Kauno paramedikus užpuolė ligoninės gydytojas: mokė, kaip dirbti, o paprašytas nesikišti paleido į darbą rankas

Prieš 1 metus 81

Per šventes ir tarpušvenčiu Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties darbuotojams netrūko ne tik darbo, bet ir nemalonių patirčių. Gruodžio 27-ąją Kaune, Šilainiuose, į iškvietimą atvykusią GMP komandą (gydytoją ir vairuotoją) užpuolė agresyviai nusiteikęs paciento artimasis. Paramedikų teigimu, psichologiškai ir fiziškai smurtavo vienoje miesto gydymo įstaigoje dirbantis gydytojas. Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Šia istorija socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino ir Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties darbuotojai.

„Gruodžio 27 d. vakare prieš mūsų kolegą ir visą GMP komandą paciento artimasis panaudojo psichologinį ir fizinį smurtą. Šis asmuo elgėsi agresyviai medikų atžvilgiu, grasino, naudojo fizinę jėgą. Pasišalino iki atvykstant policijos pareigūnams. Surašyti pareiškimai, laukiame tolimesnio tyrimo.

Įstaigos vadovė Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė neigiamai vertina nenutrūkstamai besiliejantį smurtą GMP medikų atžvilgiu: „Labai didžiuojuosi kolega, kad jis sugebėjo tvirtai reaguoti į situaciją ir ramiai sutramdyti to asmens agresiją. Kontroliuoti smurtinę situaciją komandos vadovui padėjo ir tai, kad jis yra profesionaliai sportuojantis vyras. O jei medikas būtų ne toks fiziškai stiprus ir psichologiškai tvirtas? Labai tikiuosi, kad tas asmuo atsakys už savo veiksmus. Net keletui valandų buvo sutrikdytas užpultos komandos darbas. Atsiprašome, jei pacientams Kauno rajone mūsų laukti teko ilgiau, nei įprasta. Kadangi vyksta tyrimas, detalesnius komentarus galėtų pateikti policijos atstovai. Beje, situacija išskirtinė ir tuo, kad mūsų komandą užpuolė praktikuojantis gydytojas. Labai prašau savo kolegų, būkite budrūs, išlikite saugūs. Jei kyla pavojus jums patiems, atsitraukite, kvieskite pareigūnus, rašykite pareiškimus ir būtinai raštu informuokite įstaigos administraciją. Kartu mums tikrai pavyks“, – ketvirtadienį buvo rašoma Kauno rajono GMP stoties „Facebook“ paskyroje.

Kaip LRT.lt sakė Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties direktorė N. Gudžiūnaitė-Bybartienė, viešai prabilti apie šį įvykį Kauno GMP kolektyvas nusprendė, nes Kauno apskrities policijos suvestinėse jie pasigedo informacijos apie šį incidentą.

„Žinome, kad buvo įvykis, pradėtas ikiteisminis tyrimas, bet suvestinėse jo nebuvo. Kyla klausimas, kodėl?“ – retoriškai klausė įstaigos vadovė. Ji teigė negalinti atmesti, jog tai susiję su incidente dalyvavusiu mediku, mat jis, anot pašnekovės, „nėra eilinis Kauno gydytojas“.

LRT.lt šaltinių teigimu, fizinį ir psichologinį smurtą prieš paramedikus galimai panaudojo žinomas Kauno medikas.

Pradėtas tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo

Kauno policija patvirtino faktą apie tarpušvenčiu įvykusį incidentą ir pradėtą ikiteisminį tyrimą.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) duomenimis, gruodžio 27 d. 18.20 val. gautas pranešimas, jog Kaune, Baltijos g., viešoje vietoje, matant kitiems asmenims, vyras (g. 1969 m.) grubiai bendravo ir kelis kartus trenkė vyrui (g. 1994 m.).

„Kauno apskrities VPK yra pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 284 str., t. y. dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Už tai gresia viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų“, – LRT.lt nurodė Kauno apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė Reda Zarauskienė.

Tyrimą kuruojanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė Živilė Muliuolytė teigė, jog nė vienas iš konflikte dalyvavusių asmenų nėra sulaikytas, jiems įteikti kvietimai į apklausą.

„Plačiau komentuoti sudėtinga, nes ikiteisminis tyrimas yra ką tik pradėtas“, – sakė prokurorė.

