Kauno medikai: naujų užsikrėtusiųjų legionelioze nėra, ligoninėse tebegydoma 11 ligonių

Prieš 11 mėnesius 94

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninė antradienį pranešė, kad naujų pacientų, užsikrėtusių legionelioze, nėra. Šiuo metu Kauno ligoninėje iš viso gydoma 10 legioneliozės diagnozę turinčių ligonių. Du iš jų yra gydomi Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje.

„Mūsų gydymo įstaigoje nuo legioneliozės yra mirę du žmonės. Kitų dviejų pacientų, turėjusių legioneliozės diagnozę, mirties priežastis buvo gretutinės ligos“, – sako LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Saulius Tvirbutas.

Naujų pacientų praėjusią parą nesulaukė ir Kauno klinikų medikai.

„Kauno klinikose gydomas vienas pacientas, sergantis legionelioze“, – antradienį nurodė Kauno klinikų Komunikacijos tarnybos vyriausioji specialistė Jovita Gudelevičiūtė.

Tęsiamas epidemiologinis tyrimas

Užsikrėsti legionelėmis galima per vandenyje susidarančius aerozolius. Legionella bakterijos susidaro ir dauginasi nepakankamai šaltame arba nepakankamai karštame vandenyje.

Geriant ar naudojant maistui vandenį neužsikrečiama, taip pat liga neperduodama žmogaus žmogui.

Pirmadienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pranešė, kad epidemiologinio tyrimo metu gautos informacijos duomenimis, šiuo metu nėra nustatytų sąsajų su kokia nors viena vieta, kurioje lankydamiesi susirgę asmenys galėjo užsikrėsti. Susirgusiųjų gyvenamuosiuose būstuose atliekami vandens laboratoriniai tyrimai.

LRT.lt primena, kad pirmieji legioneliozės užsikrėtimo atvejai nustatyti balandžio 27-28 d. Į gydymo įstaigas kreipęsi pacientai gyvena Garliavoje, Aleksote ir Vilijampolėje daugiabučiuose arba privačiuose namuose.

Per pastaruosius 10 metų tai pirmas toks didelis legioneliozės protrūkis.

Skaityti visą pranešimą