Kauno viešasis transportas perka 64 naujus hibridinius autobusus: bendra vertė siekia 21,5 mln. eurų

Prieš 1 metus 82

Autobusų ir troleibusų keleiviai Kaune jau kelerius metus naudojasi naujausiu viešuoju transportu Lietuvoje. Jo vidutinis amžius lenkia net Europos Sąjungos šalių vidurkį. Netrukus miesto autobusų gretos dar gerokai atjaunės. Praėjusiais metais užbaigusi vieną didžiausių projektų viešojo transporto istorijoje, bendrovė „Kauno autobusai“ toliau modernizuoja technikos parką – kitąmet į miesto gatves išriedės dar 64 nauji „MAN Lions‘s City“ hibridiniai autobusai, rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Taupūs ir draugiški aplinkai

Pernai „Kauno autobusai“ baigė įgyvendinti 24 mln. eurų vertės sutartį, nupirkę ir į gatves išleidę visą šimtą naujų „MAN Lion‘s City“ hibridinių autobusų. Be jų vos per kelerius metus nupirkta dar 25 „Temsa LF12“ ir 56 mažesnės talpos „Mercedes-Benz“ autobusai bei 85 „Solaris“ troleibusai.

Šią savaitę pasirašytos sutartys dėl 64 naujų hibridinių suspaustomis gamtinėmis dujomis ir elektra varomų autobusų įsigijimo – 39 standartinio dydžio (12 metrų) bei 25 trijų ašių (18 metrų). Jų bendra vertė siekia 21,5 mln. eurų. Viešųjų pirkimų konkursą laimėjo ekonomiškai geriausią pasiūlymą pateikusi bendrovė „Adampolis“.

„Laimėtojo pasiūlyta kaina buvo išties konkurencingiausia – 291 tūkst. eurų už vieną 12 metrų autobusą ir 407 tūkst. – už triašį. Esame patikrinę ir įsivertinę šio gamintojo autobusus tiek kuro suvartojimo, tiek ir išmetamų teršalų atžvilgiais, todėl tikime, kad šis projektas bus naudingas miestui. Siekiame, kad Kaune kursuotų šiuolaikiški ir modernūs autobusai, nes viešasis transportas – tai esminis žingsnis darnaus judumo link“, – teigia UAB „Kauno autobusai“ generalinis direktorius Mindaugas Grigelis.

Pasirodys kitąmet rudeniop

Kaune pirmą kartą bus pristatyti nauji trijų ašių 18 m ilgio „sudvejinti“ autobusai talpins apie 130 žmonių ir aptarnaus didžiausiais keleivių srautais pasižyminčius maršrutus.

„Euro 6“ emisijos standarto varikliais aprūpintus ekologiškesnius, ekonomiškus, modernaus dizaino autobusus pristatė žinomas ir pripažinimą pelnęs Vokietijos gamintojas MAN. Skaičiuojama, kad per metus naujieji „MAN Lion‘s City“ hibridiniai autobusai sutaupys apie 694,2 tonų CO2 lyginant su senaisiais autobusais, o kuro sąnaudos sumažės net 15–18 proc.

„Pirmieji autobusai Kauną turėtų pasiekti kitų metų antroje pusėje, likusieji – metų pabaigoje“, – žada MAN gamintojo atstovo mūsų šalyje, UAB „Adampolis“ regiono pardavimų vadovas Vytautas Keršys

Aplinką tausojančiuose hibridiniuose autobusuose veikiantis patvarus elektrinis variklis elektros energiją panaudos transporto priemonei pajudant iš vietos, o stabdant – ją kaups. Pažangi sukauptą energiją konvertuojanti hibridinė technologija leis ne tik optimizuoti suvartojamo kuro sąnaudas ir išmetamų teršalų kiekį, bet ir sumažins aplinkos triukšmą – šių transporto priemonių judėjimo garsas bus minimalus.

Skaityti visą pranešimą