Pasidomėjus, kodėl įvykis nepateko į suvestinę, Kauno policijos atstovė R. Zarauskienė patikino, jog tai gana įprasta, kai incidentas susijęs su viešosios tvarkos pažeidimu, o ne, pavyzdžiui, sveikatos sutrikdymu.

„Ne visi įvykiai patenka į suvestinę, ten būna tik ypatingi. Kartais per parą pradedama ir 17 ikiteisminių tyrimų (Kauno apskrityje – LRT.lt)“, – paaiškino Kauno policijos atstovė.

Kauno policijos duomenimis, šiais metais buvo gauta iki dešimt pranešimų, kuriuose teigta, kad pacientai ar kiti asmenys galimai smurtauja ar priešinasi medikams, neleidžia jų apžiūrėti ar panašiai. Pareigūnų teigimu, dažniausiai taip elgiasi neblaivūs asmenys.

Ėmė mokyti, kaip dirbti

Kauno rajono GMP darbuotojų teigimu, incidentas įvyko atvykus į iškvietimą. Nuvykę į nurodytą vietą paramedikai apžiūrėjo pacientą ir ruošėsi teikti reikalingą pagalbą. Tada į šią vietą atvyko paciento artimasis – minėtas medikas ir, pasak GMP darbuotojų, ėmė kritikuoti jų darbą.

„Mus iškvietė kitas asmuo, o jis [medikas] atvyko vėliau. Jis yra paciento artimasis. Pradžioje jis buvo net ne įvykio vietoje, tik paskui atvažiavo ten, kur brigada teikė pagalbą. Detalių nenoriu minėti, bet jų tikrai daugiau nei mūsų pasidalintame įraše“, – teigė N. Gudžiūnaitė-Bybartienė.

Anot jos, pacientui artimas medikas kritikavo GMP gydytojos darbą, ragino imtis kitokių veiksmų. Savo pastabas jis išsakė nepagarbiai, o, paprašytas leisti GMP medikams atlikti savo darbą, tapo agresyvus ir nuo psichologinio smurto perėjo prie fizinio.

Nors smurto atvejai GMP medikų darbe yra tapę kasdienybe, tokių incidentų, kuriuose dalyvautų kolega medikas, anot pašnekovės, nėra buvę: „Toks atvejis, kad užpultų medikas, gal pirmas iš viso.“

Anot N. Gudžiūnaitės-Bybartienės, į žodinį smurtą paramedikai nebereaguoja – taip dažnai būna iškeikiami, apkaltinami. „Oda mūsų pakankamai stora. Bet kai prasideda fizinis smurtas, tylėti negalima“, – sakė Kauno rajono GMP stoties vadovė.

Nesijaučia saugūs, politikų pažadus vertina atsargiai

Kauno rajono GMP stoties vadovės teigimu, į iškvietimus vykstantys paramedikai kol kas neturi jokių teisių, leidžiančių apsiginti nuo agresyvių pacientų ar jų artimųjų.

„Mes nesame statutiniai pareigūnai. Neturime jokių teisių. Į iškvietimus važiuodami paramedikai kasdien rizikuoja. Nežinau, ar mūsų visuomenė darosi piktesnė, ar tų kiršintojų yra per daug... Bet mūsų medikai tikrai nesaugūs“, – mintimis pasidalino Kauno rajono GMP stoties vadovė.

Šiemet Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen inicijavo pataisas, kad už viešąsias paslaugas teikiančio asmens – mediko, socialinio darbuotojo – garbės ir orumo pažeminimą, įžeidimą grėstų bauda. Žadama ir pokyčių dėl paramedikų socialinio statuso, kitąmet įvyks ir GMP stočių centralizavimas.

Kalbėdama apie laukiančius pokyčius, Kauno rajono GMP stoties vadovė N. Gudžiūnaitė-Bybartienė sakė, jog teoriškai viskas skamba gerai, bet svarbu, kad tai veiktų.

„Norėtume, kad kas nors paaiškintų, kaip tai veiks. Ar mes turėsime, pavyzdžiui, tuos incidentus filmuoti, ar užteks mūsų žodžio, pareiškimo, kaip mes įrodysime, kad tai įvyko? Nes dabar mes ginamės tik viešumu. Jeigu medikui yra sulaužomi kaulai, sakoma, taip, medikas nukentėjo. O jeigu stiprūs vyrai truputį apsistumdė, tai kas čia tokio...“ – kalbėjo Kauno rajono GMP stoties vadovė.

Skaityti visą pranešimą