Kėdainių ligoninės medikai apie netikėtą gimdymą priėmime: vaikai gimsta visur, esam tam pasiruošę

Prieš 1 metus 88

„Turime savo Kalėdų kūdikį“, – juokavo Kėdainių ligoninės Skubios pagalbos pagalbos-priėmimo skyriaus personalas. Antradienį viduryje darbo dienos į juos kreipėsi nėščioji, kuriai buvo nubėgę vandenys ir prasidėjusi gimdymo veikla, tad medikams sprendimą teko priimti žaibiškai. 

Kaip LRT.lt pasakojo medikai, po pirminės apžiūros paaiškėjo, jog moteris niekur keliauti negalės. Nors nėštumas buvo maždaug 33 savaičių, gimdymas jau buvo prasidėjęs. Tačiau greitai ir profesionaliai sureagavę Kėdainių ligoninės Skubios pagalbos-priėmimo skyriaus medicinos darbuotojai rado išeitį: į pagalbą pasikvietė kitame ligoninės skyriuje – Konsultacinėje poliklinikoje – dirbusį gydytoją ginekologą. Jo vadovaujama komanda priėmė netikėtą gimdymą ir per nepilną valandą pasaulį išvydo sveika mergytė.

Šiuo metu mama su dukra yra Kauno klinikose – čia jos atvežtos dar antradienio vakarą. Gydymo įstaigos atstovai patvirtino, jog gimdyvė ir naujagimis čia gydomi. Kadangi mažylė gimė anksčiau nei tikėtasi – 33-ą nėštumo savaitę, į namus sugrįš jau 2023-aisiais, sustiprėjusi ir paaugusi.

Parodė, kad sistema veikia

Kėdainių ligoninės direktorės pavaduotoja Edita Andriuškevičienė pasakojo, kad tokios istorijos – ne tik džiugios, bet ir pamokančios. Kėdainių ligoninėje Ginekologijos-akušerijos skyrius uždarytas nuo 2022 m. balandžio. Todėl šiame mieste gyvenančios gimdyvės paprastai iš anksto susiplanuoja, kokiame mieste ir gydymo įstaigoje jų naujagimis ateis į pasaulį, ir pajutusios gimdymo pradžią, ten važiuoja.

„Žinoma, tokie atvejai, kaip šis, kai gimdymo veikla jau prasidėjusi, nors nėštumas nėra didelis, išskirtiniai. Atvykusi moteris jau buvo gimdanti, jos negalėjome pervežti į kitą ligoninę. Bet operatyviai buvo suorganizuota komanda, gimė sveika ir graži mergytė. O tada jau abi pervežtos į kitą įstaigą. Viskas baigėsi laimingai, turime savo šventinį kūdikį“, – kalbėjo medikė.

Pasak E. Andriuškevičienės, po Ginekologijos-akušerijos skyriaus uždarymo, Kėdainiuose tai pirmas atvejis, kai į ligoninę kreipiasi gimdyvė.

„Šiuo metu ligoninėje budinčio gydytojo ginekologo neturime. Tačiau dienos metu šis specialistas dirba Konsultacinėje poliklinikoje. Būtent iš ten jį ir iškvietėme – tądien budėjo gydytojas ginekologas Vitalijus Černius, vadovavęs gimdymą priėmusiai komandai“, – pasakojo Kėdainių ligoninės atstovė.

Paklausta, kas būtų, jei gimdyvė į priėmimo skyrių atvyktų ne poliklinikos darbo metu, bet vėliau, savaitgalį ar šventinę dieną, E. Andriuškevičienė patikino, jog pacientė sulauktų kvalifikuotos pagalbos.

„Pagal viską gimdymą gali priimti (ir priima) net ir Greitosios medicinos pagalbos bei Skubios medicinos pagalbos skyriaus medikai. Mes visus rinkinius, priemones turime. Esam tam [netikėtam gimdymui] pasiruošę, jeigu va toks įvykis nutiktų naktį. Neabejoju, kad ligoninėje yra daugybė medicinos darbuotojų, gydytojų, kurie sugebėtų priimti gimdymą“, – teigė Kėdainių ligoninės direktorės pavaduotoja.

„Nereikėtų laukti namuose iki paskutinės minutės“

Medikė priminė, jog gimdymui reikia ruoštis iš anksto. Taip pat, net ir esant sklandžiam nėštumui, būtina apgalvoti ir galimus netikėtumus. Pavyzdžiui, anksčiau nei planuota prasidedantį gimdymą.

„Dauguma moterų dabar lankosi gimdymo mokyklėlėse. Jos tikrai žino ir yra mokomos, kaip atskirti sąrėmius nuo gimdos susitraukimų. Jeigu pajunta sąrėmius, jie intensyvėja, nubėga vandenys, reikėtų nedelsti ir kviesti greitąją. Jos darbuotojai puikiai žino, ką daryti, kur nuvežti. Tikrai nereikėtų laukti namuose tol, kol visiškai prasidės gimdymas, o tada vykstame į ligoninę. Žinoma, būna, kad gimdymo veikla užsitęsia, kitoms – greita. Šiuo atveju mama buvo ne pirmą kartą gimdžiusi, todėl viskas įvyko greitai“, – kalbėjo Kėdainių ligoninės atstovė.

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas priminė, jog šioje gydymo įstaigoje gimdyti norinčios moterys gali atvykti prasidėjus reguliariems gimdos susitraukimams ar nutekėjus vaisiaus vandenims. Nėščiųjų ir gimdyvių priimamajame taip pat konsultuojamos ir nėščiosios, kurioms reikalinga skubi akušerinė pagalba, pavyzdžiui, moteris nustojo jausti vaisiaus judesius, atsirado kraujingų išskyrų iš genitalijų. Svarbu prisiminti, jog tokiu atveju gydytojo siuntimo nereikia.

Tam tikrais atvejais (pavyzdžiui, vaisiaus patologijos ir pan.) nėščiąsias konsultuojantys gydytojai ginekologai gali išrašyti siuntimą gimdymui Kauno klinikose. Tuomet į ligoninę reikėtų atvykti tiksliai, kaip nurodyta konsultavusio gydytojo siuntime arba anksčiau, jei, pavyzdžiui, nutekėjo vaisiaus vandenys, prasidėjo gimdymas arba moteriai reikia kitos skubios pagalbos.

„Kartais moterį turime stacionarizuoti ligoninėje anksčiau ir iki gimdymo pradžios ar gimdymo sužadinimo privalome stebėti jos ir vaisiaus būklę, skirti gydymą. Džiugina, kad nėščiosios vis labiau tai supranta ir į ligoninę atvyksta tik tada, kai tikrai reikia“, – sakė prof. M. Kliučinskas.

Kad ir kur vyktų gimdymas, į ligoninę atvykstanti nėščioji turi nepamiršti šių daiktų: asmeninių dokumentų, nėščiosios kortelę, atliktų tyrimų rezultatus, kasdien naudojamas higienos priemones. Paprastai, jei gimdymas nėra netikėtas, į ligoninę gimdyvės atsiveža ir naujagimiui skirtus rūbelius, sauskelnių, asmeninių laisvalaikio rūbų.

Skaityti visą pranešimą