Kėdainiuose užpultas ir sumuštas į iškvietimą atvykęs paramedikas, agresyvų vyrą sutramdė tik policija

Prieš 1 metus 97

Į pagalbą skubantiems Lietuvos paramedikams ir toliau tenka susidurti su agresyviais asmenimis, kęsti jų užgauliojimus, o kartais ir smurto išpuolius. Būtent pastarąjį teko patirti Kėdainių paramedikui antradienį. 

Antradienio vakarą Kėdainiuose, Greitosios medicinos pagalbos iškvietimo metu, buvo užpultas ir sumuštas VšĮ Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centro GMP skyriaus paramedikas, kuris atskubėjo padėti ligoniui.

„Įsisiautėjusį pacientą sutramdė vietoje buvę policijos pareigūnai. Paramedikas patyrė tiek fizinį, tiek psichologinį smurtą“, – skelbia Kėdainių pirminės sveikatos centro atstovai.

Anot jų, apie įvykį informuotas Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Kėdainių rajono policijos komisariatas, prašant imtis įstatymu numatytų priemonių, užtikrinant saugų medikų darbą.

Įstaigos vadovė paragino aukščiausių šalies institucijų imtis priemonių, jog būtų užtikrintas dirbančių medikų ir paramedikų saugumas.

„Vis dažnėjant smurto atvejų prieš medikus darbo metu, manau, kad šalies atsakingos institucijos, Sveikatos apsaugos ministeriją, Seimas turėtų imtis iniciatyvos ir įgyvendinti medikų apsaugos didinimą, o įstatymų pažeidėjams – už tai numatyti griežtą atsakomybę. Tokie įvykiai daugiau neturi pasikartoti. Juk medikai kviečiami gelbėti, padėti, net rizikuojant jų pačių gyvybėmis, bet tikrai ne tam, kad patys fiziškai nukentėtų,” – savo nuomonę išsakė Kėdainių PSPC direktorė Joana Kleivienė, nukentėjusiam kolegai palinkėjusi sveikatos.

Seimas jau ėmėsi pataisų: agresyvius asmenis tramdys baudomis

LRT.lt primena, kad praėjusią savaitę Seimas palaikė parlamento pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuotas Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisas, kuriomis siūloma nustatyti administracinę atsakomybę už viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo pažeminimą.

Už viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo pažeminimą Seimo vadovė siūlo numatyti baudą nuo 50 iki 300 eurų. Jei Seimas pritartų, tokios baudos bus galima susilaukti už „viešąsias paslaugas teikiančio asmens garbės ir orumo pažeminimą, reiškiamą raštu, žodžiu, gestais, įžeidžiančiu, įžūliu, provokuojančiu ar kitokiu elgesiu“.

Pasak V. Čmilytės–Nielsen, projekto tikslas yra labiau apsaugoti darbuotojus, kurie vykdo gyvybiškai svarbias funkcijas, gelbsti žmonių gyvybes, kad jie nepatirtų streso, įžeidimo“, – sakė Seimo pirmininkė.

„Praktika rodo, kad tai nėra gera išeitis. Valstybė turi užtikrinti teisinę apsaugą tokiems asmenims“, – sakė Seimo vadovė.

Sveikindamas parlamento vadovės iniciatyvą Seimo narys Tomas Tomilinas sakė, kad turi „kontrpasiūlymą, kuriuo siekiama suteikti didesnes socialines garantijas greitosios medicinos pagalbos darbuotojams“, kuriuo siekiama suteikti didesnes socialines garantijas greitosios medicinos pagalbos darbuotojams“.

Seimo narės Jurgitos Sejonienės vertinimu, V. Čmilytės–Nielsen pateiktas projektas yra labai ilgai lauktas, nes medikai dažnai susiduria su piktais, agresyviais pacientais, net ir fizinio smurto pasitaiko.

„Baudos galėtų būti didesnės, kad labiau tramdytų agresyvius pacientus“, – sakė parlamentarė.

Dabar kodekso pataisų imsis parlamentiniai komitetai, o į plenarinę salę jos sugrįš pavasario sesijoje.

Skaityti visą pranešimą