dėl kompensacijos kreiptis tik vieną kartą, visam šildymo sezonui, nepriklausomai nuo to, kada asmuo šildymo sezono metu dėl jos kreipėsi. Iki šiol kompensacijos įprastai buvo skiriamos 3 mėnesiams ir ne daugiau kaip už 2 praėjusius mėnesius iki prašymo pateikimo pradžios, o šiam laikotarpiui pasibaigus (ir prašymą teikusiųjų finansinei situacijai nepagerėjus), gyventojai prašymo teikimo procesą turėjo kartoti iš naujo.

Naujai įsigalioję pakeitimai taikomi prašymams-paraiškoms dėl kompensacijų, pateiktiems po 2022 m. rugsėjo 1 d. ir galios iki 2024 m. balandžio 30 d. (2022-2023 m. ir 2023-2024 m. šildymo sezonais).

Primename, kad iki 2024 m. balandžio 30 d. pratęstas terminas, kai nustatant teisę į piniginę socialinę paramą, nuosavybės teise turimas asmenų turtas nevertinamas.

Būsto šildymo išlaidų kompensacijos teikiamos nepriklausomai nuo šildymo būdo, t. y. tiek būstą šildant centralizuotai, tiek kitos rūšies kuru (malkomis, anglimi, dujomis, medienos granulėmis, medienos pjuvenomis). Kompensacijas gali gauti ir įsiskolinę už centralizuotą šildymą bei vandenį žmonės, tačiau svarbu, kad su tiekėjais būtų sudaryta sutartis dėl dalies skolos apmokėjimo, jeigu teismas nėra priteisęs apmokėti skolą.

Paprasčiausias būdas sužinoti, ar Jums priklauso būsto šildymo išlaidų kompensacija ir preliminarų jos dydį – pasinaudoti Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje www.spis.lt esančia Būsto šildymo išlaidų kompensacijos skaičiuokle https://spis.lt/Skaiciuokles.

Prašymus dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijų Vilniaus rajono gyventojai gali pateikti savo gyvenamosios vietos seniūnijoje arba elektroniniu būdu per Socialinės paramos šeimai informacinę sistemą www.spis.lt.

Skaityti visą pranešimą